Cum poti cumpara o casa neintabulata

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Solutia legala si frecvent utilizata în practica este reprezentată de promisiunea de vânzare. Autentificata la notar, aceasta tine locul actului de vânzare-cumparare . "Notarul public trebuie

Solutia legala si frecvent utilizata în practica este reprezentată de promisiunea de vânzare. Autentificata la notar, aceasta tine locul actului de vânzare-cumparare .

"Notarul public trebuie să solicite intabularea"

"Un contract de vânzare-cumpărare se poate încheia în mod legal având ca obiect un imobil care nu are carte funciară deschisă. Condiţia este ca acesta să fie însoţit de o documentaţie cadastrală recepţionată de oficiul de cadastru şi publicitate imobiliară, cu alocare număr cadastral, un certificat de sarcini emis în urma verificărilor efectuate în registrele de transcripţiuni şi inscripţiuni ţinute potrivit Codului civil şi de un certificat fiscal.


Intabularea va fi efectuată obligatoriu la solicitarea notarului public, în temeiul art. 54 din Legea cadastrului şi a publicităţii imobiliare nr. 7/1996, republicată, direct pe numele dobânditorului.


Este preferabil pentru cumpărător ca operaţiunea de intabulare să preceadă încheierea actului translativ de proprietate pentru asigurarea opozabilităţii faţă de terţi a titlului transmiţătorului şi a identificării din punct de vedere cadastral a poziţiei, configuraţiei şi suprafeţei imobilului în cauză.


Prima înregistrare în cadastru şi cartea funciară presupune întocmirea unei documentaţii cadastrale de către o persoană autorizată (n.r.-agent cadastral) şi depunerea la biroul de cadastru şi publicitate imobiliară a dosarului unic ce cuprinde, alături de documentaţia cadastrală şi: cererea de înscriere, actul de identitate al solicitantului, actul doveditor al dreptului de proprietate (în original sau copie legalizată), certificatul fiscal şi dovada achitării tarifului pentru prima înregistrare. Dosarul se soluţionează în maximum 21 de zile lucrătoare în regim normal, iar în şapte zile lucrătoare, în regim de urgenţă.

"Credit pentru apartamentele neconstruite"

"Mulţi dintre noi s-au confruntat deja cu realităţile din vechile blocuri de locuinţe comuniste: spaţiu limitat, izolaţie de slabă calitate, preţuri nejustificate şi lista ar putea continua foarte uşor. De aceea, o soluţie la nevoile contemporane o reprezintă apartamentul nou într-un ansamblu rezidenţial plasat aproape de locul de muncă şi de alte zone de interes.


Bancpost, spre exemplu, are în acest sens o soluţie inovatoare de finanţare a apartamentelor în construire în ansamblurile rezidenţiale, finanţate la rândul lor prin Divizia de Corporate a băncii. Creditul Rezidenţial se acordă în tranşe, în funcţie de stadiul de execuţie a blocului de locuinţe, înainte de intabularea apartamentelor şi, prin urmare, fără ipotecarea lor în această fază. Ipoteca se va constitui abia dupa finalizarea fiecărui apartament şi intabularea lui în cartea funciară, la momentul vânzării sale către noul proprietar.


Avantajul major al produsului este acela că se adaptează la realităţile pieţei construirii de noi ansambluri rezidenţiale. Pe de altă parte, viitorul proprietar este nevoit să achite tranşe pe parcursul realizării lucrărilor. Şi asta pentru că, de cele mai multe ori, nu are sau nu este dispus să ipotecheze o altă proprietate.

"Promisiunea de vânzare este un act perfect legal"

"Există într-adevăr situaţii legale şi destul de frecvente în care se poate cumpăra o casă neintabulată. Se poate realiza astfel o promisiune de vânzare, asemănătoare unui precontract, care este un act perfect legal. Promisiunea de vânzare se autentifică la notariat şi are rolul de a ţine locul unui act de vânzare-cumpărare. Astfel de practici sunt destul de uzuale, pentru că sunt legale.

Mai există situaţia bunurilor imobile contractate în fază de proiect, caz în care cumpărătorul nu poate garanta cu bunul respectiv, întrucât este nefinalizat, deci neintabulat. Astfel, dacă dezvoltatorul imobiliar care construieşte bunul respectiv ia un credit corporate şi asigură finanţarea prin firma lui, acesta poate garanta şi pentru viitorul compărător. Şi această variantă se practică".

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite