Laurenţiu Stan mizează pe creşterea afacerilor cu 25%

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Printre cele mai importante proiecte derulate de grupul All Electrics, în valoare cumulată de peste 40 de milioane de euro, se numără construcţia unei ferme agricole moderne, precum şi a primei parcări automatizate din România. Pe segmentul imobiliar, compania lucrează la dezvoltarea unor centre comerciale şi parcuri industriale. O cifră de afaceri de 10 milioane de euro. Aceasta este estimarea fondatorului All Electrics pentru 2009, d

Într-un costum impecabil, în contrast cu fabrica unde ne-a invitat să facem sedinţa foto, Laurenţiu Stan se ascunde de emoţii. Alături este consilierul său personal, care dă din cap aprobator de fiecare dată când spune ceva. Îl întrebăm dacă aici este de fapt biroul lui, în fabrică. Ne spune zâmbitor că nu - are un sediu undeva în zona centrală a Bucureştiului. Biroul său însă poate să fie oriunde - chiar şi pe şantier dacă este nevoie.

All Electrics activează în industria de construcţii prin producţia de structuri metalice, antrepriză generală, proiectare şi izolaţii pentru construcţii sau mese de tăiere cu extracţie de fum. Fondat în 1994 de Laurenţiu Stan şi de un coleg de facultate, grupul cuprinde în prezent şapte divizii, fiecare împărţită pe materiale diferite de construcţii. Portofoliul companiei include clienţi precum Avrig 35, Alpine, Bouygues, Rompetrol, OMV-Petrom, Cora, Carrefour, Renault sau Neoset.

Proiectele în derulare, salvarea anului 2009

Sub impulsul avântului din piaţă, ultimii doi ani au fost foarte buni pentru dezvoltarea afacerii. Rezultatele financiare au înregistrat creşteri succesive, chiar în ciuda faptului că 2008 a început în forţă şi s-a terminat brusc, în cădere liberă. Cum vede însă fondatorul companiei evoluţia afacerilor în acest an? „Privind ceea ce avem, cred în peste zece milioane în acest an”, spune Stan.

Estimarea reprezintă o creştere de peste două milioane de euro faţă de nivelul înregistrat anul trecut şi de peste patru milioane de euro în comparaţie cu 2007. Optimismul său nu înseamnă ignorarea actualelor condiţii de piaţă.

„Vedem criza la încasarile facturilor, care vin cu întârzieri şi aduc la rândul lor probleme de cash flow”, recunoaşte el. Crede însă că, pentru acest an, colacul de salvare este reprezentat de contractele companiei. „Noi avem deja cinci în derulare şi încă două semnate de la începutul anului”, spune directorul All Electrics.

Aşii pe care Stan acceptă să îi scoată din mânecă sunt două proiecte de amploare. Primul constă în construcţia unei ferme cu o valoare totală de peste 40 de milioane de euro, sumă din care cinci milioane de euro, plus TVA, reprezintă contractul All Electrics. „Un al doilea proiect este construcţia primei parcări automatizate din România, la Mamaia, judeţul Constanţa, contract cu o valoare de aproximativ 1,5 milioane de euro”, povesteşte el.

Chiar şi în condiţii de recesiune, Stan consideră că trebuie să rămâi activ pe piaţă, să nu te cramponezi de lipsa de lichidităţi, singura problemă reală fiind lipsa de investiţii noi. „Atâta vreme cât piaţa va exista ori piaţa nu va muri, noi vom fi acolo, iar consolidarea unei firme într-o situaţie de acest gen se câştigă”, explică el. Aceasta nu este prima criză prin care trece.

Stand-by-ul înseamnă sinucidere

Anii 1995-1998 au fost unii foarte grei, la limita supravieţuirii, timp în care piaţa era aproape lipsită de contracte. „Seriozitatea este elementul-cheie prin care se depăşesc perioadele dificile”, punctează Stan.

În ceea ce priveşte reducerile de cost din timpul unei crize, crede că acestea trebuie să fie educative şi nu exagerate. „Nu este o soluţie să dai oameni afară în masă sau să reduci din lucruri de care ai nevoie. Important este să faci o evaluare şi să îţi dai seama ce nu îţi foloseşte acum, astfel faci reduceri de cost constructive”, consideră el.

Charles de Gaulles, prima în top

De la afacerile de student, cu vânzare de bere prin cămine, Laurenţiu Stan a ales domeniul construcţiilor în cele trei luni în care a lucrat pentru o firmă italiană de profil. „Au fost singurele mele luni ca angajat. Atunci, un client îmi spunea că nu are cu cine să lucreze pentru a obţine un contract în construcţii. I-am spus că pot face eu acest lucru.

image

Am vorbit cu colegul meu de facultate şi am fondat All Electrics pentru primul nostru client. Îmi amintesc că profitul acestui proiect la Direcţia Generală a Vămilor a fost unul extraordinar pentru noi, am câştigat peste 2.000 de dolari”, îşi aduce el aminte.

Însă cel mai important proiect realizat de All Electrics este clădirea de birouri Charles de Gaulles. Acesta este şi unul dintre proiectele sale de suflet. „Este atât de important pentru că era atunci singura clădire pe structură metalică foarte înaltă din Capitală. Lifturile din clădire au fost realizate tot de noi, un proiect cu o atenţie tehnică extrem de mare”, explică fondatorul All Electrics. 

Pe scurt

A terminat Facultatea de Mecanică în cadrul Universităţii Politehnice, în 1992. Doi ani mai târziu a fondat grupul All Electrics, al cărui acţionar majoritar este în prezent.

Este pasionat de zbor. Dacă ar avea tot timpul din lume la dispoziţie, acesta ar fi cu siguranţă primul lucru pe care l-ar face. Face parte din echipa Aerobatic Yakkers, ce realizează anual peste 30 de zboruri demonstrative în România, Europa şi Orientul Mijlociu. Are şi două avioane, modelul Yak 52 TW. Nu vrea să dea multe detalii despre acrobaţiile la care „visează”.

Este un fan împătimit al fiicei lui, în vârstă de 7 ani, pe care o consideră o adevărată „comoară”. Din cauza programului încărcat pe care îl au amândoi, nu pot petrece împreună atât de mult timp pe cât şi-ar dori.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite