Irina Petrescu: fidelizarea clienţilor, cheia succesului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Managing Partnerului Esop Consulting îi place să zâmbească. Şi o face des. Spune că acest obicei a ajutat-o să lege relaţii de durată, atât pe plan personal, cât şi profesional. Are prieteni în toată compania al cărei acţionar este, dar cel mai important, a reuşit să îşi fidelizeze clienţii. Irina Petrescu îşi începe ziua de muncă dimineaţa devreme. Tocmai de aceea, întâlnirea noastră a avut loc la biroul din Sema Par

S-au mutat de curând în sediu nou. Dar nu au schimbat complexul. Ca şi acum câţiva ani, Esop Consulting îşi desfăşoară activitatea în Parcul de la Semănătoarea, pe care îl şi închiriază. Sunt, practic, în mijlocul clienţilor companiei, care continuă să apeleze la serviciile lor.

„Am crescut odată cu ei, poate că acesta a fost secretul”, îşi aminteşte managerul de numai 33 de ani. Înfiinţată la începutul lui 2002, una dintre cele mai cunoscute companii de pe segmentul închirieri birouri, Esop a pornit de la o lucrare de diplomă a unuia dintre cei trei parteneri.

„Alexandru (n.r.- preşedintele Esop şi soţul Irinei Petrescu) a fost cel cu ideea, iar pentru că imobiliarele erau în mare vogă, ne-am gândit să materializăm proiectul printr-o firmă de profil”, spune Petrescu. Cel de-al treilea partener al firmei, care este în continuare o afacere de familie, este Mirela Raicu, verişoare primară a preşedintelui.

După cum spune şeful diviziei Rezidenţial, la început a fost mult entuziasm, tinereţe şi muncă.

Esop, birouri pentru IMM-uri

Pe măsură ce au crescut, a apărut responsabilitatea. „Atât faţă de clienţi, cât şi faţă de angajaţi”. Tocmai de aceea au decis să lucreze cu precădere pe un singur segment, cel de închirieri birouri pentru IMM-uri. În decurs de numai un an, au făcut din această activitate un brand. „Aproape toată piaţa de real estate ne ştia drept Esop - birouri pentru IMM-uri”.

În timp, clienţii au crescut şi odată cu ei şi pretenţiile acestora. De la un apartament cu două camere la bloc, au vrut să se mute la vilă şi mai apoi în marile parcuri de birouri. Peste 90% din IMM-urile de la început au apelat tot la Esop pentru relocare.

„Am ajuns să închiriem micilor firme de acum şase ani mii de metri pătraţi”, îşi aminteşte Petrescu. Dă numai două exemple în acest sens, IPSOS, o firmă de cercetare de piaţă, şi ENEL, care din 2002 a lucrat constant cu cei trei parteneri Esop.

Departamente noi, la cererea clientului

Tot fidelitatea clienţilor, deveniţi parteneri, a determinat managementul Esop să intre şi pe alte segmente ale pieţei imobiliare.

„Conducerea companiilor relocate ne-a împins înspre închirierea de rezidenţe de lux”, spune Petrescu. Managerii acestora, de cele mai multe ori expaţi, solicitau locuinţe de serviciu. Pornind de la cererea lor, în doi ani de la înfiinţarea firmei, a fost format un departament nou.

Un client important al acestuia a fost operatorul de telefonie mobilă Cosmote. „În câteva luni am relocat aproape întregul staff”. Cosmote era, fireşte, client şi pe segmentul office. Cele mai căutate zone pentru închiriere sunt în continuare cele din Nord. „În Herestrău, comunitatea expaţilor, avem cele mai multe cereri”, spune Patrescu.

Tot la cererea partenerilor, Esop a intrat şi pe segmentul vânzări apartamente noi. „La început doar pentru clienţii noştri”. În prezent, cel mai nou departament, alcătuit acum trei ani, are în portofoliu tot atâtea proiecte în regim de exclusivitate.

Toate pe segmentul mediu plus. Două dintre ele aparţin aceluiaşi proprietar. Aşa cum era de aşteptat, acesta este un client mai vechi al departamentului de birouri.

Chiar dacă în momentul de faţă piaţa rezidenţială traversează o perioadă neagră, datorată contextului internaţional şi restrângerii creditării, ansamblurile nu întâmpină mari dificultăţi, ne asigură Petrescu.

Peste 25% din apartamente au fost deja vândute. „Piaţa proprietăţilor de top nu este foarte afectată, pentru că potenţialii cumpărători nu depind doar de creditare. Cei mai mulţi vin şi cu alte resurse”, subliniază ea, în timp ce îmi arată broşurile de prezentare ale clădirilor în discuţie.

Pe scurt

În 1999 a absolvit Facultatea de Drept, din cadrul Universităţii Bucureşti. A lucrat timp de un an ca jurist la Loterie. Nu-şi aminteşte cât a însemnat primul salariu, dar „nu câştigam mai mult decât o femeie de serviciu”

Este pasionată de călătorii şi urmăreşte cu plăcere orice film în care joacă Al Pacino. Locuieşte la bloc, în zona Militari. Următoarea locuinţă va fi o casă cu o curte foarte mare.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite