Autorizaţia, îngrăşământ pentru preţul terenului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Proprietarii ieşeni obţin avizele necesare ridicării unor clădiri pentru a mări valoarea parcelelor. Preţul terenurilor poate creşte şi de cinci ori dacă întreprinzătorii obţin avizele obligatorii pentru construcţii şi le vând apoi, împreună cu parcelele, către dezvoltatori.

Ieşenii dau dovadă de inventivitate şi mai ales de răbdare pentru a obţine câştiguri financiare mai mari de pe urma terenurilor pe care le deţin.

Astfel, din ce în ce mai mulţi proprietari preferă să facă drumuri pentru a obţine toate avizele necesare pentru ridicarea de construcţii. „Creşterile diferă de la caz la caz.

Dacă terenul avea iniţial destinaţie agricolă, atunci, după realizarea actelor, preţul creşte şi de cinci ori.

În schimb, dacă terenul este intravilan şi îl scoţi la vânzare cu autorizaţie pentru un imobil cu 10 etaje, atunci preţul va fi de două ori mai mare”, explică Viorel Roman, acţionarul Centrului de Afaceri Internaţional Iaşi.

“Eu am lucrat astfel pentru companii mari (precum Selgros şi Carrefour). Pot să vă spun doar că firma prin care am derulat afacerile cu marile centre comerciale a înregistrat un profit de trei milioane de euro.

Sunt contracte confidenţiale, care nu-mi permit să dezvălui, de pildă, la cât se ridică un comision de succes”, spune Viorel Roman.

Aprobările se obţin în jumătate de an

Proprietarii preferă să facă demersuri la Primărie pentru obţinerea avizelor, care pot dura şi jumătate de an. Şi asta pentru ca, la final, să poată negocia un preţ cât mai bun cu potenţialii cumpărători.

„Un teren pentru care au fost obţinute toate aprobările, inclusiv autorizaţia de construcţie, se scumpeşte de până la cinci ori faţă de valoarea iniţială.

Este o afacere atractivă. Foarte multe din proiectele care trec prin comisie nu mai sunt materializate de solicitanţi”, spune şi Radu Botez, consilier local şi membru în Comisia de Urbanism din cadrul municipalităţii ieşene.

Termenul lung în care autorităţile rezolvă solicitările îi face pe unii întreprinzători să vândă proiectele imobiliare. „Din cauza birocraţiei am renunţat la unul dintre proiectele mele. Intenţionam să fac un bloc de apartamente pe strada Curelari, dar nu l-am mai continuat fiindcă au durat prea mult avizările, am aşteptat actele mai bine de doi ani.

Am vândut terenul cu 450.000 de euro unei firme din Mureş, care a mai stat un an blocată din cauza unei singure aprobări”, afirmă Ionel Agrigoroaie, om de afaceri din Iaşi.

Solicitări pe bandă rulantă

Numărul de solicitări a rămas însă constant în ultima vreme, în ciuda problemelor financiare pe care investitorii ieşeni le au din cauza dificultăţilor în obţinerea creditelor. „Solicitările nu s-au redus pe fondul crizei financiare. Întreprinzătorii sunt constanţi şi nu şi-au schimbat opţiunile când vin la autorizare. La fiecare şedinţă avem câte 40-50 de dosare de analizat”, afirmă Radu Botez.

Majoritatea avizelor sunt întocmite fie pentru cartiere de vile cu câte 10-20 de case, fie pentru blocuri cu până la zece etaje.
„De la începutul anului am înregistrat peste 9.700 de cereri pentru ridicarea de noi imobile în Iaşi. Cele mai multe solicitări vin din partea persoanelor fizice care doresc să facă locuinţe, blocuri sau vile.

De asemenea, am observat că foarte mulţi dintre solicitanţi doresc să investească în spaţii comerciale”, explică Ana Maria Târziu, şeful Serviciului de Urbanism din cadrul Primăriei Iaşi. 

„Reţeta” nu dă rezultate în toate cazurile

Nu toate companiile reuşesc să treacă însă „hopul” autorizării. Proiectele care pică, adesea, la analiza Comisiei de Urbanism nu au destule locuri de parcare sau nu respectă regimul de înălţime al zonei. „Cei care cer hârtiile nu se sfiesc să facă presiuni sau să vină cu idei trăsnite, pentru a vinde apoi la suprapreţ pământurile.

De exemplu, un constructor s-a angajat că va rezolva problema locurilor pentru maşini, printr-o parcare subterană pe trei nivele, iar autoturismele urmau să fie ridicate de un motostivuitor”, afirmă Radu Botez.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite