Yigal Solomon continuă lupta pe frontul rezidenţial românesc

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Yigal Solomon continuă lupta pe frontul rezidenţial românesc
Yigal Solomon continuă lupta pe frontul rezidenţial românesc

Fostul ofiţer de Marină estimează începerea lucrărilor de construcţie la un nou complex de locuinţe pentru anul viitor. Caterata, un joint venture Immoeast – New Horizon, deţine trei terenuri în Bucureşti şi trei în alte oraşe ale ţării pentru dezvoltarea unor ansambluri rezidenţiale.

Un drum cu taxiul până pe strada Academiei. După câteva minute de aşteptare, în sala de şedinţe apare Yigal Solomon, directorul general al New Horizon. Se ocupă de afacerile companiei în România din primăvara anului trecut, dar nu-şi petrece tot timpul aici.

Pe parcursul discuţiei, este întrerupt de câteva ori de telefonul care sună. Răspunde, dă scurt câteva indicaţii, fie în ebraică, fie în engleză. Revine apoi cu răspunsurile la întrebări, cu un zâmbet abia schiţat. Ceva din aerul său pare impenetrabil.

Pe măsură ce îşi deapănă povestea, îţi dai seama de ce. După terminarea armatei, a făcut un stagiu militar de şase ani, dublu faţă de cât le este cerut tinerilor din Israel. A ajuns maior în Marină, iar lucrul acesta l-a ţinut în armată mai mult decât ar fi crezut iniţial.

Crede că în această perioadă s-a format mult din caracterul omului care este acum, l-a ajutat să fie mult mai organizat. „Atunci când devii ofiţer şi înveţi să conduci oamenii, lucrul ăsta îţi dă foarte multă încredere; te ajută în management, chiar dacă cele două experienţe sunt puţin diferite“, spune Solomon.

De pe vas pe şantier

„Antrenamentul“ în conducere câştigat în această perioadă i-a fost extrem de util atunci când a păşit pe calea unei cariere în construcţii. La sfârşitul anului 1986, s-a alăturat firmei deţinute de socrul său. Era, la vremea aceea, un domeniu pe care nu îl cunoştea decât foarte puţin. Spune că, din fericire, nu e ceva ce trebuie să ştii perfect încă de la început: adevăratele „secrete“ le înveţi în practică, în activitatea de zi cu zi.

A lucrat în cadrul businessului familiei până în 1991, când a luat decizia să înfiinţeze propria companie, axată exclusiv pe construcţii şi nu pe dezvoltare de proiecte. A fost un proiect pe care l-a pus pe picioare, alături de un partener, cu 70.000 de euro. Compania a funcţionat până în 1995, când a decis să o închidă, în urma morţii partenerului său.

Anul următor a început să lucreze pentru una dintre cele patru mari companii de recrutare de forţă de muncă în construcţii din Israel. Pentru a intervieva inginerii şi şefii de echipă, călătorea foarte mult în ţările de provenienţă a acestora.

Aşa a venit pentru prima dată în România. A rămas în acest domeniu adiacent pieţei de construcţii până în 2005, când s-a alăturat unui dezvoltator din Europa Centrală şi de Est, actualul New Horizon. A petrecut un an în Letonia, coordonând activitatea companiei din această ţară.

Odyssea, primul pas pe piaţa locală

image

A fost numit apoi directorul general al sucursalei româneşti a New Horizon. A venit în ţară în aprilie 2008, pentru a pune la punct planuri îndrăzneţe de dezvoltare. În acelaşi an, compania formase un joint venture cu fondul de investiţii austriac Immoeast, sub forma unei noi companii, cu numele de Caterata. Scopul era de a deveni un jucător mai mare pe piaţa imobiliară din Europa Centrală şi de Est.

Curând de la venirea sa în România, lucrurile s-au înscris pe un curs rapid ascendent. În luna septembrie a anului trecut, Caterata lansa pe piaţă primul proiect dintr-o serie de şase.

Odyssea Residential, un ansamblu de 156 de apartamente localizat în zona de nord a Capitalei, avea să atragă o investiţie de 18 milioane de euro, realizată în parteneriat egal cu Profit Building Industries. În colaborare cu aceeaşi companie, pe lista dezvoltatorului figurau alte două proiecte, în provincie de data aceasta, unul în Piatra Neamţ şi celălalt în Satu Mare.

Avantaj competitiv

Cumulat, cele trei ansambluri aveau să aducă pe piaţa românească circa 2.000 de locuinţe noi. În portofoliul Caterata intrau alte trei terenuri, în Pantelimon, Braşov şi Snagov.

Toate cele şase ansambluri rezidenţiale aveau să fie dezvoltate pe parcursul a cinci-şase ani, în funcţie de cererea din piaţă. Valoarea totală a investiţiilor în cele şase proiecte varia între 250 şi 300 de milioane de euro, potrivit lui Yigal Solomon, director general al New Horizon.

Acesta recunoştea, la vremea respectivă, că momentul ales pentru a demara asemenea investiţii era „puţin riscant“. „Este mai bine să începi în perioadele mai proaste“, sublinia însă reprezentantul Caterata.

Dacă un dezvoltator începe să construiască în perioadele de declin al pieţei, în momentul în care aceasta va începe să crească, va avea un avantaj competitiv faţă de ceilalţi developeri. „Este o evoluţie ciclică. Poate că piaţa va mai scădea puţin, însă, în cele din urmă, va creşte din nou“, adăuga Solomon.

image

Atunci când devii ofiţer şi înveţi să conduci oamenii, lucrul ăsta îţi dă foarte multă încredere, te ajută în management.

image


Yigal Solomon
Director general New Horizon

Investiţiile demarate în perioadele dificile ale pieţei sunt profitabile

La mai bine de un an de la anunţarea acestor planuri de investiţie, pariul Caterata pe piaţa românească rămâne Odyssea Residential.

Preţuri cu 25-30% mai mici

image

Dezvoltatorul lucrează momentan la prima fază de construcţie, formată din 40 de locuinţe, cea de-a doua etapă urmând a fi demarată în funcţie de evoluţia vânzărilor. Între timp, preţurile apartamentelor s-au diminuat cu valori cuprinse între 25% şi 30%, ca urmare a scăderii costurilor de construcţie.

Celelalte proiecte de pe agenda Caterata sunt, deocamdată, în aşteptare. Per ansamblu, terenurile deţinute de companie pe piaţa locală au o valoare de piaţă de circa 20 de milioane de euro.

Construcţia unui al doilea complex ar trebui să înceapă, potrivit estimărilor dezvoltatorului, anul viitor. Aceeaşi strategie de aşteptare se aplică şi în cazul unui buget de investiţii stabilit la nivel zonal împreună cu Immoeast.

La formarea joint-venture-ului, cele două companii plănuiau să facă achiziţii în valoare de 100 de milioane de euro în regiunea Europei Centrale şi de Est – Immoeast avea să vină cu 85 de milioane de euro, New Horizon cu 15 milioane. Primul pe lista de cumpărături a fost terenul din Braşov, în valoare de 12 milioane de euro.

Apoi... „apoi a venit criza“, spune râzând Solomon. „Intenţia de a investi există încă, însă acum nu este momentul potrivit“, precizează el. Piaţa s-a schimbat considerabil faţă de ceea ce era până nu demult – nu mai există investitori care să cumpere apartamente „la pachet“, pentru că banii nu se mai câştigă atât de uşor. Acum dezvoltatorii se adresează clienţilor finali, românilor care vor să-şi cumpere o locuinţă.

O consecinţă pozitivă a acestui fapt este că, de acum încolo, dezvoltatorii vor începe să construiască nu doar apartamente de lux, cu suprafeţe foarte mari, ci locuinţe adaptate puterii de cumpărare a majorităţii populaţiei.

Or, tratând cu acest public afectat din plin de dificultăţile de finanţare, vânzările nu mai merg în ritmul trepidant devenit obişnuinţă în perioada de boom a pieţei imobiliare. De la lansare până acum, din locuinţele primei faze din Odyssea Residential au fost contractate şi rezervate 30%.

Abordare de marketing: oferte personalizate

De asemenea, compania se află în negocieri avansate pentru o bună parte dintre locuinţele rămase, în urma contactelor stabilite în cadrul unui târg imobiliar. Toţi clienţii care iau acum legătura cu biroul de vânzări al companiei sunt consumatori finali.

Ca răspuns la această tendinţă, strategia de marketing folosită urmăreşte să se adreseze mult mai specific publicurilor sale ţintă.

Recent, compania a anunţat lansarea unor promoţii pentru profesiile liberale, precum doctori, notari sau avocaţi – dat fiind faptul că acestea au fost identificate drept categoriile de populaţie care iau în considerare achiziţionarea unui apartament în cadrul ansamblului Odyssea Residential.

Printre facilităţile oferite de către dezvoltator se numără posibilitatea achiziţionării, pe lângă un apartament de locuit, şi a unei garsoniere gata mobilate pentru deschiderea unei clinici. La capitolul finanţare, compania colaborează cu 15 bănci pentru a oferi fiecărui client în parte cea mai bună modalitate de plată.

În ciuda schimbării radicale a regulilor de joc din piaţa imobiliară, Solomon se menţine optimist. Nu intenţionează să-şi aşeze bagajele la uşă prea curând. Crede că, dincolo de recesiunea ce o afectează, piaţa imobiliară românească este în continuare un mediu propice pentru a face afaceri.

Cerere există, bani nu prea

Există, desigur, două faţete ale monedei. Cea pozitivă este că oamenii au nevoie şi îşi doresc să achiziţioneze o casă. Partea negativă este că majoritatea populaţiei care generează cererea de locuinţe nu are economii proprii, depinzând în mare măsură de credite.

În acest context, Solomon crede că programul „Prima Casă“ reprezintă un prim pas către o revenire a pieţei. Rămâne însă de văzut în ce măsură va reuşi acesta să aibă efectul scontat. Există însă şanse serioase ca piaţa locuinţelor noi să fie pusă în mişcare ca urmare a deblocării segmentului apartamentelor vechi, mai ieftine.

Pe scurt

  • Are 51 de ani şi s-a născut în Israel, în oraşul Haifa. După liceu, când avea 18 ani, a început armata. A absolvit secţia de informatică şi matematică la universitatea din oraş, în 1986.
image
  • Nu a ales să urmeze o carieră în domeniul calculatoarelor pentru că este, în mod fundamental, o persoană deschisă, căreia îi face plăcere să interacţioneze cu oamenii în activitatea de zi cu zi. „Dacă aş fi mers pe drumul ăsta, poate că aş fi fost Bill Gates”, spune Yigal Solomon.
  • Este pasionat de ski şi de yachting. Este skipper profesionist (comandant de ambarcaţiune), iar după absolvirea facultăţii a lucrat câteva luni în acest domeniu. În fiecare an petrece, alături de câţiva prieteni, o săptămână în Turcia.
  • Înainte de a lucra pentru New Horizon, a încercat, alături de câţiva parteneri, să dezvolte un ansamblu rezidenţial pe piaţa din Las Vegas. Deşi proiectul are deja autorizaţie, este în aşteptare, din cauza situaţiei de pe piaţa locală.
Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite