Fântânile, noua prezenţă din grădinile cu pretenţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

50.000 de euro este bugetul mediu pentru a avea în curte lacuri şi râuri în miniatură. Proiectele arhitecturale destinate amenajării unei grădini mizează din ce în ce mai mult pe utilizarea apei, un element care aduce un plus de viaţă locuinţei.

Aceasta este o soluţie inaccesibilă celor cu venituri sub medie. În plus, casa dumneavoastră trebuie să conţină elemente rustice, grădina ar fi bine să aibă peste 700 de metri pătraţi, iar portofelul, cel puţin 20.000 de euro, necesari achiziţionării unei fântâni.

„Pentru utilizarea surselor de apă e necesar să se ia în considerare şi aspectul casei, aceste soluţii nefiind indicate pentru clădiri cu un design minimalist. De obicei, sunt cerute la case construite în stil rustic”, spune arhitectul peisagist Cosmin Coman, director general CMD Design Proiect. Aceasta se traduce prin o cât mai largă utilizare a lemnului, începând de la acoperiş şi terminând cu o serie de balustrade sau foişoare.

Spaţiul minim al grădinii ar trebui să fie de 500 de metri pătraţi. „Se mai instalează şi în grădini de 300 de metri pătraţi fântâni mai mici de doi metri pătraţi. Pentru suprafeţe reduse sunt indicate alte soluţii. Piscină, în locul unor iazuri”, declară Daniel Alexandru, partener în cadrul companiei All Deco International.

Specialistul, scump cât o fântână

Dacă îndepliniţi aceste condiţii, următorul pas îl reprezintă conceperea unui proiect. Sunt, evident, indicaţi specialiştii. „Cei care îşi construiesc o grădină se împart în trei categorii. Unii se apucă să facă totul de capul lor şi apoi stau şi se plâng de eşec. Alţii aduc diverse firme distribuitoare de diverse produse şi le cer sfaturi în legătură cu orice, categorie care începe să dispară.

Apoi există şi cei care apelează la specialişti, din ce în ce mai mulţi”, spune Coman. Firma sa, CMD, a primit anul acesta de patru ori mai multe cereri pentru consultanţă în amenajarea grădinii. Costul acestor servicii reprezintă principala reticenţă a clienţilor, însă proiecte de tipul amenajării unui curs de apă impun acest pas.

„Preţul serviciilor variază în funcţie de etapele în care ţi se solicită sprijinul. În cazul în care clienţii refuză drenajul şi alte servicii care ţin de infrastructura unei grădini de 800 de metri pătraţi, plătesc cam 15.000-20.000 de euro. Cu tot cu asigurarea infrastructurii, costurile ajung la 30.000-35.000 de euro. Sunt şi case mai complexe, cu structuri mai sofisticate ale aleilor, de exemplu, pentru care pot fi cheltuiţi şi peste 40.000 de euro”, adaugă arhitectul.

În jurul aceleiaşi valori se învârt şi preţurile presupuse de asigurarea unei fântâni. „Trebuie început cu instalatul unei fântâni, iar cea mai ieftină variantă o reprezintă nişte produse minimaliste cu două-trei jeturi de apă. Aceasta costă 3.000 de lei cu tot cu montaj. Însă o fântână placată cu piatră, inox sau plexuri ajunge şi la 20.000 de euro.

Aceste surse de apă reprezintă o soluţie pentru clienţii din clasa medie”, punctează Alexandru. Practic, discuţiile despre amenajarea unor surse de apă ar trebui demarate doar cu minimum 1.000 de euro în buzunar.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite