Cairo, cea mai ieftină capitală a lumii
0
În capitala Egiptului, preţul mediu pentru un metru pătrat de imobil este de 574 de dolari, de trei ori mai mic faţă de România. Cairo rămâne cea mai ieftină metropolă chiar şi în condiţiile în care preţurile au crescut constant în ultimii trei ani.
Pentru investitorii care au la dispoziţie bani lichizi, Cairo rămâne un oraş foarte atractiv din două motive: este cea mai ieftină capitală a lumii, iar randamentul unei proprietăţi imobiliare este, în medie, de 12%, conform unei analize a site-ului Global Property.
O singură capitală o depăşeşte din punctul de vedere al randamentului pe cea egipteană: Chişinău, din Republica Moldova. Randamentul calculat de specialiştii Global Property pentru o investiţie imobiliară în acest oraş este de 14%.
O altă capitală accesibilă a unei ţări din Orientul Mijlociu este Amman, Iordania unde preţul unui metru pătrat este 1.150 de dolari. Clasamentul mai include cinci oraşe din Chile, Ecuador, Nicaragua sau Peru, precum şi trei oraşe asiatice: Bangalore din India, Chengdu din China şi Jakarta din Indonesia. Clasamentul a fost întocmit în funcţie de preţurile apartamentelor cu o suprafaţă de 120 de metri pătraţi, situate în centrul oraşelor. Au fost analizate peste 110 oraşe de pe tot cuprinsul globului.
Cea mai scumpă capitală este din lume este Monaco, unde un metru pătrat costă 47.570 de dolari. Pe locul doi în clasament se află Moscova, unde un apartament de 120 de metri pătraţi, în centru, poate costa peste 2,5 milioane de dolari, respectiv mai mult de 20.853 de dolari pe metru pătrat. Pe poziţiile următoare sunt Londra şi Tokyo, unde apartamentele costă până la 20.756 de dolari pe metru pătrat, respectiv 16.125 de dolari pe metru pătrat.
Investitorii sunt precauţi
Bucureşti ocupă locul 26 in acest clasament, cu 5.184 de dolari pe metru pătrat. În ceea ce priveşte capitalele din ţările vecine României, preţurile sunt cuprinse între 1.500 şi 2.750 de dolari, conform aceleiaşi surse. Spre deosebire de aceste capitale, Cairo este totuşi un oraş care nu atrage un număr mare de investitori în primul rând datorită faptului că o persoană fizică nu poate deţine mai mult de două proprietăţi în Egipt.
Oricine cumpără o casă aici trebuie să dea o declaraţie că locuinţa este achiziţionată în scop personal şi nu are voie să o închirieze sau să o vândă vreme de cinci ani.
Cerinţe stricte pentru închiriere
Chiar şi după această perioadă, proprietarul trebuie să ţină cont de o lege care interzice închirierea proprietăţilor nemobilate, iar impozitul plătit la stat depăşeşte 10% din valoarea chiriei. În plus, totalul suprafeţei construite deţinute trebuie să fie de maximum 4.000 de metri pătraţi.
În schimb, legislaţia egipteană nu prevede taxe pentru achiziţionarea unei proprietăţi, astfel încât singurele cheltuieli peste preţul apartamentelor sunt legate de achitarea taxelor juridice şi a celor de înregistrare, ce se ridică, în total, la aproximativ 2.000 de euro.
Construcţiile noi din Egipt sunt în general făcute din cărămidă şi predomină marmura şi granitul în locul gresiei şi al faianţei. „În general, o proprietate egipteană nouă este vândută la roşu: uşile şi ferestrele nu sunt instalate, pereţii si podeaua nu sunt finisate, iar bucătăriile şi băile nu sunt echipate", spune Eugen Petrescu, director al agenţiei imobiliare LightHouse Properties.
Majoritatea locuinţelor dedicate străinilor sunt amplasate în complexuri păzite şi administrate de developeri locali. Întreţinerea şi costurile de securitate şi întreţinere a teritoriului, variază de la o zonă la alta în jurul sumei de 350 de euro pe an.
Mersul preţurilor
În funcţie de zonă şi de suprafaţă, preţurile apartamentelor sunt cuprinse între 10.000 şi 100.000 de dolari, dar sunt apartamente tip penthouse care ajung la 300.000 de dolari. O garsonieră situată într-un complex rezidenţial cu pază, dedicat strănilor, costă între 12.000 şi 40.000 de dolari. Preţurile cresc odată cu apropierea de zonele turistice şi depind foarte mult de orientarea teraselor.
Preţurile vilelor pornesc de la 100.000 de dolari. Cele mai scumpe sunt locuinţele în stil asiatic, construite din lemn de cocos şi situate pe plaje, al căror preţ porneşte de la 109.990 de euro.
Un apartament cu două camere se închiriază pentru maximum 500 de euro pe lună, iar preţul plătit lunar pentru o vilă cu cinci camere şi o suprafaţă de 500 de metri pătraţi, de exemplu, este de aproximativ 3.000 de euro pe lună în plin sezon.