George Pădure anunţă sfârşitul epocii vânzărilor de „pe planşetă”
0În ultimii ani, George Pădure a dispărut din atenţia opiniei publice. Dar asta nu înseamnă că s-a retras şi din afaceri. Fostul primar al sectorului 1 a ales încă din 2006 investiţiile imobiliare în detrimentul politicii. Ploaie. Trafic infernal pe toate bulevardele Bucureştiului. Căutăm cu înverşunare sediul companiei Gepa, pe undeva pe lângă mănăstirea Caşin.
Ne aşteptăm să găsim o clădire de birouri făcută din metal şi sticlă. Surpriză: George Pădure are biroul într-o casă mică, în spatele unei curţi pline de verdeaţă.
El stă relaxat în faţa unui birou, pe care este o ordine exemplară. O cameră cu pereţii albi şi câteva dulapuri cu dosare. Acesta este spaţiul în care unul dintre cei mai cunoscuţi oameni de afaceri din România îşi petrece zile întregi.
Imobiliarele sunt o afacere „de suflet”
„Tocmai am venit de pe şantier. Livrez apartamentele din Metropolis” afirmă el. Are angajaţi care ar putea să facă asta. O echipă de oameni îi stă la dispoziţie, dar vrea să se asigure că totul merge aşa cum trebuie. Este un perfecţionist prin definiţie. „Am responsabilităţi. Trebuie să fiu aici. Sunt lucruri foarte mari şi importante de făcut”, spune zâmbind.
A intrat în afaceri înainte de 1989. Este adevărat, nu în România, ci în Belgia, ţară în care se stabilise din 1980. La început a lucrat pentru o companie care vindea produse electronice, firmă la care a devenit director în doar trei ani. Apoi şi-a dezvoltat propria afacere, Gepa Belgia.
Cunoscator a patru limbi (engleză, franceză, olandeză şi greacă), se profilează pe comerţul internaţional, devenind cel mai mare exportator de produse electronice pe piaţa Greciei.
După revoluţia română din decembrie se hotărărşte să revină în ţară. Astfel, în 1990 deschide Gepa Electrocenter. La început, Gepa a însemnat doar electronice şi produse de lux. „Gepa a trecut prin mai multe faze, datorită tranziţiei din România”, povesteşte el cu nostalgie.
„După criza din ‘97 am închis-o, am închiriat sediul unor bănci. Am intrat în afaceri imobiliare. După care am deschis Gepa din nou, dar pe produse de mobilier: Gepa Decor şi magazinul Mobila Gepa.”
Reţeta succesului
Vorbeşte cu mândrie despre complexul Metropolis, proaspăt finalizat. „Sunt apartamente extrem de frumoase. Niciodată nu am crescut preţul. La Sigma (celălalt proiect al său) la fel. Am lansat proiectul la 1.290 de euro pe metru pătrat, astăzi suntem tot la 1290”: Ansamblul Metropolis s-a vândut în totalitate.
Dar unii clienţi care făcuseră rezervări nu au mai putut achiziţiona apartamentele, astfel încât se va reîncepe vânzarea unora dintre ele. Aproximativ 40 de locuinţe se află în această situaţie. Ne destăinuie că mai are şi alte proiecte. Nu vrea încă să dea detalii despre ele „atâta timp cât piaţa este cum este”.
Criza nu îl sperie. „La noi a venit acest val din exterior şi s-a scurs ca un tsunami peste România. Băncile-mamă au început să îşi retragă finanţările, iar declaraţiile persoanelor publice au declanşat aşa-zisa criză”, explică omul de afaceri.
Este optimist, convins fiind că piaţa încă cere locuinţe în România. „Poate că acel El Dorado al imobiliarelor nu va mai fi niciodată în România.”, spune el. Dar preconizează o revenire a pieţei destul de curând şi chiar o creştere a vânzărilor începând cu vara anului 2009. Dar succesul pentru constructori nu va mai avea aceeaşi reţetă.
Politica, o experienţă amară
„Numai profesioniştii şi cei care se apleacă într-adevăr spre toate problemele unui proiect vor reuşi. Modul în care se vor face vânzările va fi diferit după părerea mea. Ceea ce se vindea înainte pe plan acum nu cred că se va mai vinde. Cred că se vor cumpăra doar apartamentele gata construite” spune George Pădure.
Cei avantajaţi vor fi consumatorii finali, continuă el. Oricum ar evolua piaţa de real estate, este hotărât să continue în acest domeniu. Nu îl mai interesează politica. Perioada în care a fost primar nu i-a adus satisfacţii, mai mult dezamăgiri. „ Noi făceam căsătorii, curăţenie în sector... nu eram ca primarii de azi care pot asfalta şi face investiţii.
Bugetul meu pentru un an de zile era în anul 2000 de 130 miliarde lei vechi. Abia reuşeam să ne ţinem salariile oamenilor din Primărie. Erau extrem de multe lucruri pe care voiam să le fac, dar nu puteam, nu aveam voie”, îşi aminteşte el. A candidat şi pentru funcţia de edil al Capitalei.
Vroia să transforme Bucureştiul într-un punct de atracţie turistică pe harta Europei. Nu a câştigat alegerile. Acum nu vrea să mai audă de politică. „La sfârşitul mandatului am constatat că am fost primar doar pentru glorie. Trebuie ori să furi, ori să o faci pentru glorie. Eu fac parte din a doua categorie.”

Acum zece ani am spus că oricând pot să plec şi să o iau de la zero din nou. Rămân la aceeaşi părere. Dar acum fac imobiliare şi asta aş continua să fac

Pe scurt

George Pădure s-a născut pe 25 aprilie 1954, în Constanţa, într-o familie de intelectuali. A studiat în cadrul Facultăţii de Drept şi a urmat un curs de administraţie publică în 1997. Şi-a continuat studiile la Washington, în 1998, şi a urmat cursurile Colegiului Naţional de Apărare în 2000.
După absolvirea liceului a urmat diferite şcoli de meserii, convins fiind că meseria este ca o “brăţară de aur”. A fost chelner pe vapor, spălător de maşini, vânzător de casetofoane în portul Anvers şi intermediar pentru turneele din Belgia ale echipelor de fotbal româneşti.
Lui George Pădure i-ar plăcea să aibă mai mult timp liber pe care să îl petreacă în natură. „Hobby-urile mele trebuie să le las deoparte pentru o perioadă, pentru că am foarte mult de muncă. Îmi place să mă plimb în natură.”, spune el.
Omul de afaceri, împreună cu o serie de parteneri, se ocupă în prezent de două complexuri rezidenţiale. Ansamblul rezidenţial Metropolis Residence este construit în partea de nord-vest a Bucureştiului şi este evaluat la aproximativ 50 milioane de euro. Al doilea ansamblu, Sigma Residence & Gardens se află încă în construcţie, iar valoarea totală a acestuia a fost estimată la aproape 225 milioane de euro.