Cel mai mare mall din lume, 1,1 milioane mp

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dubai Mall este construit în apropierea turnului Burj Dubai, un zgârie-nori de 1.200 de metri înaltime, cea mai înaltă clădire din lume Minunile tehnologice din ultimele decenii au

Dubai Mall este construit în apropierea turnului Burj Dubai, un zgârie-nori de 1.200 de metri înaltime, cea mai înaltă clădire din lume

Minunile tehnologice din ultimele decenii au transformat Dubaiul dintr-o destinaţie turistică exotică într-o zonă fierbinte a pieţei imobiliare. Insula Palmier şi cea a Continentelor, dar mai ales megaproiectele ce urmează să fie inaugurate în următorii ani sunt deja embleme ale Orientului Mijlociu.

Programat să fie deschis la sfârşitul lunii în curs, Dubai Mall va aduce Emiratelor încă un record. La inaugurare, centrul comercial va fi cel mai mare din lume. Cu o suprafaţă de 1,1 milioane de metri pătraţi şi cu 1.200 de magazine, mallul va deveni, încă din primul an de funcţionare, destinaţia de shopping a celor 30 de milioane de cumpărători care sunt aşteptaţi să îi treacă pragul.

Momentele de relaxare din timpul unei zile de cumpărături vor putea fi petrecute în cele 120 de restaurante, la patinoarul funcţionabil tot timpul anului sau în preajma celui mai mare acvariu din lume. Pentru un proiect de o asemenea grandoare, amplasamentul este unul pe măsură.

Dubai Mall este construit în apropierea unui alt colos imobiliar, Burj Dubai. Cel din urmă este un zgârie-nori care va avea o înălţime de 1.200 de metri şi care va fi cea mai înaltă clădire din lume.

"Dubai Mall va completa iniţiativa de dezvoltare a turismului din metropolă şi va crea o nouă destinaţie de investiţii în sectorul comercial", a spus într-un comunicat Jim Badour, CEO Emaar Malls Group. Boomul din imobiliarul din Dubai nu s-a resimţit doar în retail, piaţa rezidenţială a explodat şi ea. Insulele Palmierului şi cele ale Continentelor vor aduce câteva mii de locuinţe noi.

70% din proprietarii de locuinţe sunt investitori

Cine vor fi însă cumpărătorii şi cât timp vor fi locuite aceste case? Potrivit publicaţiei "Property Wire", Dubai se vinde încă foarte bine.

Orice proiect scos spre vânzare se epuizează în timp-record. Cumpărătorii nu sunt însă utilizatorii finali. Peste 70% din casele achiziţionate se află în proprietatea investitorilor care vânează randamentele obţinute în urma revânzării.

În prezent, acestea se situează în jurul valorii de 20%. Experţii imobiliari estimează că acest procent va scădea în anii următori şi că Dubai se apropie de o criză imobiliară. Costurile materialelor de construcţii şi ale forţei de muncă sunt în creştere şi unii dezvoltatori au renunţat să mai construiască proiecte anunţate anterior. Pe lângă costurile mari, aglomerarea pieţei este unul dintre motivele care stau la baza acestor predicţii pesimiste.

Mersul preţurilor

Ca pe orice piaţă rezidenţială şi în Dubai poţi să găseşti chilipiruri. Garsoniere cu 60.000 de euro,
penthouseuri până într-un milion de euro sunt adesea întâlnite în anunţurile de vânzare. Dar oraşul-emblemă al Orientului Mijlociu este cunoscut pentru lux şi grandoare. Care costă.

Astfel, o vilă pe una dintre Insulele Palmierului a fost vândută în medie cu 1,2 milioane de euro. În prezent, investitorii care au achiziţionat aici case în număr mare cer pentru acelaşi tip de locuinţă minimum 1,4 milioane de euro. În ultimii ani, preţurile caselor au crescut cu 20- 25%, iar chiriile cu 10%.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite