Ţările din nordul Africii, o destinaţie profitabilă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ţări precum Maroc sau Egipt se numără printre ţintele dezvoltatorilor de ansambluri rezidenţiale. Aceştia provin mai ales din zona Golfului Persic. Proprietăţile din nordul Continentului Negru, cu randamente anuale din închirieri ce ating şi 25%, sunt atractive şi pentru investitorii cu bugete de „doar“ câteva sute de mii de euro.

Cei care au sesizat primii oportunităţile imobiliare din ţările din nordul Africii au fost dezvoltatorii din zona Golfului Persic. Şi asta pentru că, potrivit estimărilor, cererea pe segmentul imobiliar va creşte în anii următori atât din partea localnicilor, cât şi a străinilor.

„Sunt sigur că extinderea va continua în această zonă“, spune Jalil Mekouar, şef al departamentului Orientul Mijlociu şi Africa din cadrul Jones Lang LaSalle Hotels, citat de propertywire.com. Mekouar precizează însă că dezvoltarea pieţei va fi una raţională şi concentrată, nu una clădită pe principiul „Hai să mergem acolo cât de repede putem“.

Compania Barwa Real Estate, cu sediul în Qatar, a anunţat recent o investiţie de nouă miliarde de dolari (aproximativ şase miliarde de euro), într-un proiect în zona oraşului Cairo, capitala Egiptului.

Preţuri mai mici cu 15%

Principalul motiv este că piaţa egipteană a scăzut în ultimul an cu doar 15% şi are perspective de stabilizare. Asta în timp ce preţurile din sectorul imobiliar din zona Golfului Persic au scăzut şi cu 50%.

„Nordul Africii reprezintă o importantă oportunitate pentru investitori. În Egipt există trei sau patru mari dezvoltatori şi o populaţie de 80 de milioane de oameni. În Emiratele Arabe Unite, mai mult de 12 companii mari se adresează unei populaţii care abia atinge cinci milioane“, explică Saud Masud, şef al departamentului de cercetări imobiliare din cadrul companiei UBS.

Pentru a atrage investitorii străini, autorităţile egiptene au introdus, în ultimii ani, o serie de reforme economice, precum reduceri de taxe şi simplificarea procedurilor vamale. Şi autorităţile marocane vor să îmbunătăţească climatul economic al ţării pentru a atrage investiţii străine.

„În Maroc, există încă o transparenţă limitată in multe domenii, precum justiţie, finanţe şi administraţie, dar autorităţile sunt conştiente de aceste probleme şi încearcă să le rezolve“, spune Karim Beqqali, managing director la CB Richard Ellis Maroc.

Maroc, creştere economică de 5,3%

Mai importantă decât aceste neajunsuri rămâne însă creşterea economică. Produsul intern brut marocan va creşte anul acesta cu 5,3%, iar anul viitor se va aprecia cu 3,3%. Cel mai important avantaj al zonei rămâne însă randamentul ridicat care se poate obţine din închirierea proprietăţii.

„Cheltuielile anuale generate de creditul utilizat la achiziţie şi de întreţinerea unei proprietăţi din Maroc pot fi acoperite prin chiria obţinută în intervalul iunie – septembrie, vârful sezonului turistic“, se arată într-o analiză a portalului propertshowrooms.com. De pildă, pentru un apartament cu două dormitoare într-o zonă turistică, care costă 100.000 de euro, chiria lunară ajunge la 2.000 de euro.

Chirie de 24.000 de euro pe an

Asta înseamnă 24.000 de euro pe an, adică aproape 25% din suma investită. Randamente similare aduc şi proprietăţile din Egipt, de asemenea situate în zone turistice.

Mersul preţurilor

  • În Sharm el Sheikh, cunoscuta staţiune turistică egipteană, preţurile pornesc de la 45.000 de euro pentru un apartament într-un ansamblu în stadiu de proiect, care va aduce un randament anual de 25% - 40%. În Egipt există şi proprietăţi scumpe, cu preţuri de şase cifre. Un astfel de exemplu este o vilă cu patru dormitoare în Sahl Hasheesh, pe coasta Mării Roşii, care se vinde pentru 720.000 de euro.
  • Preţurile variază în Maroc între 23.290 de euro pentru un apartament în regiunea Tanger din Maroc şi 1.300.000 de euro pentru o vilă cu cinci dormitoare şi trei băi în Agadir.  Vila este mobilată şi are piscină, garaj, două terase, două bucătării, dar şi un studio pentru grădinar,  separat de clădirea principală.
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite