Americanii preferă locuinţele vechi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Proprietăţile noi, realizate din prefabricate, sunt cel mai puţin căutate. Preţurile mari ale caselor îi fac pe mulţi americani să aleagă varianta închirierii. Ei se bucură mai multe drepturi decât chiriaşii europeni.

Constantin Filip este un român care locuieşte în Queens, New York, de aproximativ 18 ani, împreună cu soţia şi un fiu. În prezent, este cetăţean american şi chiriaşul unei case cu trei dormitoare, un living, o bucătărie şi două băi. „Locuiesc cu chirie din momentul în care am ajuns în SUA, aceasta fiind a doua casă în care stau. Aici, spre deosebire de România, dorinţa de a fi proprietar al unei case nu este atât de încrâncenată, iar pe oameni nu-i deranjează statutul de chiriaşi", spune Filip.

El adaugă că persoanele care au statut de chiriaşi au drepturi mai multe decât în Europa, contractele fiind încheiate chiar şi pe 10-15 ani, lucru care le oferă acestora un sentiment de siguranţă. Mai mult, proprietarii care oferă locuinţe spre închiriere se implică activ în mentenanţa blocului sau a casei. Astfel, chiriaşii au dreptul da a chema proprietarul chiar şi pentru a înlocui un bec ars.

O piaţă foarte dinamică

Unul dintre motivele pentru care chiria este preferată de mulţi americani este acela că aici oameni sunt foarte activi, oricând gata să facă o conversie profesională sau să se deplaseze dintr-un oraş în altul, dacă slujba le-o cere, spune Kim Verton, proprietarul a două blocuri de locuinţe în zona Queens. Acest lucru a condus, chiar şi în condiţiile crizei, la o piaţa a chiriilor foarte dinamică.

Chiriile, în funcţie de zonă, variază destul de mult. Astfel, pentru locuinţa sa din Queens, Constantin Filip plăteşte lunar 800 de dolari,sumă care include şi costul întreţinerii.

Pentru o locuinţă cu caracteristici asemănătoare, dar aflată în Miami, spre exemplu, chiriaşul va plăti aproximativ 1.000 de dolari pe lună, în timp ce în state precum Arizona sau Kansas, chiria lunară poate fi chiar şi mai mică de 600 de dolari.

Dependenţi de oraşe

În zona Floral Park, New York, un apartament cu două camere şi două băi, aflat într-o clădire construită în 1975, cu suprafaţa de 75 de metri pătraţi, complet mobilat şi utilat, costă 300.000 de dolari. Potrivit agentului imobiliar Annette Kroll, acest tip de proprietate este unul din cele mai căutate în oraş, mai ales de către tinerii care doresc să fie aproape de principalele centre comerciale ale oraşului, dar şi de zonele de distracţie.

Kroll mai spune că, spre deosebire de persoanele mai în vârstă, care preferă să locuiască la periferie, în zone liniştite, într-o casă pe pământ, tinerii americani sunt persoane dinamice pentru care agitaţia oraşului reprezintă un element de care sunt dependenţi. Există multe cazuri, adaugă agentul, când tinerii, deşi locuiesc cu părinţi în zone aflate în apropierea şcolii sau a locului de muncă, aleg să se mute singuri sau câte doi-trei chiar şi într-o zonă mai îndepărtată de locul copilăriei. Şi asta pentru a se simţi independenţi şi a fi conectaţi mai strâns la oraş.

Americanii preferă două camere

Cele mai bine vândute proprietăţi sunt, potrivit agentului Annette Kroll, apartamentele cu două camere, dacă vorbim de zonele urbane şi proprietăţile tip fermă, dacă vorbim de cele rurale. „Locuinţele noi nu reprezintă un procent foarte mare din totalul disponibil pe piaţă spre vânzare şi asta deoarece, după ce s-a construit intens în perioada 1940-1970, s-a asigurat un stoc locativ suficient pentru a susţine noua generaţie", precizează specialistul. Mai mult, americanii sunt destul de conservatori atunci când aleg o proprietate, mai ales dacă vorbim de persoanele trecute de 40 de ani.

Mersul preţurilor

În cunoscutul cartier Brooklyn, o casă construită în 1901, cu trei dormitoare, subsol, trei băi, bucătărie şi cameră de servit masa, costă 579.000 de dolari, sumă care se mai negociază uşor, în funcţie de modalitatea de plată.

Pentru iubitorii de soare şi distracţie, există proprietăţi în Miami, Florida, cu trei dormitoare, două băi, loc de parcare, mobilate şi utilate, aflate în bloc nou, la un preţ de 100.000 de dolari.

Prin comparaţie, o proprietate similară celei din Miami, dar situată în Los Angeles, are un preţ de strigare de 630.000 de dolari, preţ fix, aşa cum aflăm din anunţul de promovare.

Acest oraş este, de altfel, unul dintre cele mai scumpe din Statele Unite ale Americii în ceea ce priveşte valorile proprietaţilor, deoarece, aici, cererea este foarte mare în raport cu o ofertă limitată.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite