Capitala, în topul creşterilor pe segmentul de birouri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Piaţa spaţiilor office din Bucureşti a livrat în primele trei semestre ale anului 180.000 de metri pătraţi. Piaţa de birouri din Capitală a crescut şi anul acesta nestingherită de criza care a pus stăpânire pe imobiliarul internaţional.

Capitala şi-a menţinut în primele nouă luni ale anului ritmul alert de livrare a imobilelor office şi s-a plasat pe poziţia a patra din Europa Centrală şi de Est la capitolul spaţii de birouri finalizate, potrivit unei analize a companiei de consultanţă imobiliară CB Richard Ellis Eurisko.

În faţa Bucureştiului s-au clasat Varşovia, Praga şi Budapesta, care dispun fiecare de un stoc nou de spaţii de birouri de peste 200.000 de metri pătraţi livrat în primele nouă luni ale acestui an. Până la sfârşitul lunii septembrie, în Bucureşti au fost finalizate 180.000 de metri pătraţi de spaţii de birouri.

Pipera, cea mai ieftină zonă din Nord

Pe măsură ce stocul total a avansat, nivelul chiriilor din clădirile de birouri şi-a încetinit ritmul de creştere, ca la sfârşitul celor nouă luni analizate să ajungă la valorile practicate în 2007.

Nivelul mediu al chiriei spaţiilor de clasa A se încadrează între 22-24 euro pe metru pătrat lunar, variind în funcţie de momentul semnării contractelor de închiriere/preînchiriere, de locaţia clădirii, precum şi de aria tranzacţionată.

Cele mai mari valori ale chiriei se înregistrează în zonele centrale. Potrivit CB Richard Ellis, acestea depăşesc cu uşurinţă 25 de euro pe metru pătrat şi pot ajunge până la 30 de euro pe metru pătrat.

Ultimele luni cu preţuri mari

Trendul descendent pe care a intrat piaţa închirierilor se va menţine şi în lunile următoare, când piaţa spaţiilor de birouri va cunoaşte în continuare o serie de corecţii pe segmentul închirierilor.

 “Multe dintre imobilele având chirii cuprinse între 20-25 de euro pe metru pătrat în lunile anterioare, situate în zone mai puţin privilegiate sau impresionante, au înregistrat anumite corecţii ale nivelului chiriei, către 17-19 euro pe metru pătrat”, potrivit Mirelei Raicu, partener Esop Consulting.

Cauzele sunt strâns legate de criza financiară, care a determinat companiile să îşi reducă preventiv cheltuielile, motiv pentru care acestea nu mai sunt dispuse să plătească chirii exorbitante. “În plus, dificultăţile financiare au dus şi la reducerea personalului, măsură ce exclude nevoia unei companii pentru spaţii mai mari de birouri”, spune Raicu.

Mai mult, această decizie va genera un spaţiu excedentar temporar, ce va fi oferit spre subînchiriere. Astfel că relocările vor fi tot mai rare, iar dezvoltatorii se văd nevoiţi să se adapteze cerinţelor pieţei şi să fie mult mai flexibili în ceea ce priveşte închirierea pe etaje şi chiar a împărţirii acestora în module mai mici.

Paralelă cu pieţele internaţionale

Piaţa de închiriere a spaţiilor de birouri din Sofia a scăzut până la nivelul din 2007, potrivit companiei de consultanţă imobiliară CB Richard Ellis Eurisko.

Un metru pătrat se închiriază în medie cu 18 euro pe lună. Trimestrul al treilea din acest an a adus modificări în Zagreb şi Praga, unde chiriile s-au apreciat. La Zagreb, costul lunar al unui metru pătrat se situează în jurul valorii de 17,5 euro, iar în Praga este de 23 de euro.

Deşi chiriile din cel mai scump oraş din Europa Centrală şi de Est nu au mai crescut, Varşovia se menţine în continuare pe prima poziţie din regiune, cu o medie de 35 de euro pe metru pătrat. Nici pe piaţa de birouri din Budapesta nu s-au produs schimbări semnificative în trimestrul al treilea din 2008. Un metru pătrat din clădirile de birouri se închiriază cu 22,5 euro pe lună.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite