Ansamblurile din Iaşi rămân doar proiecte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Firmele de construcţii au încetinit ritmul lucrărilor. Motivul este o evidentă lipsă de cerere. Vânzările de locuinţe, dar şi graficul lucrărilor stagnează, deoarece clienţii primesc împrumuturi mai mici de la bancă, iar constructorii nu au cui vinde imobilele noi.

Firmele care ridică cartiere de vile sau de blocuri au încetinit lucrările pe şantiere. „De trei luni nu am mai vândut nimic.

Din octombrie, când s-au pus în aplicare restricţiile la creditare pentru băncile comerciale, nu am mai încheiat niciun contract”, spune Gabi Corneanu, sales manager al proiectului Reveria, situat la ieşirea din Iaşi prin Copou.

Planuri amânate pe termen nelimitat

Dezvoltatorul a ridicat până acum opt din cele 24 de vile anunţate iniţial, iar lucrările vor continua pentru că proprietarul, omul de afaceri Bogdan Cihodaru, dispune de lichidităţi suficiente pentru a nu apela la împrumuturi.

“Nu vom încetini ritmul, dar vom stabili o nouă strategie de vânzări pentru 2009”, mai spune Gabi Corneanu.

Muncitorii de pe şantierul cartierului Green Hill, situat la capătul cartierului Păcurari, vor fi nevoiţi să-şi ia concedii pentru o perioadă nedeterminată, deoarece vânzările sunt, şi aici, blocate. „Este o perioadă foarte slabă pentru vânzătorii de case.

S-au anulat foarte multe contracte, fiindcă oamenii au primit mai puţini bani decât se aşteptau de la bănci, iar situaţia aceasta durează din octombrie.

Pentru moment, lucrările de construcţie au încetat”, explică Tudor Stoica, agent imobiliar la Terra Real Estate, agent exclusiv de vânzări la proiectul Green Hill.

Cumpărătorii aşteaptă reduceri de preţ

Cartierul care se întinde pe 12.000 de metri pătraţi va avea la final 30 de case, cu o suprafaţă de aproape 350 de metri pătraţi. „Două sau trei case s-au construit, dar pentru că nu sunt clienţi, lucrările s-au oprit. Când vor fi solicitări, constructorul va relua lucrul, dar acum din cauza crizei financiare, nu mai poate avansa nimeni un termen precis.

Aşteptăm să vedem ce se va întâmpla pe piaţa bancară”, adaugă Tudor Stoica. Singurii ieşeni care speră să dea lovitura sunt cei care au apucat să contracteze un împrumut înainte de scumpirea împrumuturilor bancare. „Am avut noroc şi am reuşit să ne împrumutăm chiar pe ultima sută de metri.

Acum şi eu, şi soţul meu urmărim să vedem dacă mai scad preţurile poate ne luăm de aceeaşi bani ceva mai avantajos”, povesteşte Suzana C., ieşeancă de 29 de ani.  Cum pentru moment nicio companie nu a anunţat reduceri de preţuri, ci doar promoţii, clienţii mai stau în aşteptare.

„Cred că voi investi într-un teren, căci am văzut că s-au ieftinit binişor. Ar fi un plasament mai bun, pentru că îmi voi ridica o casă mai mare şi nu trebuie să am toţi banii odată pentru construcţie, ca la apartament”, spune Suzana C.

image

Din octombrie, când s-au pus în aplicare restricţiile la creditare pentru băncile comerciale, nu am mai încheiat niciun contract Gabi Corneanu sales manager al proiectului Reveria

image

Gabi Corneanu
sales manager al proiectului Reveria

Terenuri mai ieftine cu 20%

Preţurile terenurilor din zonele periferice ale Iaşiului s-au redus cu până la 25 de procente. Astfel, în zone exclusiviste precum Bucium costurile pe metru pătrat variază între 200 şi 230 de euro, în timp ce în Copou, spre Aleea Sadoveanu, media pleacă de la 50 şi ajunge la 80 de euro.

„Proprietarii vând mai ieftin cu până la 25 de procente, pentru că în această perioadă banii sunt foarte scumpi. Problema este că în astfel de zone sunt destul de puţine oferte, căci terenurile libere sunt foarte puţine”, explică Gigi Guţi, de la agenţia Amirali Imobiliare.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite