Agenţiile imobiliare se reprofilează

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproximativ 10% dintre membrii ARAI au dat faliment în ultimele şase luni, iar alţii şi-au completat oferta cu tipuri noi de servicii, cum ar fi consultanţă, administrări de proprietăţi, amenajări interioare sau curăţenie. În urmă cu un an, cartierele marilor oraşe abundau de agenţii mobiliare. Blocajul pieţei a dus la falimentul multora dintre ele, mai ales în ultimele şase luni.

Firmele membre ale Asociaţiei Române a Agenţiilor Imobiliare (ARAI) păreau a fi unele dintre cele mai stabile de pe această piaţă. Cu toate acestea, în ultimele şase luni, 10-15 dintre agenţiile membre ale ARAI şi-au suspendat activitatea. Ba chiar mai mult decât atât.

„Ceilalţi membri, în lipsa vânzărilor de locuinţe, trăiesc din închirieri, din consultanţă, iar o parte dintre ei şi-au dezvoltat activităţi conexe, precum administrare de proprietăţi, amenajări interioare, mutări, curăţenie“, spune preşedintele ARAI, Ruxandra Cleciu.

Altor 20-25 de agenţii le-au fost suspendate licenţele de membre ARAI, din cauza neplăţii. Astfel, din cele 200 de agenţii membre ale organizaţiei în toamna anului trecut, în prezent au mai rămas doar 160. În opinia preşedintelui ARAI, vor mai fi astfel de cazuri, în care agenţiile îşi vor suspenda activitatea. Totul va depinde de vechimea fiecărei agenţii şi de portofoliul său de clienţi.

Comisioanele ar putea creşte

Firmele rămase deocamdată pe piaţă nu sunt foarte optimiste în ceea ce priveşte posibilitatea încheierii unui număr ridicat de tranzacţii în viitorul apropiat. Ca urmare, acest lucru ar putea duce la creşterea comisioanelor practicate de agenţii imobiliari. „Comisioanele nu au niciun motiv să scadă. În condiţiile în care o proprietate se vinde tot mai greu, este normal ca nivelul comisioanelor să crească.

Agentul se chinuie mai mult să vândă proprietatea respectivă“, consideră Carmen Mihăiţă, secretarul general al ARAI. În prezent, comisioanele agenţiilor imobiliare ajung până la 3%, fiind aplicabile atât cumpărătorului, cât şi vânzătorului.

Totuşi, Dan Negulescu, vicepreşedintele ARAI, crede că „nu se poate vorbi despre fluctuaţii ale comisioanelor, în minus sau în plus, la nivel de piaţă. Scăderea numărului de tranzacţii într-o anumită perioadă nu impune, la nivel de ARAI, o anumită politică de stabilire a comisionului“.

În opinia reprezentanţilor ARAI, problema majoră a pieţei nu o reprezintă tarifele practicate de consultanţi, ci lipsa creditării. „Băncile spun că dau credite, în realitate însă, nu se dau împrumuturi ipotecare”, crede Cleciu.

Un singur comision la mai multe agenţii

ARAI a lansat serviciul de listare multiplă MLS ARAI, care presupune colaborarea între mai mulţi agenţi imobiliari pentru reprezentarea exclusivă a proprietarilor. Potrivit regulamentului MLS, atunci când o proprietate este listată printr-un membru MLS ARAI, aceasta va putea fi prezentată şi vândută de către toţi ceilalţi membri ai asociaţiei propriilor clienţi, prin intermediul unui software intern.

Reprezentanţii ARAI cred că sistemul ar putea duce la revigorarea pieţei imobiliare, deoarece şansele de vânzare a unei proprietăţi cresc considerabil, penntru că indirect, de acea proprietate nu se va mai ocupa un singur agent, ci 50.

Proprietarul va plăti un comision doar agentului care a listat imobilul, urmând ca acesta să plătească o cotă stabilită la listarea proprietăţii agentului care o vinde. Sistemul va permite cumpărătorilor să obţină informaţii complete şi exacte despre proprietatea de care sunt interesaţi şi va aduce mai multă transparenţă pe piaţă.

Economie

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite