Bate vântul în birourile de clasă A!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comparativ cu 2008, în trimestrul întâi din 2009 chiriile din zona centrală au scăzut cu aproximativ 10%. Aproape 50%. Cu atât a scăzut, în 2009, volumul  închirierilor pe segmentul clădirilor de birouri high class, faţă de perioada similară a anului trecut.

Anii trecuţi, companiile mari, dar nu numai, îşi căutau spaţii de birouri în cele mai „în trend“ zone şi în cele mai de lux clădiri. Şi cum bugetul le permitea acest lucru, tranzacţiile în acest sector erau nenumărate. Anul acesta însă lucrurile nu stau deloc la fel ca în  2008.

„În prima parte a anului 2009, numărul de spaţii de birouri high class a crescut prin livrarea unor clădiri noi şi prin eliberarea unor spaţii din clădirile existente, fie prin restrângerea, fie prin relocarea unor companii, însă cererea e la jumătate faţă de anul trecut“, declară Irina Petrescu, partener al firmei Esop Consulting.

Bugetele de relocare ale companiilor se diminuează direct proporţional cu restrângerea profitului în aceste luni. „În cazul IMM-urilor, dar şi al companiilor medii şi al firmelor coporate, bugetele s-au diminuat în medie cu 25-30%. În primele luni ale anului 2009 s-a simţit o scădere pe segmentul corporate, unde cererea a scăzut cu 25-30% faţă de anul 2008“, explică Irina Petrescu.

Sectorul corporate, cel mai reţinut

Proprietarii de astfel clădiri de birouri de clasă A se gândesc la diverse rezolvări pentru a putea recupera investiţia. „Proprietarii au început să caute soluţii de împărţire a spaţiilor pe module mai mici, ca să îşi crească şansele de închiriere“, mai spune reprezentantul Esop.

Astfel, cele mai întâlnite tranzacţii în această perioadă, pentru clădirile de clasă A, au fost fie cele pe module mici, de 100-400 de metri pătraţi, fie cele pe module medii, de 400-800 de metri pătraţi. De notat este şi faptul că majoritatea tranzacţiilor din acest an au fost începute în 2008 şi doar finalizate în 2009.

Unul dintre exemple este închirierea în clădirea PC Center a 7.000 de metri pătraţi, de către o instituţie publică, tranzacţie realizată în luna ianuarie, discuţiile fiind demarate în 2008. „Companiile care au închiriat spaţii de birouri high class în prima parte a acestui an aparţin unor domenii precum media, consultanţă, servicii sau farma“, declară Mădălina Cojocaru, head of the office department DTZ Echinox.

Preţul mediu al clădirilor de clasa A se situează între 19 şi 21 euro pe metru pătrat şi diferă în funcţie de zona în care este poziţionată clădirea. „Preţul chiriilor pentru clasa A a scăzut cu 10-15% comparativ cu 2008. Pe fondul cererii în scădere pe acest segment şi al supraofertei din piaţă este posibil să scadă până la sfârşitul anului cu încă 5-7%“, susţine Irina Petrescu.

Facilităţile bat amplasamentul

În ceea ce priveşte zonele cele mai solicitate, facilităţile dictează alegerea. „Companiile au ales în general clădiri eficiente, în zone uşor accesibile, în apropiere de staţiile de metrou. Chiar dacă aceste clădiri sunt localizate în zonele de centru-nord sau centru-vest, din punct de vedere al dotărilor tehnice vorbim tot de clădiri din clasa A“, spune Mădălina Cojocaru.

Preţurile chiriilor în zona centrală au scăzut în trimestrul întâi din acest an cu aproximativ 10%, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2008, potrivit lui Cojocaru. Relocările au fost un segment important din volumul tranzacţiilor pe acest segment.

Ele au vizat fie alte zone, fie birouri din clasele inferioare. „A existat tendinţa ca unele companii să îşi mute sediul dintr-o clădire de clasă A spre clasa B, toată această perioadă stând sub semnul optimizărilor de buget“, explică Irina Petrescu.

Paralelă cu pieţele internaţionale

Încă de la începutul acestui an au existat studii care preconizau starea actuală a acestei pieţe. Chiriile de pe piaţa office vor scădea la nivelul din 2005. Asta în condiţiile în care pachetul de termeni şi condiţii oferit de către dezvoltatori va fi supus unor reevaluări din punctul de vedere al valorii proiectului, dar şi din perspectiva dezvoltării infrastructurii în zona respectivă, potrivit estimărilor realizate pentru pieţele de profil europene de către compania de consultanţă imobiliară Euroest.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite