Braşov: Casa din lemn, un puzzle gata în trei săptămâni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Construcţiile din lemn au o tradiţie de peste 50 de ani în străinătate. Ultimul răcnet imobiliar este reprezentat de casele din lemn, tip puzzle, care sunt gata în timp record şi costă mai puţin cu 30% decât construcţiile clasice.

„Casa de tip sandviş" este ecologică, oferă un confort termic mult mai mare decât cea clasică, este pe primul loc în topul caselor rezistente la cutremur şi la riscul de distrugere în urma incendiilor. „Casele de lemn sunt realizate din prefabricate, care simplifică cu mult munca de pe şantier. Producţia în fabrică a unei asemenea locuinţe durează o săptămână şi jumătate. Montajul durează încă o săptămână şi jumătate. Astfel, costurile de timp şi bani sunt cu mult scăzute şi, în plus calitatea execuţiei este controlată", a spus Gabriel Iosif, directorul fabricii Oratis Trade, producătoare de prefabricate din lemn. Puzzel-ul casei proaspăt realizat în fabrică este asamblat pe fundaţia casei, stabilitatea fiind redată de un tip de conectori multicui, care „sudează" elementele din lemn.

Modelul prefabricatelor din lemn este preluat din America şi poate fi adaptat şi pentru realizarea acoperişurilor din lemn, a mansardelor, halelor, căsuţelor comerciale şi chiar restaurantelor.

130 de euro pe metrul pătrat

Preţurile caselor din prefabricate din lemn variază în funcţie de mai mulţi factori, cum ar fi timpul de execuţie, timpul de şantier şi durata de montaj. Practic, pentru o casă prefabricată doritorii trebuie să scoată din buzunar între 100 şi 160 de euro/ metru pătrat, fără să luăm în calcul fundaţia şi finisajele de interior. Cât de mare este cererea în domeniu? Nu este explozivă, aşa cum recunoaşte şi directorul fabricii de prefabricate. „Am făcut vreo 20 de case în România, din 2006 de când funcţionăm pe piaţă. Cererea nu este încă foarte mare, din cauza mentalităţii. În schimb, am observat o etapă intermediară la români: îşi fac parter din cărămidă şi beton şi acoperiş sau mansardă din lemn", a mai spus Gabriel Iosif. Cea mai mare şi mai profitabilă afacere pentru clienţi este însă, mansardarea blocurilor. Aici, fabricile de prefabricate din lemn au şi cel mai mult de câştigat. Mansarda puzzle este gata în două luni şi costă între 180 şi 200 de euro pe metru părtrat.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite