Pensie în stil italian

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doi americani sunt foarte aproape să-şi vadă visul imobiliar cu ochii, după trei ani de aşteptare febrilă. Vrei să te retragi din activitate într-o casă istorică din Italia? Bugetul necesar achiziţiei unei astfel de proprietăţi variază între 185.000 şi 550.000 de euro.

Americanul Donald Culp, fost angajat în cadrul Forţelor Aeriene Americane, împlinea 44 de ani în 2006. Se retrăsese de un an din armată şi era gata pentru o nouă direcţie în viaţa sa. Soţia sa, Denise, mai avea însă cel puţin cinci ani de activitate înainte de a se putea pensiona şi ea. Acest interval de timp li s-a părut celor doi numai bun pentru a transforma în realitate un vechi vis comun: retragerea în Italia.

Primii paşi, primele dezamăgiri

De ce Italia? „Pe scurt, am vizitat de multe ori această ţară şi de fiecare dată când plecam acasă ne întrebam de ce o facem”, povesteşte Donald. Decizia odată luată, soţii Culp au trecut la documentare. Primul pas – internetul. De aici au venit şi primele dezamăgiri. „Multe agenţii online sunt prea impersonale şi se concentrează doar pe clienţi bogaţi, care sunt gata să cheltuie un milion de dolari pentru o vilă. Din păcate, noi nu suntem astfel de clienţi”, spune familia Culp.  Cei doi americani nu-şi doreau să cumpere un apartament modern, ci mai degrabă ceva vechi şi rustic, care să aibă şi o parcelă de teren.

De la american la american

În cele din urmă, au găsit o agenţie pe placul lor. După un  intens schimb de mailuri, au vizitat zona Veneto în octombrie 2006, pentru a găsi proprietatea mult-visată. Nu au reuşit asta de atunci, dar în schimb şi-au făcut nişte prieteni care mai târziu s-au dovedit a fi hotărâtori pentru decizia de achiziţie. „Ne-a plăcut că Andrea şi Max, tineri şi hotărâţi să-şi dezvolte afacerea, erau în acelaşi timp pasionaţi de zonă şi de păstrarea ei în starea naturală”, îşi aminteşte Donald prima întâlnire „face to face” cu cei doi reprezentanţi ai companiei imobiliare Properties in Italy.

Cu acea ocazie şi tot prin intermediul celor doi, au cunoscut şi o familie de americani care cumpăraseră o proprietate în zonă şi erau în curs de renovare. După discuţia cu noii lor amici americani, soţii Culp s-au decis să cumpere. Achiziţia propriu-zisă au făcut-o în 2007. Pentru 215.000 de euro, au cumpărat o casă veche cu un mic domeniu viticol, în satul Faedo din regiunea Veneto.

Soţii Culp au fost încântaţi de faptul că tânara echipă de la firma italiană s-a oferit nu numai să intermedieze tranzacţia, ci şi să se ocupe de formalităţi şi de restaurarea casei. Un avantaj semnificativ a fost că proprietatea avea deja autorizaţie pentru extindere şi restaurare.

Renovare întinsă pe doi ani

image

Prima etapă a renovării s-a desfăşurat anul trecut şi i-a costat pe Donald şi Denise 80.000 de euro. Rezultatul a fost însă pe măsura banilor cheltuiţi. „Lucrările de la pereţii exteriori sunt fantastice. Au găsit piatră veche care se potriveşte perfect cu materialele originale. E greu să spui acum unde se termină noii pereţi şi unde încep cei vechi”, spune Denise.

Ţiglele vechi au fost de asemenea curăţate şi refolosite la noul acoperiş. Toate lucrările au fost executate cu materiale locale, care să se apropie cât mai mult de cele originale. În 2009, eforturile de renovare s-au îndreptat spre interiorul locuinţei. Pentru designul interior, soţii Culp au apelat la o specialistă din SUA. „Am acordat o atenţie deosebită maximizării spaţiilor de depozitare”, mărturiseşte Denise.

Lucrările nu sunt încă gata complet, dar costul pentru acestea este deja stabilit: 120.000 de euro. Asta înseamnă un total de 415.000 de euro. O parte din aceşti bani au venit dintr-un credit contractat la o bancă italiană.  „Ne-am hotărât să păstrăm banii rezultaţi din vânzarea casei noastre din State şi să facem un credit în Italia. Pentru că nu suntem cetăţeni ai Uniunii Europene şi nici nu trăim încă acolo, a fost destul de greu”, explică Donald. Până la urmă, familia Culp a reuşit să obţină împumutul, ba chiar mai mult decât atât. Banca şi-a arătat disponibilitatea de a le acorda un credit de restaurare, pentru a termina lucrările. Şi asta în plină criză bancară! „Instituţiile financiare italiene au fost mai puţin afectate, datorită reglementărilor conservatoare din imobiliarul italian”, povestesc soţii Culp.

Afaceri şi plăcere

Donald şi Denise intenţionează să se mute în Italia cât de curând posibil. Până atunci, vor oferi casa spre închiriere. „Acest tip de proprietate poate fi închiriată, în principal, din primăvară până în toamnă, la o chirie săptămânală de 700-900 de euro”, afirmă Andrea Redivo Zaglia, reprezentant al companiei Properties in Italy. Astfel, venitul din chirie poate ajunge la 15.000 de euro pe an, adică un randament de 4%.

Apartament într-un conac din anul 1600

image

Amatorii de case istorice care nu sunt dispuşi să treacă prin toate greutăţile presupuse de o renovare au varianta achiziţionării unei proprietăţi gata restaurate. Casa Serafini este un conac din anii 1600, situat în regiunea Le Marche din centrul Italiei. Zona se află între faimoasa Toscană şi Marea Adriatică. Ansamblul, situat la 45 de minute de trei aeroporturi internaţionale, cuprinde 39 de locuinţe.

Proprietăţile au fie grădini private, fie balcoane, terase sau verande, în funcţie de poziţionarea lor în conac. Numărul apartamentelor se ridică la 30, dintre care 15 fac parte din vechea structură, în timp ce alte 15 sunt construcţii noi edificate în acelaşi stil arhitectural. Printre facilităţi se numără pază 24 de ore din 24, grădinar, spaţii de parcare subterane, piscină şi teren de tenis.

Dezvoltatorul acoperă 15-20% din credit

Dezvoltatorul oferă reduceri de 20%, în anumite condiţii. „De exemplu, pentru o locuinţă care costă 200.000 de euro şi creditul este încheiat pentru 80% din sumă, dezvoltatorul oferă restul de 20% pentru a întregi valoarea împrumutului”, spune Christopher Chadd, şef al departamentului cercetare din cadrul Property Frontiers, companie imobiliară care se ocupă de acest proiect. Apartamentele au un preţ de vânzare cu 30% mai mic decât cel înregistrat în 2007 pentru proprietăţi similare, potrivit Property Frontiers.

Cameră veche de 300 de ani

image

215.000 de euro au plătit soţii Culp în 2007 pe o casă veche din satul Faedo 



Unul dintre cele mai scumpe apartamente din acest complex costă 484.000 de euro şi are două dormitoare . Locuinţa are de asemenea şi o tavernetta (încăpere la subsol, folosită uneori ca spaţiu de luat masa), cu acces printr-o scară largă în spirală . Această cameră este printre cele mai vechi din ansamblu, fiind construită în jurul anului 1570. Spaţiul cuprinde adevărate vestigii arhitecturale, bineînţeles recondiţionate, precum tavanul boltit acoperit de teracota originală.

Locuinţa, situată la parter, beneficiază şi de o grădină privată, cu vedere spre un peisaj de ţară şi spre o pădure seculară de stejar. Şi în acest caz se aplică discountul oferit de către dezvoltator. Astfel, suma efectivă care urmează a fi împrumutată este 387.200 de euro. Restul de 96.800 de euro reprezintă „banii-înapoi” oferiţi de către dezvoltator, adică cei 20% din valoarea creditului pe care îi acoperă vânzătorul.

De ce să investeşti în Italia?

Randamentele aduse de închirierea proprietăţilor nu sunt spectaculoase în Italia. Unul dintre motive este, evident, recesiunea. Un altul este şi durata sezonului turistic, care nu ţine tot anul. „Este important să nu supraestimaţi venitul adus de o proprietate italiană sau să vă bazaţi în totalitate pe el, dacă vă gândiţi să închiriaţi proprietatea ca o casă de vacanţă”, spun reprezentanţii Porperty Frontiers. Pentru investitori, mai potrivite sunt apartamentele din marile oraşe, care pot fi închiriate tot anul.

image

În medie, randamentele anuale sunt de 4,5% din valoarea investiţiei. Apartamentele în zona istorică a Romei aduc un venit de 3,1% – 5,3%, în timp ce locuinţe similare în cosmopolitul Milan – de 4% - 5,6%.  Proprietăţile veneţiene destinate închirierii au un randament de 3,8% - 4,8%, în timp ce în Florenţa venitul e mai mare, de 4,8% - 5,8%.  Care sunt totuşi avantajele Italiei? O piaţă turistică puternică în timpul sezonului, chirie garantată pentru patru ani, precum şi scutire de la plata impozitului pe câştig, dacă vinzi o proprietate după ce ai deţinut-o cinci ani. 

Mersul preţurilor

- Preţurile pentru apartamentele din Casa Serafini variază între 185.000 de euro pentru o locuinţă cu un dormitor şi 550.000 de euro pentru un apartament cu trei dormitoare. 

image

- În Italia există şi oferte ieftine de case vechi renovate. Casa Chiappisi din oraşul Cianciana din Sicilia costă 50.000 de euro. Este vorba despre o clădire de doar 60 de metri pătraţi, situată în centrul localităţii.

- O casă veche renovată situată înn regiunea Toscana, în suprafaţă de 75 de metri pătraţi, cu posibilitatea extinderii la 95 de metri pătraţi, costă 250.000 de euro. Proprietatea cuprinde şi o pădure de castani cu fructe comestibile în suprafaţă de 8.000 de metri pătraţi, precum şi 12.000 de metri pătraţi de teren arabil.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite