80% din locuinţele vechi se vând mobilate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Proprietarii apartamentelor scoase la vânzare pun mare preţ pe amenajare pentru a obţine un profit substanţial Eforturi disperate de a vinde. Aşa definesc agenţii imobiliari o practică

Proprietarii apartamentelor scoase la vânzare pun mare preţ pe amenajare pentru a obţine un profit substanţial

Eforturi disperate de a vinde. Aşa definesc agenţii imobiliari o practică ce tinde să devină un trend în rândul vânzătorilor de locuinţe vechi. Tranzacţionarea apartamentelor mobilate, căci despre acest lucru este vorba, are o pondere de 70%-80% din totalul vânzărilor.

Pe o piaţă rezidenţială în regres, proprietarii apartamentelor vechi sunt dispuşi să ofere tot mai multe bonusuri în încercarea de a-şi înstrăina locuinţele. Cum scăderea preţului, cea mai sigură metodă pentru o vânzare rapidă, nu este însă şi cea mai profitabilă alegere pentru vânzători, aceştia recurg la decorarea şi la mobilarea integrală a proprietăţii înainte de a o scoate pe piaţă.

Nu este soluţia ideală, spun specialiştii. Banii investiţi în acest fel nu sunt recuperaţi în majoritatea cazurilor. Cumpărătorii vor să îşi amenajeze locuinţele după propriile gusturi şi nu vor plăti în plus pentru mobilă. Vânzătorii nu par să înveţe acest lucru.

Bătrânii, singurii amatori

"În urmă cu două luni, am investit 4.000 de euro în mobilarea locuinţei", spune Costin Truică, proprietarul unui apartament cu trei camere din cartierul bucureştean Ştefan cel Mare. Acesta a scos locuinţa la vânzare la începutul lunii aprilie, la preţul de 165.000 de euro.

Spune că a făcut investiţia ulterioară pentru că nu reuşea să vândă la suma cerută. "Chiar dacă am mai băgat nişte bani, nu am crescut preţul. Vreau doar să vând la 165.000 de euro", afirmă acesta. Nu s-ar muta, însă, într-un apartament deja mobilat.

"De cele mai multe ori, investiţia este inutilă", apreciază Petrică Rădoi, broker Transilvania Imobiliare. Sunt puţine cazurile în care potenţialii cumpărători doresc să achiziţioneze o locuinţă mobilată. "Bătrânii sunt singurii care preferă apartamentele amenajate", spune Rădoi.

Un trend care a început în 2002

Chiar şi familiile care caută o locuinţă cu o suprafaţă mai mare preferă să nu păstreze mobila veche. "Îmi place modul în care este mobilat apartamentul meu", mărturiseşte Cristina Chelariu, un alt proprietar care încearcă să vândă o locuinţă mobilată. "Mobila este din lemn, făcută pe comandă, dar nu poate fi folosită în vila recent achiziţionată", spune Chelariu.

Acest lucru nu este, însă, o noutate pe piaţa românească. "Abia în 2002- 2003 au început să se tranzacţioneze proprietăţi mobilate", crede Rădoi. Acesta subliniază că fenomenul a luat deja amploare şi că pe viitor toate imobilele vor fi complet utilate şi amenajate. Preţul va rămâne neschimbat.

În timp ce pe piaţa rezidenţială sunt tranzacţionate locuinţe mobilate, pe segmentul închirierilor situaţia este diferită. "Multe dintre locuinţe nu au fost niciodată mobilate de către proprietari. Mai ales în cazul garsonierelor, aceştia au achiziţionat doar cu scopul de a închiria", subliniază Laura Miu, agent imobiliar Apulum 94.

Ochiul specialistului

Cei care îşi permit o locuinţă nouă au bani şi pentru mobilă şi decoraţiuni. Ei nu sunt interesaţi de un apartament mobilat. Astfel că proprietarii care speră să obţină un preţ mai mare nu recurg la cea mai bună soluţie prin mobilarea locuinţelor.

Definitivarea tranzacţiei depinde într-o bună măsură de aspectul casei. Dar cumpărătorii sunt atenţi mai ales la instalaţiile sanitare, la starea pereţilor, a parchetului şi a plafoanelor. Pentru că sumele alocate lucrărilor de reparaţii sunt net superioare celor destinate mobilării.

Românii recurg frecvent la vânzarea apartamentelor mobilate din două motive. În primul rând pentru că mobila este foarte veche şi inutilizabilă, iar în al doilea rând pentru că nu se pliază dimensiunilor locuinţei în care urmează să se mute.
Laura Miu
agent imobiliar Apulum 94

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite