Capitala cu cele mai multe târguri imobiliare din Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Doar dezvoltatorii care au făcut reduceri semnificative de preţ au atras vizitatori la standuri
Doar dezvoltatorii care au făcut reduceri semnificative de preţ au atras vizitatori la standuri

În 2009 s-au organizat cincisprezece evenimente de acest tip doar în Bucureşti, iar în toată ţara, peste 40. Târg Imobiliar Naţional. Târg Naţional Imobiliar. Project Expo. Condominium. Bătălia pentru cumpărătorii de locuinţe s-a dat sub umbrelele celor 15 ediţii ale acestor târguri.

Are România nevoie de atâtea evenimente imobiliare, în condiţiile în care din zecile de mii de vizitatori cu care organizatorii târgurilor se laudă, cei care încheie contracte de vânzare-cumpărare pot fi număraţi pe degete? „Cu siguranţă, Bucureştiul este capitala cu cele mai multe târguri imobiliare din Europa, iar numărul lor nu se justifică", recunoaşte Vlad Vlăsceanu, director al Târgului Imobiliar Naţional (tIMOn).

Aceleaşi oferte,târguri diferite

După fiecare ediţie în parte, organizatorii fac publice cifre statistice care ar putea să-i facă pe cei care citesc ziarele să creadă că în România nu există şi nici nu a existat vreodată criză imobiliară. TNI se laudă cu aproape 1.000 de vizionări, tIMOn cu 350 de tranzacţii, iar Project Expo, conform organizatorilor, a avut peste 40.000 de vizitatori. Fiecare ediţie a venit cu oferte „nemaiîntâlnite", sau cel puţin aşa anunţau reprezentanţii companiilor organizatoare la deschiderile oficiale.

De exemplu, cel mai mic preţ pe metru pătrat pentru o vilă, de 380 de euro, sau cea mai ieftină garsonieră, la 34.000 de euro, în prelungirea Ghencea. Doar că fiecare dintre aceşti dezvoltatori a prezentat exact aceleaşi proprietăţi atât la tIMOn, cât şi la TNI sau la Project Expo. Au fost totuşi şi câteva lansări, respectiv complexurile Green City,Red House, Coral Beach Resort, 1Mai Residence, Aleea, Titan Atlantic, Olteniţei Residence sau Marble Place.

Dacă majoritatea dintre acestea se datorează TIMOn, TNI se pretinde a fi, după spusele organizatorilor, „un barometru al pieţei imobiliare". Acesta este argumentul pentru care a fost prezentat ca „ultimul eveniment imobiliar al anului", deşi au mai avut loc încă două târguri de acest fel în lunile noiembrie şi decembrie.

Punctul comun

Însă, la final de an, concluzia acestor evenimente despre piaţa imobiliară este unanimă. Părerea generală a expozanţilor de la ultimul târg imobiliar, tIMOn, este că preţurile caselor au ajuns la un minim istoric. „La începutul anului 2009, preţul mediu pe metru pătrat pentru locuinţele prezente în târg era de 1.400 de euro pe metru pătrat plus TVA.

În octombrie, s-a ajuns la un preţ mediu de sub 900 de euro, iar la sfârşit de an preţul mediu al apartamentelor prezentate la tIMOn continuă să fie sub 900 de euro pe metru pătrat", explică Vlad Vlăsceanu. „Deschiderea spre negocierea şi personalizarea ofertelor în funcţie de client a ajuns la un punct culminat. Avansul a ajuns de la 50% la minimum 5% din valoarea imobilului. Următorul pas realizat de către dezvoltatorii imobiliari a fost să accepte ca avans o locuinţă veche sau chiar un autoturism," completează Cristina Mardare, reprezentant al TNI.

Expoziţii permanente în restul Europei

În Germania, precum şi în alte ţări din Europa există expoziţii permanente organizate de autorităţile locale în parteneriat cu agenţiile imobiliare şi dezvoltatorii. Majoritatea se axează pe zone clare, chiar şi doar pe anumite cartiere. Târgurile imobiliare din această ţară se fac în mare parte pe sistem „business to business" şi sunt dedicate investitorilor şi nu cumpărătorilor finali.

Târgul imobiliar Project Expo pregăteşte patru ediţii pentru anul 2010 în perioadele 5-7 martie, 7-9 mai, 3-5 septembrie şi 19-21 noiembrie. TIMOn va organiza deasemenea patru ediţii anul viitor, în martie, mai, septembrie şi decembrie.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite