Daniel Piţurlea alocă active pentru investiţii în case pasive

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Daniel Piţurlea alocă active pentru investiţii în case pasive
Daniel Piţurlea alocă active pentru investiţii în case pasive

Ansamblul Orhideea Gardens a fost la un pas să reprezinte un eşec de răsunet. Faptul că era în stadiu avansat de finalizare la începutul crizei l-a salvat însă. După opt luni de foc, în care peste jumătate dintre clienţii complexului rezidenţial şi-au cerut banii înapoi, dezvoltatorul Daniel Piţurlea se gândeşte la noi proiecte imobiliare.

În martie 2009, totul părea în ordine pentru Daniel Piţurlea, dezvoltatorul complexului Orhideea Gardens din Calea Plevnei. Din cele 320 de apartamente ale ansamblului, doar zece mai erau disponibile pentru vânzare. Pentru restul locuinţelor fuseseră deja încasate avansurile. Odată cu apariţia crizei imobiliare pe piaţa românească, lucrurile s-au schimbat cu 180 de grade. Mai mult de jumătate dintre clienţii care achitaseră avansuri au solicitat banii înapoi.

„A fost o perioadă extrem de delicată pe plan imobiliar. Primul impuls al cumpărătorului a fost acela de a renunţa la achiziţie, de a-şi recupera avansul şi de a-şi păstra banii până la o remediere a pieţei“, spune Piţurlea.

Stop şi de la capăt!

Practic, dezvoltatorul a trebuit să ia aproape tot procesul de vânzare de la capăt. Asta a presupus alocarea unor sume suplimentare, care nu au fost cuprinse în bugetul iniţial. „Nu pot spune că am pornit o strategie nouă de vânzare. Am avut însă multă răbdare, am înţeles piaţa, am mai făcut şi ceva publicitate şi am reuşit să ne revenim cu vânzările“, afirmă Piţurlea.

Ultimele opt luni au însemnat pentru Piţurlea şi un prilej de a cunoaşte efectiv clienţii care au cumpărat apartamente în clădirile sale. „Acum mă ştiu toţi locatarii“, spune Piţurlea. Această nouă abordare a însemnat şi o reducere a cheltuielilor.

„La început, plăteam agenţiile imobiliare să se ocupe de vânzarea complexului. Cheltuiam sume semnificative, pentru că ofeream valori sensibil mai mari decât preţul pieţei, tocmai pentru a nu mă implica direct în vânzări“, recunoaşte dezvoltatorul.

Un aspect deosebit de important pentru relansarea tranzacţiilor a fost faptul că proiectul era deja finalizat. Şi asta pentru că, de la începutul recesiunii, mulţi dintre cumpărătorii potenţiali  au devenit interesaţi aproape numai de ansambluri finalizate. Dezvoltatorul a observat că solicitările de vizionări erau din ce în ce mai multe. Piţurlea nu a lăsat această ocazie să-i scape printre degete şi, în noiembrie 2009, Orhideea Gardens este vândut în proporţie de 70%.

În prezent, totalul contractelor de vânzare încheiate de către dezvoltator este de aproximativ 220. A mai rămas nefinalizat un singur bloc din cele cinci, dar şi acesta va fi gata în câteva luni.

Facilităţile pentru locatarii din acest bloc includ diferite locuri de agrement, de la săli de fitness şi piscină până la restaurante.

Banca stabileşte preţul final

Investiţia în complexul rezidenţial Orhideea Gardens s-a ridicat la peste 65 de milioane de euro. Peste 45% din această sumă a provenit din fondurile personale ale dezvoltatorului, iar aproximativ 55% din împrumuturi bancare. „În prezent, din cauza creditelor pe care le deţin pentru acest ansamblu, nu pot vinde la un preţ stabilit de mine. Preţul este impus de către bancă, pentru a avea o garanţie că îşi vor recupera suma creditată“, explică Daniel Piţurlea.

În prezent, un metru pătrat construit în Orhideea Gardens costă aproximativ 1.450 de euro cu TVA inclus. Cel mai mic apartament are 90 de metri pătraţi, iar cele mai mari locuinţe  au o suprafaţă totală de 125 de metri pătraţi.

Următorul pas pentru Daniel Piţurlea este dezvoltarea unor case pasive, independente de căldura prin gaze sau de energia electrică. Piţurlea va acorda mult mai multă atenţie acestui proiect şi va demara investiţia doar în urma unor studii de fezabilitate şi de opinie. În funcţie de rezultatele acestora, va fi stabilit şi numărul de case pe care le va cuprinde noul proiect.

Un singur lucru este sigur în acest moment: amplasamentul ansamblului. Piţurlea se va îndepărta de agitaţia Bucureştiului şi va edifica complexul la Săftica.  „Cred că astfel de locuinţe vor prinde bine în România. O astfel de casă înseamnă în primul rând economie, deşi la cumpărare ea costă cu aproximativ 30% mai mult. Nu mai eşti însă dependent de principalele utilităţi“, explică el.

image

Complexul rezidenţial Orhideea Gardens a necesitat o investiţie totală de 65 de milioane de euro

În cel mai bun caz, lucrările vor începe în toamna anului următor. „Dacă piaţa ne va permite şi lucrurile se vor mai îmbunătăţi puţin voi începe şi practic ansamblul din Săftica în toamna lui 2010, deşi cred că va fi un an mult mai greu decât acesta“, spune dezvoltatorul.

Proiectul Săftica, care există deja pe hârtie, va presupune o investiţie situată între 100 şi 200 de milioane de euro, în funcţie de numărul de case stabilit. Dacă toate lucrurile merg bine, ansamblul va fi edificat pe o suprafaţă de 25 de hectare, pe care Piţurlea a achiziţionat-o pe bucăţi de-a lungul timpului.

Conform proiectului, complexul va avea, pe lângă case, locuri de agrement, zone comerciale, şcoli şi grădiniţe. Banii pentru acest complex vor veni o parte din fonduri proprii, iar o altă parte din finaţare bancară. De data aceasta însă, este posibil ca partea creditată să fie mai mare decât procentul de 55% acoperit de bănci în cazul Orhideea Gardens. Motivul derivă din faptul că 2009 nu a mai adus profituri la fel de mari precum cele înregistrate în  anii anteriori.

Astoria, o afacere cu cântec

Pe lângă complexul Orhideea Gardens, Daniel Piţurlea mai deţine şi un hotel din Bucureşti, pe care l-a achiziţionat în urma unei licitaţii. „Hotelul Astoria a avut probleme financiare, iar la o licitaţie publică eu l-am cumpărat cu nouă milioane de lei, însă în posesia lui nici acum n-am intrat, nu am intrat nici măcar o dată în hotel“, spune Daniel Piţurlea.

Atunci când va intra în posesia hotelului, respectiv în maximum un an, prin proceduri legale, omul de afaceri intenţionează să renoveze hotelul, să-l modernizeze şi să-l pună în funcţiune. „Va trebui să-i fac o expertiză, să văd în ce stadiu este şi abia apoi să ştiu cât este de investit acolo. Tot ce ştiu este că în prezent, lucrurile în acest hotel nu stau bine“, susţine cumpărătorul hotelului Astoria.

Nu-i e frică de Colentina

Cartierul bucureştean este renumit pentru eşecurile imobiliare răsunătoare. Cel mai recent caz este intrarea în insolvenţă a companiei Copper Beech, dezvoltatorul ansamblului Blue Tower. Tot în Colentina se află şi Planorama, un ansamblu care nici astăzi nu este finalizat, în condiţiile în care clienţii trebuiau să se mute încă de anul trecut.

Planurile lui Daniel Piţurlea includ însă şi edificarea unui ansamblu în această zonă. Dezvoltatorul mai deţine, pe lângă terenul de 15.000 de metri pătraţi din Calea Plevnei – care a costat peste patru milioane de euro acum câţiva ani – şi cel din Săftica, şi un lot de teren în cartierul Colentina.

„Despre proiectul din Colentina nu pot spune prea multe, pentru că nu ştiu prea multe. Mai avem multe studii de realizat în acest sens. Însă, dacă lucrurile vor merge bine cu ansamblul din Săftica, voi mai dezvolta apoi un proiect şi în Colentina. Până atunci vom mai vedea ce ne rezervă piaţa“, explică omul de afaceri.

De la fotografie la construcţii

În anii studenţiei, Daniel Piţurlea îşi câştiga veniturile din fotografie. „Eram cu aparatul de fotografat după mine în tinereţea mea, însă am trecut repede de la acest domeniu la unul care nu are nicio legătură cu vechea mea pasiune. În prezent, nu mai am timp să fac fotografii nici măcar ca hobby”, mărturiseşte dezvoltatorul.

După ce a terminat facultatea a urmat un drum deschis de profilul studiilor, respectiv construcţiile, şi şi-a făcut o firmă în domeniu, Concelex. Încă de atunci, a reinvestit fiecare profit pe care l-a câştigat. „În acest fel am putut, lot cu lot, să cumpăr toate terenurile pe care le am, prin profit reinvestit, şi apoi să investesc în ansambluri rezidenţiale”, mai spune omul de afaceri.

Daniel Piţurlea are 47 de ani şi doi copii şi se caracterizează drept  „dependent de investiţii,  mai ales de cele imobiliare autohtone”. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite