Un manager care spune nu posturii de investitor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

CEO-ul Quality Living Developers (QLD), Nick Stathakis, este omul care se ocupă îndeaproape de proiectele companiei pe piaţa autohtonă de real estate. Cel mai mare dintre acestea este Green

CEO-ul Quality Living Developers (QLD), Nick Stathakis, este omul care se ocupă îndeaproape de proiectele companiei pe piaţa autohtonă de real estate. Cel mai mare dintre acestea este Green Lake, în valoare de 130 milioane de euro. Cu investiţii totale de 340 milioane de euro, QLD mai dispune de un buget adiţional de 200 de milioane de euro, pe termen scurt şi mediu. Suma este doar estimativă, o cifră exactă urmând a fi dictată de oportunităţile ce vor apărea pe parcurs

Quality Living Developers este o companie fondată în 2007, care a preluat proiectele private şi o bună parte din personalul subsidiarei locale de real estate a Technical Olympic. A fost şi momentul de cotitură pentru Stathakis.

Puţin înainte de ora patru după-amiaza, într-un Bucureşti supraîncălzit. Ultimul lucru pe care ţi-l doreşti este să fii prins în trafic. Din fericire, drumul din Pipera până pe Şoseaua Nordului nu durează decât vreo douăzeci şi cinci de minute.

Chiar şi aşa însă, odată coborât din maşină, căldura te izbeşte drept în moalele capului. Trecând pe lângă cele câteva corpuri de clădiri ce formează Lake View Condominium, se zăreşte, dincolo de gard, apa albastră a unei piscine. Gândul la vacanţă este aproape imposibil de evitat...

CEO-ul QLD se lasă aşteptat câteva minute peste ora stabilită. Revine însă rapid, după o scurtă vizită în apartamentul său. În cele două-trei zile pe săptămână pe care le petrece în Bucureşti, locuieşte chiar în Lake View Condominium - într-o locuinţă plătită, desigur, de companie.

Rezidenţialul, o piaţă puternică pe termen lung

Ne povesteşte că a venit pentru prima oară în România în iunie 2001, când avea 38 de ani. Lucra atunci pentru subsidiara de real estate a Technical Olympic şi a demarat construcţia ansamblului în care ne aflăm.
"După succesul acestui proiect, am decis să ne extindem", îşi aminteşte Stathakis.

Ceea ce au şi făcut. Portofoliul QLD cuprinde în prezent opt dezvoltări, dintre care şase în Bucureşti, una în Constanţa şi alta în Braşov. Cea mai mare parte a acestora sunt ansambluri rezidenţiale, cu excepţia unei clădiri de birouri din Braşov.

Există, desigur, un scop în spatele acestei distribuţii majoritare a fondurilor companiei. "Credem foarte mult în sectorul rezidenţial, această piaţă va fi una puternică", afirmă CEO-ul QLD. Omul de afaceri recunoaşte că piaţa românească a fost afectată de criza americană a creditelor subprime, însă acest lucru s-a petrecut mai mult la nivel psihologic. "Sunt foarte optimist în ceea ce priveşte viitorul. Piaţa a evoluat, s-a dezvoltat mult şi va continua să facă asta", consideră Stathakis.

În acest context, omul de afaceri nu se sfieşte să împărtăşească optimismul majorităţii investitorilor străini din ţara noastră: "Nu cred în căderea pieţei", declară cu fermitate. Aşa se şi explică faptul că, deşi compania plănuieşte să se extindă la nivel regional în ţări precum Ucraina, Bulgaria sau Grecia, România va rămâne în continuare centrul de greutate al activităţii sale.

"Am călătorit mult în această zonă a Europei. Părerea mea este că, făcând o comparaţie între riscuri şi profituri, România este cel mai bun loc în care te poţi afla", notează reprezentantul companiei. Într-o comparaţie cu potenţialul pieţei din ţara sa natală, acesta adaugă: "Piaţa creşte galopant în Bucureşti, ceea ce nu se întâmplă în Grecia".

"Imobiliarul, un domeniu în care nu poţi reuşi de unul singur"

Ne mărturiseşte că ar dispune de capitalul necesar demarării unei afaceri şi s-a şi gândit la această variantă. Cu toate acestea, a luat totuşi decizia de a rămâne mai departe la cârma unei companii de renume.

Chiar dacă eşti un cunoscător al afacerilor din domeniu, crede el, pentru a avea succes, mai trebuie să treci de un hop: găsirea oamenilor potriviţi. Iar aceştia sunt foarte greu de găsit, cu atât mai mult în România, care este o piaţă în plină dezvoltare. "Cine zice că o să se descurce doar cu ce are el subestimează piaţa. Nu este un domeniu în care să reuşeşti de unul singur", conchide Stathakis.

Pe scurt

A obţinut o diplomă în inginerie civilă în Atena şi a urmat un master în construcţii, inginerie şi management la Universitatea Cambridge din Boston, SUA

Dacă ar fi să cumpere o proprietate în România, ar opta pentru o casă veche din centrul Braşovului

Printre hobby-urile sale se numără fotbalul, schiul, artele marţiale

Paris, Boston, Praga şi Bucureşti sunt câteva oraşe ale lumii care îi plac în mod deosebit

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite