Băncile contraatacă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Băncile contraatacă
Băncile contraatacă

După ING, şi alte bănci pregătesc un produs similar programului Prima Casă.Flexibilitatea instituţiilor financiare în acordarea de credite ipotecare concurente celui garantat de către stat are toate şansele de a atrage din plin cumpărătorii.

Până acum, principalul efect al programului Prima Casă asupra pieţei imobiliare constă în euforie. Cumpărătorii aspiranţi pornesc cu entuziasm la vânătoarea unui apartament cât mai ieftin, în speranţa că poate-poate se vor înscrie pe lista norocoşilor cu credite garantate de către stat.

În egală măsură, este de remarcat satisfacţia proprietarilor, luaţi cu asalt de zeci de solicitări. Rezultatele concrete ale programului, traduse în tranzacţii încheiate, se lasă însă aşteptate.

Credit acordat în trei săptămâni

Acolo unde programul guvernamental eşuează prin întârzierile cauzate de birocraţie, băncile îşi propun să vină cu soluţii. Acesta este cazul produsului lansat recent de ING – creditul ipotecar Acasă. Un avantaj al acestuia este rapiditatea în acordare, circa trei săptămâni, potrivit reprezentanţilor Credit Zone.

În plus, produsul se adresează unui public ţintă semnificativ mai larg. Astfel, un astfel de împrumut poate fi accesat şi de către persoanele care au deja în proprietate unul sau mai multe imobile sau terenuri.

Singura condiţie este ca noul imobil să devină reşedinţa principală a cumpărătorului. Asta înseamnă că imobilul respectiv nu va putea fi închiriat, fapt stipulat negru pe alb într-o clauză din contract.

Faţă de Prima Casă, ING oferă un plafon mai mare de creditare – 80.000 de euro. Avansul şi dobânda sunt însă mai ridicate decât în cazul unui credit garantat de către stat – 25% şi 5,5%, faţă de 5% şi o marjă de 3,65%-5,24%, în funcţie de bancă.

În ceea ce priveşte ratele lunare, acestea sunt similare. Luând exemplul unui credit de 57.000 de euro acordat pe 30 de ani, rata pentru Prima Casă s-ar încadra între 296 şi 334 de euro, în vreme ce rata pentru produsul ING ar fi de 324 de euro. „Nu sunt diferenţe de la cer la pământ între cele două credite”, subliniază Mihaela Stavrositu, branch manager Credit Zone.

Cereri duble, soluţii mai deloc

Un produs similar creditelor ING şi Prima Casă se află în pregătire şi de către alte bănci, potrivit lui Laurenţiu Munteanu, director de vânzări în cadrul Activ Imob. Scopul este acelaşi: oferirea unor soluţii accesibile şi viabile reprezentanţilor clasei medii interesaţi de achiziţia unei locuinţe.

O direcţie necesară în contextul actual al pieţei. „Deocamdată, Prima Casă nu prea funcţionează. Luna iulie ne-a dublat numărul de cereri, am ajuns la 100 de solicitări într-o zi. Din păcate, nu s-au concretizat prea multe. Avem 10 contracte – niciunul rezolvat”, spune Munteanu. În aceeaşi situaţie se află şi dosarele depuse prin Credit Zone. „Nu s-a dat o aprobare finală. Nu s-a întâmplat mai nimic, au fost doar discuţii – şi avem dosare depuse de două luni”, spune Stavrositu.

În acest context, Munteanu apreciază că impactul Primei Case este, până acum cel puţin, unul negativ. Acesta se traduce în primul rând printr-o reluare a trendului ascendent al preţurilor la apartamente, ce se îndreaptă acum spre nivelul de la jumătatea anului 2008. Reversul monedei este că oamenii încep să îşi piardă încrederea în acest program.

„Am început să primim cereri de la proprietari ca să nu mai venim cu clienţi prin Prima Casă”, spune Munteanu. Nici cumpărătorii nu sunt mai optimişti.

„Am un antecontract cu un dezvoltator pentru Prima Casă, dar m-am plictisit aşteptând”, spune un cumpărător aspirant. Documentaţia a depus-o de o lună şi ceva, după ce a plătit un avans de circa 5.000 de euro. Se gândeşte cu amărăciune la posibilitatea de a pierde, împreună cu avansul, şi casa pe care a găsit-o la un preţ bun.

image

Luna iulie ne-a dublat numărul de cereri, am ajuns la 100 de solicitări într-o zi. Avem 10 contracte – niciunul rezolvat.

image


Laurenţiu Munteanu
director de vânzări în
cadrul Activ Imob

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite