Cum se impoziteaza veniturile din închiriere

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Modalitatea de declarare şi impunere se schimbă când persoana fizică obţine astfel de sume din mai mult de cinci contracte de închiriere într-un an. "Plăţi anticipate, în patru rate

Modalitatea de declarare şi impunere se schimbă când persoana fizică obţine astfel de sume din mai mult de cinci contracte de închiriere într-un an.

"Plăţi anticipate, în patru rate egale"

"Venitul net din cedarea folosinţei bunurilor se determină ca diferenţă dintre sumele reprezentând chiria/arenda în bani şi/sau echivalentul în lei al veniturilor în natură, prevăzute în contractul încheiat între părţi, şi cota de cheltuială forfetară de 25% asupra venitului brut, reprezentând cheltuieli deductibile aferente venitului.

Persoanele fizice care realizează venituri din cedarea folosinţei bunurilor din derularea unui număr mai mare de cinci contracte de închiriere sau subînchiriere la sfârşitul anului fiscal, începând cu anul fiscal următor, califică aceste venituri în categoria veniturilor din activităţi independente. La stabilirea numărului de contracte se iau în calcul contractele de închiriere sau subînchiriere aflate în derulare la data de 31 decembrie a anului precedent celui de impunere, cu excepţia contractelor de arendare a bunurilor agricole.


Contribuabilii care realizează venituri din cedarea folosinţei bunurilor pe parcursul unui an, cu excepţia veniturilor din arendare, datorează plăţi anticipate în contul impozitului pe venit către bugetul de stat. Plăţile anticipate se efectuează în patru rate egale, până la data de 15 inclusiv a ultimei luni din fiecare trimestru.
Pentru stabilirea plăţilor anticipate, organul fiscal va lua ca bază de calcul venitul anual estimat, în toate situaţiile în care a fost depusă o declaraţie privind venitul estimat pentru anul curent sau venitul net din declaraţia privind venitul realizat pentru anul fiscal precedent, după caz.

"Nedepunerea declaraţiilor - 1.000 de lei amendă"

"Veniturile din cedarea folosinţei bunurilor se stabilesc pe baza chiriei sau arendei stipulate conform contractului, în formă scrisă. Acesta se înregistrează la organul fiscal în termen de 15 zile de la data încheierii, şi anume:


organul fiscal în a cărui rază teritoriala contribuabilul are adresa sau unde îşi are domiciliul potrivit legii sau adresa unde locuieşte efectiv, în cazul în care aceasta este diferită de domiciliu - pentru persoanele fizice care au domiciliul fiscal în România;


organul fiscal în a cărui rază teritorială se află sursa de venit, pentru ceilalţi contribuabili persoane fizice.
organul fiscal în care se obţine sursa principală de venit pentru persoanele fizice fără domiciliu fiscal în România care realizează venituri din cedarea folosinţei bunurilor din derularea unui număr mai mare de 5 contracte de închiriere în raza mai multor organe fiscale la sfârşitul anului. Odată cu înregistrarea la organul fiscal competent a contractului, contribuabilul va completa şi depune formularul 220 "Declaraţie privind venitul estimat".


Neîndeplinirea la termen a acestei obligaţii se sancţionează cu amendă de la 500 la 1.000 de lei. Noutatea în anul fiscal 2008 o reprezintă situaţia în care o persoana fizică realizează venituri din cedarea folosinţei bunurilor din derularea unui număr mai mare de cinci contracte de închiriere sau subînchiriere la sfârşitul anului fiscal şi care, începând cu anul fiscal următor, este obligat să califice aceste venituri în categoria celor din activităţi independente.


Toate persoanele fizice care realizează venituri din cedarea folosinţei bunurilor pe parcursul unui an, cu excepţia arendei, datorează plăţi anticipate care se stabilesc de către organul fiscal.

"Durata trebuie specificată obligatoriu"

"În momentul în care se încheie un contract de închiriere, părţile trebuie să aibă în vedere următoarele aspecte esenţiale. Acestea sunt prevăzute în Legea 114 din 1996, republicată şi modificată, care reglementează foarte pe larg materia contractului de închiriere a locuinţelor. Articolul 21, spre exemplu, instituie obligaţia ca acordul părţilor să se consemneze prin act scris şi să se înregistreze la organele fiscale teritoriale. Neefectuarea formalităţilor atrage sancţiuni fiscale în sarcina proprietarului, iar pe de altă parte lipseşte chiriaşul de un drept locativ recunoscut.

Raporturile locative vor deveni greu de probat, iar dovedirea unor pretenţii ce derivă din acestea, de asemenea. În această ipoteză, chiriaşul va locui tot timpul cu teama de a nu fi evacuat, iar proprietarul cu teama de a nu fi păgubit el, sau locuinţa sa, prin faptele sau actele chiriaşului.

Trebuie menţionată, spre exemplu, situaţia clasică în care chiriaşul părăseşte locuinţa, iar proprietarul este obligat la plata contravalorii utilităţilor. Se recomandă astfel ca în contractul de închiriere să fie definite foarte clar obiectul acestuia, respectiv imobilul a cărui folosinţă temporară se asigură de către proprietar, precum şi cuantumul chiriei.

Tot foarte clar trebuie indicate şi data intrării în vigoare şi durata contractului. Pentru a se evita situaţiile litigioase, este recomandabil ca în contractul de închiriere să fie inclusă şi clauza de renegociere a cuantumului chiriei. Evacuarea chiriaşilor se face numai prin hotărâre judecătorească irevocabilă."

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite