Brazilia, prima ţintă pentru investiţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Brazilia, prima ţintă pentru investiţii
Brazilia, prima ţintă pentru investiţii

Preţurile proprietăţilor nu au înregistrat scăderi în ultimele nouă luni. Cea mai puternică economie din America de Sud nu a fost afectată de efectele recesiunii globale. Motivul? O piaţă bazată pe bani lichizi, nu pe împrumuturi.

În perioadele de regres economic, strategia adoptată la scară largă este aşteptarea. Puţini sunt cei care au curajul de a demara investiţii. Cu atât mai puţin pe o piaţă atât de lovită precum cea imobiliară. Pentru aceşti câţiva curajoşi, o întrebare este însă de importanţă capitală.

„Care este cel mai sigur loc pentru banii mei?“ Răspunsul este unul lipsit de echivoc. Brazilia este „ţara numărul unu în lume pentru investiţii“, crede miliardarul Sam Zell, potrivit Bloomberg.com.

Una dintre companiile din portofoliul omului de afaceri, Equity International, ia în considerare deschiderea unei filiale locale de finanţare în real estate.

Motivul? Creşterea semnificativă a cererii pentru investiţii imobiliare în această ţară, atât pe sectorul rezidenţial, cât şi pe cel comercial, potrivit reprezentanţilor Equity International. 

În prag de boom

Sam Zell nu este singurul care îşi pune încrederea în potenţialul celei mai puternice economii din America Latină.

„La ora actuală, Brazilia este cu siguranţă cel mai bun amplasament pentru investiţii din lume“, spune Simon James, director de vânzări în cadrul companiei imobiliare Pioneer Land Group.

Potrivit acestuia, ţara sud-americană a fost foarte puţin afectată de recesiunea globală, iar afacerile continuă să meargă într-un ritm trepidant. „Brazilia a ieşit din criză pe o poziţie extrem de promiţătoare“, crede şi Christopher Chadd, project manager în cadrul companiei imobiliare Property Frontiers.

Un prim argument în acest sens este faptul că doar 2% din valoarea imobiliarului local este ipotecat, faţă de o medie de 70% în Statele Unite sau alte ţări europene dezvoltate. „Cu alte cuvinte, Brazilia este o piaţă reală, bazată pe cash, ceea ce înseamnă că nu este volatilă“, subliniază Simon James.

De altfel, arată acesta, preţurile la proprietăţile imobiliare braziliene nu au scăzut deloc în ultimele nouă luni. Cu toate acestea, spune Chadd, nivelul actual al preţurilor se situează la un nivel destul de scăzut comparativ cu alte pieţe ale lumii – nu va dura însă mult până ca piaţa să înceapă să crească rapid. „Odată ce piaţa creditelor ipotecare se va maturiza, iar finanţarea va deveni accesibilă tuturor, un adevărat boom este de aşteptat“, estimează Chadd.

Casa mea, viaţa mea

Care sunt, în acest context, segmentele cele mai favorabile pentru investiţii? „Sunt numai două pieţe ce merită luate în considerare în Brazilia“, spune James. Prima dintre ele este reprezentată de segmentul rezidenţial de lux. „Dacă aş avea ocazia să investesc, m-aş îndrepta spre vile cu trei camere în Natal, în nordul Braziliei.

Este cel mai apropiat punct de continentul european, este de aşteptat ca această piaţă turistică să înregistreze un boom“, subliniază Chadd. Randamentele unei investiţii în această zonă s-ar ridica la cel puţin 9,2%, estimează acesta. Cel de-al doilea segment cu perspective notabile de creştere vizează locuinţele destinate clasei de mijloc spre jos, crede James. Asta datorită programului „Casa mea, viaţa mea“, iniţiat de Guvern.

Mersul preţurilor

După câţiva ani de creşteri cu două cifre, preţurile proprietăţilor rezidenţiale din Brazilia şi-au încetinit ritmul ascendent, potrivit The New York Times. Chiar şi în actualele condiţii economice însă, acestea vor mai înregistra o majorare de circa 5% până la sfârşitul acestui an. 

O casă pe plajă în Pipa, o destinaţie populară pentru locuinţe de vacanţă, are preţuri cuprinse între 940 de euro şi 1.300 de euro pe metru pătrat. O proprietate formată din trei corpuri de clădire, cu ieşire la ocean, situată la aproape 150 de kilometri de Rio de Janeiro, este scoasă la vânzare cu 565.000 de euro.

De asemenea, apartamentele bine poziţionate în regiunea Ipanema costă circa 3.760 de euro pe metru pătrat. Spre comparaţie, locuinţe similare, însă localizate în Copacabana, au preţuri ce variază între 1.880 de euro şi 2.630 de euro pe metru pătrat.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite