Insolvenţele vor continua şi în 2010

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mulţi jucători imobiliari vor mai apela la reorganizarea prin această procedură. Interesul firmelor imobiliare asupra legii insolvenţei a crescut. Specialiştii afirmă că, dacă reorganizarea nu a avut succes, este pentru că s-a apelat prea târziu la acest proces.

Supraevaluarea proprietăţilor, rulajul exagerat de bani prin multiplele tranzacţii şi accesul facil la finanţările bancare de anul trecut au dus la stoparea activităţii imobiliare în acest an.

De aceea, conform jucătorilor din sector, multe companii de real estate ajung în incapacitate de plată. Soluţia cea mai la îndemână în această situaţie este insolvenţa. „Problema României referitoare la insolvenţă este că firmele nu cunosc ce înseamnă de fapt acest procedeu“, a declarat Andreea Anghelof, partener al Casei de Insolvenţă Transilvania. Statistica la nivel naţional nu arată însă prea multe succese de reorganizare prin acest proces. Asta pentru că era prea târziu pentru firmele respective, ele fiind deja în faza de falimentare. „Un proces corect de insolvenţă se poate face numai dacă decizia de reorganizare este luată în timp util, atunci când mai poate fi salvată compania respectivă“, mai spune Anghelof.

97,5% din insolvenţe sunt pentru lichidare

Statisticile realizate în România până acum arată că numai 2,5% din cazurile de insolvenţă sunt cerute pentru reorganizare, iar restul pentru lichidare, faliment.

În acelaşi timp studiile din Statele Unite ale Americii susţin că 50% din procesele de insolvenţă sunt pentru reorganizare. „Insolvenţa va fi un instrument tot mai des întâlnit şi folosit în România, deşi încă există impedimente de natură procedurală“, explică Sebastian Guţiu, managing partner al casei de avocatură Schonherr.

Spre exemplu, aceleaşi statistici comparative indică faptul că în România se oferă 30 de zile pentru elaborarea unui plan de reorganizare pentru compania care-şi cere intrarea în insolvenţă. Pe de altă parte, în SUA timpul acordat firmei pentru a-şi întocmi un raport de reorganizare în ideea salvării de la faliment este de 120 de zile. Intrarea în insolvenţă are şi dezavantaje, iar cel mai mare dintre acestea este pierderea credibilităţii în piaţă a firmei intrate în acest proces.

„În acelaşi timp, pierzi şi controlul asupra administraţiei firmei, ţi se ridică dreptul de a mai administra şi se riscă şi lichidarea, care este ultima etapă a insolvenţei“, spune Mircea Cotiga, director de recuparea şi prevenire a fraudelor în cadrul Unicredit Ţiriac Bank. Extrem de puţini dezvoltatori imobiliari intraţi în insolvenţă printr-un program de restructurare şi-au revenit. De aceea, firmele trebuie să ia măsuri de redresare înainte de declanşarea procedurii, arată rapoartele pe acest segment de piaţă din România.

Clienţii, victime sigure

„Una dintre cele mai nefericite ipoteze este situaţia în care un dezvoltator imobiliar s-ar afla în insolvenţă şi aceasta vine prea târziu. În acest caz, pentru clienţii care au cumpărat case în ansamblul încă din faza de proiect, există riscul să nu-şi mai primească înapoi niciun ban“, afirmă Anghelof. De aceea, momentul deciziei este esenţial pentru redresare.

„În acelaşi timp, dezvoltatorii trebuie să-şi asume acum nişte pierderi, pentru că au de ales între a vinde şi a pierde tot“, spune Adrian Mihăilă, analist al firmei de consultanţă imobiliară CB Richard Ellis-Eurisko.

În opinia sa, cei mai afectaţi dezvoltatori sunt cei care au început proiectele în ultimii ani, pentru că aceştia şi-au bazat planurile de afaceri pe o piaţă în creştere.

Proiecte abandonate

Cel mai recent caz de insolvenţă din piaţa imobiliară locală este înregistrat de firma Cooper Beech, dezvoltatorul proiectului Blue Tower din Colentina. Reprezentanţii dezvoltatorului Blue Tower spun că intrarea în insolvenţă este de fapt salvarea de la o compromitere totală.

 „Deşi proiectul era aproape terminat, nu am mai putut finaliza construcţia deoarece nu am putut agrea nişte condiţii viabile cu banca finanţatoare, care să asigure sprijinul băncii pentru acest proiect“, spune Cătălina Nedelcu, avocatul Copper Beech. În Colentina, Blue Tower nu este singurul proiect care are probleme în prezent. În aceeaşi situaţie se află şi ansamblul Planorama, care trebuia finalizat încă de anul trecut, dar care până acum nu a prezentat niciun semn de îmbunătăţire a situaţiei financiare.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite