Albania, atractivă pentru investitori
0
Dezvoltatorii străini pot cumpăra terenuri cu un euro pe metru pătrat. După lansarea programului „Albania pentru un euro“ şi intrarea ţării în NATO, din ce în ce mai mulţi dezvoltatori au inclus această ţară în planurile lor.
Una dintre ţările care, spre surpriza tuturor, a devenit un punct de atracţie pentru investitori este Albania. Un prim semnal este dat de dezvoltatorii de centre comerciale, care s-au orientat în ultimii doi ani către acest stat. King Sturge a anunţat de curând că va coordona dezvoltarea unui nou mall în Tirana, capitala Albaniei.
În complexul de 70.000 metri pătraţi, suprafaţă construită şi parcări, vor fi investiţi 48 de milioane de dolari, din care jumătate vin dintr-un împrumut pe termen lung de la Banca Europeană pentru Recosntrucţie şi Dezvoltare. Tirana East Gate, ce va avea 103 spaţii pentru închiriat şi trei magazine tip ancoră, precum şi 1.643 de spaţii de parcare, va fi finalizat la sfârşitul anului 2010.
„Piaţa albaneză reprezintă o adevărată oportunitate pentru retaileri, mai ales în condiţiile în care aici nu există străzi comerciale, iar produsele internaţionale puteau fi cumpărate până acum doar de la speculanţi“, spune John Michell, directorul departamentului de retail al King Sturge.
În plus, consideră el, Albania va trece mult mai bine peste perioada economică dificilă care se face simţită în toată lumea, deoarece, spre deosebire de alte ţări din Europa de Est, nivelul de dezvoltare al acestei ţări este foarte redus.
Oraşul din Capitală
Un alt complex comercial aflat în plină dezvoltare este CityPark Tirana. În cazul acestuia, deja mulţi retaileri internaţionali au închiriat spaţii. Euronics, Mercator, Intersport, United Colors of Benetton, Sisley, Calvin Klein, Lacoste, Cacharel, Toi & Moi, Societta, Altin Bas, Primo Emporio, Versace Home, One2Play sau Chicco sunt doar câteva dintre brandurile ce vor fi prezente în mallul dezvoltat de AM Group.
CityPark Tirana va avea o suprafaţă construită de aproximativ 60.000 de metri pătraţi, dintre care 35.000 de metri pătraţi închiriabili. Întregul complex este gândit ca un mic oraş ce se întinde pe 200.000 de metri pătraţi.
Suprafaţa totală construită va ajunge la 110.000 de metri pătraţi şi va include un spaţiu de joacă pentru copii de 6.000 metri pătraţi, un show-room auto de 12.000 de metri pătraţi, un hotel de 12.000 de metri pătraţi, un centru de conferinţe de 11.000 de metri pătraţi şi un centru pentru festivaluri cu o suprafaţă de 10.000 de metri pătraţi.
Principala preocupare a developerului este să atragă cât mai multe branduri internaţionale în Albania, conform lui Dimitris Voutsas, director al departamentului de retail al Colliers International Grecia şi Albania. Dar, nu doar segmentul comercial este unul atractiv pentru dezvoltatori.
Randament mic, dar sigur
Conform ultimului raport al Albania Estate, preţurile locuinţelor continuă să crească în această ţară cu aproximativ 10% anual. În plus, investiţiile pe termen mediu şi lung au profit garantat, în condiţiile în care Albania este una dintre puţinele state care se poate lăuda în momentul de faţă cu stabilitate economică.
Conform Property Frontiers, companie internaţională de consultanţă, randamentul investiţiilor în Tirana este de aproximativ 5%, iar de anul acesta, o dată cu integrarea în NATO specialiştii se aşteaptă ca acesta să crească cu minimum încă un procent.
Mersul preţurilor
Preţurile proprietăţilor imobiliare sunt în acest moment printre cele mai scăzute din Europa, dar specialişti din piaţă se aşteaptă la creşteri de până la 30%. În prezent, un apartament cu două camere în centrul capitalei albaneze costă aproximativ 40.000 de euro, iar unul cu trei camere ajunge la 55.000 de euro. Cele mai scumpe locuinţe ajung până la 120.000 de euro, în complexurile rezidenţiale noi, construite la marginea oraşului.
Preţul terenului în Tirana este cuprins între 50 şi 100 de euro pe metru pătrat, în funcţie de amplasament. Dar pentru investiţii majore, care sprijină economia naţională şi care necesită angajarea unor localnici, Guvernul vinde terenurile publice cu un euro pe metru pătrat.
În ultimii trei ani preţurile la proprietăţile imobiliare din Albania au crescut la fiecare 12 luni cu aproximativ 30%.