Bani de la stat pentru case eficiente energetic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sistemele de energie regenerabilă scad facturile la apă caldă cu 60% şi la căldură cu 30%. Dacă va funcţiona aşa cum plănuiesc autorităţile, programul îi va ajuta şi pe cetăţeni, dar va fi şi o salvare pentru companiile de construcţii, care abia fac faţă crizei imobiliare.

Toti românii îşi pot instala sisteme de energie regenerabilă în locuinţe cu doar 10% din preţul acestora. Asta datorită unui program al Ministerului Mediului şi Dezvoltării Durabile prin care subvenţionează cu 90% costurile instalării sistemelor.

Prin proiectul Casa Verde, Administraţia Fondului de Mediu (AFN) va acorda finanţări de până la 25.000 de lei pentru fiecare sistem. 

Fondurile alocate pentru prima etapă de finanţare a acestui program se ridică la 520 milioane lei. Banii provin din taxă de poluare auto, colectată la AFM.

Firmele îşi pun speranţe mari în acest program

Persoanele fizice care doresc să beneficieze de subvenţionare au de facut 3 paşi: alegerea unui agent comercial validat de catre AFN, depunerea dosarului la agentul ales şi obţinerea unei note de acceptare de la firma aleasă.

Lista companiilor agreate pentru realizarea lucrărilor a fost publicată ieri, atât pe site-ul Ministerului Mediului, cât şi pe cel al Administraţiei Fondului de Mediu. 

Reprezentanţii unora dintre companiile care fac parte din acest proiect spun că iniţiativa ministerului va stimula piaţa sistemelor de energie regenerabilă.

Alexandru Eftimiu, director general Buderus, producător de sisteme de încălzire, spune că, dacă programul va funcţiona vânzările de panouri solare vor creşte cu 300%. De aceeaşi părere este şi Valentin Nanu, referent marketing Wiessman, o altă companie de profil.

Panourile solare – cele mai ieftine sisteme

Dosarul pentru finanţare trebuie să includă o copie a actului de identitate, o copie legalizată a actului de proprietate, un act autentificat de notarul public, prin care proprietarii sau coproprietarii îşi exprimă acordul pentru efectuarea lucrărilor şi un act specific care să ateste o situaţie particulară. Cei care locuiesc la bloc şi doresc să poată beneficia de energie alternativă trebuie să convingă toţi locatarii de eficienţa acesteia.

„Pentru blocurile de locuinţe, soluţia cea mai adecvată este utilizarea panourilor solare termice, care pot fi montate pe acoperişul blocului şi pot acoperi întreg necesarul de apă caldă al locatarilor”, spune Tiberiu Pena, product manager în cadrul departamentului Achiziţii Internaţionale de la Romstal.

Cetăţenii care vor să instaleze sistemele în propriile locuinţe şi care vor beneficia de ajutorul de la stat nu vor primi suma de bani direct – aceasta va fi virată în contul instalatorului ales, imediat dupa ce sistemul este funcţional în locuinţa respectivă. Autorităţile apreciază că, în 2009, în jur de 10.000 de persoane vor aplica pentru obţinerea subvenţiei.

Totuşi, înainte de a aplica pentru înscrierea în acest program, trebuie să vă faceţi calculele ţinând cont de suma acordată de Guvern. „Costurile unei astfel de investiţii depind foarte mult de tipul de echipament, aplicaţia dorită, numărul de utilizatori, amplasarea proiectului, calitatea echipamentelor”, explică Tiberiu Pena.

De exemplu, un sistem cu panouri solare pentru producere de apă caldă şi care contribuie la încălzire pentru o casă de patru persoane poate costa în prezent între 1.500 şi 4.000 euro. Pentru o instalaţie de încălzire, preparare apa caldă şi răcire cu pompă de căldură, echipamentele cu tot cu instalare costă între 15.000 şi 20.000 euro.

Românii se pot înscrie în acest program încă de la începutul anului viitor, mai exact de pe data de 5 ianuarie.

Trăsăturile caselor verzi

Folosesc panouri solare

Folosesc energie alternativă

Principii tehnice: geamuri în 3 straturi; un sistem de ventilare interioară; pereţi exteriori bine termoizolaţi; pompe de căldură, apa de la un puţ forat (casa este autonomă, poate fi construită oriunde); încălzire prin pardoseală.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite