Blocajul vânzărilor de locuinţe scade şi chiriile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În luna martie, în Capitală au fost scoase pe piaţă 3.000 de oferte noi, un număr dublu faţă de 2007. Creşterea masivă a stocului a dus la scăderea considerabilă a preţurilor, la toate tipurile de apartamente şi în toate zonele Bucureştiului.

Un apartament de două camere poate fi închiriat în momentul de faţă cu o medie de 467 de euro pe lună, potrivit unui raport de monitorizare realizat de AnunturiParticulari.ro.

Spre comparaţie, în aceeaşi perioadă a anului trecut, proprietarii solicitau pentru acest tip de locuinţă 577 de euro pe lună, iar în 2007 un preţ de 454 de euro.

„Segmentul de două camere este cel mai expus scăderii chiriilor din cauza numărului mare de pe piaţă”, sunt de părere autorii raportului.

Chiria medie solicitată pentru garsoniere s-a situat luna trecută la 320 de euro pe lună, în scădere de la 381 de euro, în martie 2008, şi foarte aproape de nivelul de 303 de euro, în 2007. La apartamentele de trei şi patru camere, locuinţe mai puţin solicitate de către chiriaşi, scăderea chiriilor a fost cea mai accentuată.

Pe acest segment, preţurile au revenit chiar la nivelul din 2006. Pentru locuinţele de trei camere se solicită acum 662 de euro pe lună, comparativ cu 672 de euro, în ianuarie 2007. La patru camere, chiria este de 1018 euro, faţă de 1090 de euro, la sfârşitul lui 2006.  

Ansambluri rezidenţiale noi, de închiriat

Trendul puternic descendent al chiriilor din Capitală a fost determinat în special de majorarea ofertei de pe această piaţă, ce a dus la apariţia unei concurenţe acerbe între proprietari, crede Răzvan Petrişor, director general al agenţiei Art Imob Grup.

Astfel, potrivit monitorizării citate, în luna martie a acestui an au fost scoase pe piaţă 3.000 de noi oferte de apartamete de închiriat, un număr dublu faţă de aceeaşi perioadă a lui 2007 şi cu 60% mai mare comparativ cu anul trecut.

Această creştere este cauzată în special de blocajul ce se menţine pe piaţa vânzărilor de apartamente vechi. „Proprietarii care nu au reuşit să-şi vândă apartamentul încearcă măcar să-l închirieze”, arată autorii studiului.

„O altă cauză a creşterii numărului de oferte este reprezentată de faptul că dezvoltatorii imobiliari care au finalizat ansambluri de locuinţe şi care nu şi-au găsit cumpărători le-au dat de asemenea spre închiriere”, adaugă Petrişor.

Ofertă în creştere, cerere la cote ridicate

Deşi explicaţiile cu privire la evoluţia de până acum a segmentului închirierilor concordă, estimările pentru perioada următoare diferă. Potrivit monitorizării AnunturiParticulari.ro, numărul de oferte va continua să crească odată cu finalizarea ansamblurilor rezidenţiale noi, ce vor fi destinate preponderent închirierii.

În acelaşi timp, puterea financiară a populaţiei va mai scădea, pe măsură ce criza economică se va accentua. De notat este şi că leul s-a tot depreciat în ultimii ani, astfel încât, în termeni reali, chiriile au crescut faţă de 2007.

„Consecinţa acestor trei factori nu poate fi decât scăderea semnificativă a chiriilor apartamentelor din Bucureşti, pe toate segmentele pieţei”, estimează autorii studiului. Pe de altă parte însă, Răzvan Petrişor crede că nivelul chiriilor nu va mai scădea semnificativ în perioada următoare a lui 2009, întrucât acesta este justificat în prezent în raport cu spaţiul şi confortul oferit.

Un alt argument adus de directorul Art Imob este menţinerea cererii pe acest segment la cote ridicate. „Nesiguranţa locului de muncă şi neobţinerea unui credit sunt două dintre motivele principale cu care oamenii se confruntă. De aceea piaţa închirierilor este atât de solicitată”, spune Petrişor.

Chirii office mai mici

Şi pe piaţa spaţiilor de birouri preţurile se află în derivă. Comparativ cu 2008, chiriile au scăzut cu procente cuprinse între 15 şi 25%, pe toate segmentele, arată un studiu Esop. Cele două cauze principale ale acestei tendinţe sunt reprezentate, pe de o parte, de supraoferta de spaţii din piaţă, şi, pe de altă parte, de diminuarea numărului de potenţiali clienţi, pe fondul crizei economice. În acest context, clienţii beneficiază acum de condiţii de închiriere mai bune.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite