Un grec ce joacă totul pe România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ilias Papageorgiadis a venit pentru prima oară în Bucureşti în 2004. După ani buni petrecuţi în industria media şi comerţ, se lansase, cu doar un an în urmă, în afaceri imobiliare. În

Ilias Papageorgiadis a venit pentru prima oară în Bucureşti în 2004. După ani buni petrecuţi în industria media şi comerţ, se lansase, cu doar un an în urmă, în afaceri imobiliare. În Grecia fondase o afacere de familie al cărei acţionar majoritar şi CEO este în prezent: More International Invest

Nu încape îndoială că schimbarea a fost una de bun augur. După ce a venit în România cu doar 45.000 de euro, omul de afaceri grec a atins, în urmă cu doi ani, primul său milion de euro. Nu are de gând să plece prea curând din ţara care i-a adus succesul în imobiliare. Cel puţin nu până în 2015, îşi setează, cu precizie de ceasornic, un termen de şedere.

O zi de vineri neaşteptat de caldă pentru începutul lui septembrie. Ilias Papageorgiadis ne primeşte în sala de şedinţe a companiei, cu puţin timp înainte de a trebui să plece la o altă întâlnire. Nicio grabă nu se răsfrânge însă în atitudinea omului de afaceri, care începe să-şi depene, pas cu pas, povestea.

"Am început să fac bani când aveam doar 12 ani", îşi aminteşte acesta. Primul său "job" a fost în afacerea familiei, o măcelărie.

La 15 ani, şi-a făcut debutul în industria media, când a început să scrie la secţiunea de sport a celui mai mare ziar din oraşul său natal, Katerini. Primii bani pe care i-a câştigat din presă au fost vreo 3.000 de drahme, echivalentul actual a 20 de euro. După ce a lucrat ca reporter pentru postul local de televiziune, a devenit cel mai tânăr corespondent local al celui de-al doilea ziar naţional, Ethnos.

Şi-a fondat propria afacere cu 6.000 de euro

După terminarea liceului, a preferat să facă afaceri pe cont propriu. "Eram hotărât că nu voi merge la facultate", spune. Avea impresia că acest pas l-ar fi încetinit în planurile de business pe care le avea. Acum recunoaşte deschis că regretă această decizie, însă pare pe deplin împăcat cu trecutul. La vremea respectivă a preferat să-şi deschidă prima afacere, o revistă în care a investit circa 6.000 de euro.

Ţine să precizeze aici că toţi aceşti bani proveneau din propriile economii, fără să apeleze la ajutorul familiei. Cinci ani mai târziu a pus bazele unui ziar, Politis, care funcţionează şi acum sub coordonarea fratelui său. Tot în 1998 a înfiinţat şi o agenţie de publicitate, extinzându-şi aria de activitate în domeniu.

Doi ani mai târziu a venit însă o schimbare de direcţie. "Am decis că media nu mai era de ajuns pentru mine şi m-am implicat în comerţ", spune Papageorgiadis. În 2002, a decis să se îndrepte spre real estate. Debutul în afacerile imobiliare nu şi l-a făcut însă oricum.

"Am studiat piaţa din Grecia. Am fost, de asemenea, în Bulgaria, Serbia şi Skopje", povesteşte omul de afaceri. Rezultatul acestor cercetări n-a fost însă cel scontat. "Mă simţeam foarte inconfortabil în legătură cu toate aceste pieţe. Voiam o piaţă de amploare, o provocare foarte mare", spune.

"M-am îndrăgostit de România"

Lucrurile s-au schimbat în momentul în care a venit pentru prima oară în România, în ianuarie 2004. "M-am îndrăgostit de România, de frumuseţea şi potenţialul acestei ţări", mărturiseşte CEO-ul More International Invest. A revenit aici în martie, a studiat piaţa timp de şase luni, înainte de a deschide operaţiunile aici.

În septembrie 2004 a încheiat prima sa afacere imobiliară, un teren tranzacţionat cu circa 300.000 de euro. Între timp, volumul afacerilor derulate de compania sa a crescut considerabil, până la un nivel de peste 350 de milioane de euro.

Piaţa cu cel mai mare potenţial din Europa de Sud-Est

În ciuda turbulenţelor din piaţa de real estate, perspectiva lui Papageorgiadis rămâne una pozitivă. "În momentul de faţă, nu există nicio altă ţară în Europa de sud-est care să aibă acelaşi potenţial ca România. Cel puţin, nu în ochii mei", spune acesta.

Optimismul omului de afaceri grec nu poate fi pus pe seama ignoranţei sau refuzului de a privi adevărul în faţă. Chiar dimpotrivă. Papageorgiadis a fost printre puţinii care, la sfârşitul anului trecut, prevedea că ritmul de creştere a preţurilor din piaţa per ansamblu va scădea drastic până la o cotă de 10-30%.

La vremea aceea, prevedea acesta, 50% din preţurile din Bucureşti aveau să stagneze, 25% aveau să înregistreze creşteri (de 10-30%), iar 25% aveau să scadă sau să nu se vândă din cauza faptului ca aveau să fie prea ridicate.

Profeţie împlinită

Mai bine de opt luni mai târziu, omul de afaceri semnalează cu satisfacţie împlinirea propriei profeţii. "Din multe motive, piaţa a intrat pe un curs negativ", subliniază Papageorgiadis. Acesta face însă o completare: circa 65% din proprietăţile de pe piaţă au preţuri artificiale, uriaşe, iar acestea au blocat întreaga piaţă. Lucrurile nu se vor mai menţine însă mult aşa.

"Preţurile vor reveni la realitate şi oricine va vrea să vândă va fi nevoit să accepte un preţ corect şi nu unul nebunesc", estimează CEO-ul More International Invest. Acesta adaugă că perioada de corecţie se află de-abia la început şi că va continua pentru următorii doi ani, primul prag inferior urmând a fi atins în primăvara anului viitor. Ca CEO al unei companii imobiliare, Papageorgiadis nu pare câtuşi de puţin speriat de propriile previziuni.

Dimpotrivă. Aceasta, deoarece, crede el, tendinţa de calmare a pieţei "este un lucru foarte bun, întrucât acest trend nu influenţează preţurile reale, ci doar pe cele artificiale". În acest context, omul de afaceri nu se sfieşte să afirme: "Abia acum putem face afaceri, acum e adevăratul moment pentru investiţii. Până acum în România nu a fost o piaţă imobiliară, ci un El Dorado, în care preţurile creşteau în fiecare săptămână".

Optimismul pe termen lung al lui Papageorgiadis se cere însoţit de o singură precizare: "Trebuie să ne adaptăm la realitate, iar oamenii să fie serioşi".

Pe scurt

A lucrat în presă de la 15 ani, iar în 1998 a pus bazele unui ziar care există şi astăzi, fiind coordonat de fratele său, Grigoris Papageorgiadis.

După terminarea liceului, a preferat să-şi deschidă propria afacere, în loc să meargă la facultate.

Călătoriile sunt una dintre pasiunile sale; modelul său în acest sens este un bun prieten, Ilias Tarnaras, care a ajuns în peste 170 de ţări.

Printre plăcerile vieţii cotidiene se numără întotdeauna "o masă luată la un restaurant bun, într-o companie plăcută".

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite