Nu avem un preţ de referinţă pentru locuinţe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Piaţa imobiliară din România este nereglementată, iar un preţ mediu al caselor, aşa cum este stabilit în alte ţări, nu poate fi calculat cu exactitate. În acest context, singurul

Piaţa imobiliară din România este nereglementată, iar un preţ mediu al caselor, aşa cum este stabilit în alte ţări, nu poate fi calculat cu exactitate. În acest context, singurul "indicator" după care se ghidează sectorul de profil este cererea şi oferta.

"În România nu putem şti deocamdată care este preţul mediu al locuinţelor. Acest lucru este posibil, dar nu şi la noi. Dacă în Marea Britanie preţul mediu al unei case este de 300.000 de euro, în Spania - 200.000 de euro, în România nu ştim acest indicator şi nu cred că sunt speranţe să-l aflăm prea curând.

Asta pentru că pe piaţa românească se lucrează cu două preţuri, cel afişat şi cel real", a declarat, miercuri, la un seminar pe teme imobiliare, Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR.

În opinia sa, o mai mare transparenţă a pieţei şi o concurenţă mai puternică ar putea reglemeta această situaţie.

Marjele de profit ale dezvoltatorilor influenţează preţurile

Pe de altă parte, marjele de profit ale dezvoltatorilor imobiliari din România sunt foarte mari şi, din acest motiv, preţurile locuinţelor au ajuns la niveluri ridicate.

"Totul este influenţat de cerere şi ofertă. Suntem într-o situaţie dramatică pentru că cererea este foarte accelerată în faţa unei oferte curente care nicidecum nu poate face faţă solicitărilor. Ceea ce pot spune acum este că peste tot în lume se scumpeşte creditul", a afirmat Vasilescu. În lipsa unor indicatori oficiali nu se poate vorbi de o predictibilitate a pieţei imobiliare autohtone şi, prin urmare, preţurile locuinţelor sunt fixate în funcţie de cerere şi ofertă, sunt de părere şi reprezentanţii agenţiilor imobiliare.

Preşedintele Uniunii Naţionale a Agenţiilor Imobiliare, Gabriel Zamfir, a apreciat că trebuie găsite soluţii de finanţare mai ieftine atât pentru dezvoltatorii din piaţa imobiliară, cât şi pentru consumatorii finali, în condiţiile în care preţurile sunt determinate de cerere şi ofertă, dar şi de costul finanţării.

Acesta a adăugat că, contrar unor păreri din piaţă, comisioanele practicate de agenţiile imobiliare nu influenţează în niciun fel preţul de vânzare al locuinţelor, ci, dimpotrivă, acestea au rolul de a obţine cel mai bun preţ pentru client. În schimb, în ce priveşte piaţa chiriilor, preţurile ar trebui stabilite liber. "Există o discuţie legată de necesitatea de reglementare a pieţei chiriilor. În majoritatea statelor UE, piaţa este liberă, dar mai sunt şi state, precum Germania şi Danemarca, care au reglementări cu privire la nivelul chiriilor şi pentru domeniul privat.

Terenurile din Bucureşti, prea scumpe

Preţurile terenurilor din Bucureşti au ajuns la niveluri nejustificat de mari, în unele zone proprietarii solicitând şi 4.000-5.000 de euro pe metru pătrat, potrivit vicepreşedintelui Uniunii Naţionale a Notarilor Publici din România (UNNPR), Ion Marin. "Creşterea preţurilor terenurilor s-a reflectat în valoarea tranzacţiilor imobiliare, care s-a majorat în primele şapte luni ale anului cu 10% faţă de perioada similară a anului trecut", a spus Marin, precizând că numărul tranzacţiilor cu terenuri a crescut, concomitent cu reducerea numărului de tranzacţii cu apartamente.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite