Apartamentele noi, în pragul ieftinirii
0Toamna şi implicit, încheierea sezonului estival, nu au adus şi revigorarea anunţată de specialiştii imobiliari. În schimb, preţurile apartamentelor noi au scăzut în unele oraşe de
Toamna şi implicit, încheierea sezonului estival, nu au adus şi revigorarea anunţată de specialiştii imobiliari. În schimb, preţurile apartamentelor noi au scăzut în unele oraşe de provincie şi cu 20%. Mai mult, unii dezvoltatori nu mai demarează proiecte pentru care au deja autorizaţii de construcţie, de teamă că nu le pot duce la bun sfârşit.
Luna trecută datele centralizate de ziarul "Adevărul" indicau o creştere uşoară a volumului de tranzacţii pe segmentul locuinţelor nou-construite. Cu toate acestea, preţurile nu au crescut, ba din contră. "Scăderea preţurilor la apartamentele noi este deja o realitate în Baia Mare. Preţul mediu pe metrul pătrat s-a diminuat în ultima perioadă de la 1.200 de euro la 900 de euro.
Putem vorbi de o depreciere medie cuprinsă între 10% şi 20%. Greutatea în obţinerea creditelor şi dezinteresul manifestat de românii care muncesc în străinătate, până acum principalii clienţi pentru acest tip de locuinţe, sunt principalele cauze. Apartamentele noi nu se vând în prezent decât în foarte mică măsură, chiar dacă preţurile au scăzut", spune Virginia Herţa, manager al agenţiei imobiliare GMG Imo din Baia Mare.
În majoritatea oraşelor de provincie, costurile apartamentelor noi au stagnat în ultima lună, dar estimările sunt negative pentru perioada următoare. "În Arad nu putem vorbi în acest moment de o scădere a preţurilor la apartamentele noi.
Cazuri izolate însă încep să apară. Am avut câteva situaţii de diminuare a pretenţiilor financiare ale vânzătorului, cum ar fi de pildă cel în care proprietarul unor vile nou-construite într-o localitate din apropierea oraşului a scăzut preţul cerut de la 110.000 la 95.000 de euro", explică Monica Platon, manager al agenţiei imobiliare arădene Euromon.
În Târgu Mureş, aprecierea preţurilor se datorează creşterii suprafeţelor apartamentelor ce se află în prezent în construcţie, comparativ cu locuinţele finalizate în 2007. De pildă, până anul trecut, un apartament nou cu o cameră avea în general o suprafaţă de 38 de metri pătraţi, iar acum ansamblurile în construcţie conţin astfel de locuinţe cu arii de 45 de metri pătraţi.
"Dacă ne raportăm la preţul mediu al metrului pătrat de apartament nou, care este cuprins între 1.000 şi 1.050 de euro, nu putem vorbi de o creştere, ci de o stagnare care durează din noiembrie 2007" , spune Octavian Ispas, manager al agenţiei Euro Imobil din Târgu Mureş.
Vânzările în scădere afectează dezvoltatorii
În unele oraşe de provincie, apartamentele noi pur şi simplu nu se mai vând într-un ritm care să susţină lichidităţile necesare construcţiei. "Există ansambluri pentru care s-a obţinut autorizaţia de construcţie şi la care suprafeţele unităţilor locative sunt mai mici, comparabile cu cele ale anilor trecuţi. Acestea ar avea un preţ final mai apropiat de cerinţele cumpărătorilor.
Problema este însă că dezvoltatorii, deşi au toate actele necesare demarării construcţiei, nu încep lucrările, pentru că se tem că nu vor avea bani să le ducă până la capăt. În prezent, apartamentele noi sunt vândute off-plan sau din stadiile incipiente ale construcţiei într-o proporţie foarte mică, de doar 10%-15%. Companiile nu mai pot susţine din această cauză construcţia fără a se împrumuta, pentru că nu mai beneficiază de lichidităţile generate de avansuri.
Acest lucru nu le convine, pentru că trebuie să plătească dobânzi importante la bancă, şi preferă să aştepte", spune Ispas. Dezvoltatorii au greutăţi în a vinde apartamentele noi şi în alte oraşe, precum Arad. "Şi firmele mai mari au probleme în ce priveşte vânzarea apartamentelor noi pe care le dezvoltă. Un semn în acest sens este faptul că agenţiile imobiliare cu care dezvoltatorii lucrau în mod tradiţional au început să contacteze alte agenţii, pentru a colabora în vederea vânzării", explică Monica Platon.