David Flusberg mizează pe bani lichizi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cofondatorul şi preşedintele Adama consideră că nu este momentul pentru noi investiţii, pentru că banii sunt foarte importanţi în momente de instabilitate. Adama a investit în România peste 300 de milioane de euro. David Flusberg  este pregătit să pună la bătaie încă minimum un miliard pentru dezvoltarea proiectelor companiei.

Să ajungem în comuna Pipera, judeţul Ilfov, în 15 minute, la orele prânzului, părea aproape o misiune imposibilă. Aglomeraţia din trafic, obişnuită pentru nordul Capitalei, ne făcea să ne întrebăm cum o să reuşim să ajungem la timp la întâlnirea de la sediul companiei Adama. 

Nu îl puteam face pe David Flusberg, cofondator şi preşedinte al uneia dintre cele mai importante companii de investiţii imobiliare, să ne aştepte. Aşa că ne-am urcat în maşina redacţiei, redactor şi foto-reporter, încrezători în şoferul care ne-a promis că va face tot ce poate să se încrie în timp. 13 minute mai târziu parca în curtea clădirii Adama. Adresa a fost uşor de găsit. Singura construcţie din metal şi sticlă din zonă nu are cum să nu sară în ochi dintre vilele de sute de mii de euro care împânzesc cartierul.

Chiar dacă sediul Adama se află într-o clădire făcută după ultimele standarde în materie de arhitectură, biroul preşedintelui companiei se caracterizează prin simplitate, ordine şi eleganţă. Deşi toate păreau puse la locul lor, David Flusberg tot a mai găsit câteva acte de aranjat, înainte să înceapă discuţia cu noi.

„Nu vreau să încep să vorbesc  despre mine, cred că Adama mă reprezintă pentru că este ca şi copilul meu“, este prima frază a lui Flusberg. Adama are în România 11 complexuri rezidenţiale, în diferite stadii de construcţie, şi alte aproximativ 25 de terenuri pe care se vor ridica alte clădiri de locuinţe.

Nu este vremea pentru noi şantiere

Deocamdată, cele mai mari proiecte, situate în Bucureşti, Ploieşti şi Bacău, cuprind câte 200 de apartamente. Fiecare dintre ele este gândit să se dezvolte în mai multe faze, astfel încât numărul clădirilor din aceste amplasmente va creşte în următorii ani.

Ultimul ansamblu cu marca Evocasa a fost lansat în urmă cu aproximativ o lună, în zona Titan, şi cuprinde trei clădiri. Chiar dacă abia a fost lansat un nou proiect, David Flusberg consideră că nu este momentul potrivit pentru a mai demara alte şantiere.

Cel din Theodor Pallady avea deja fundaţia turnată, iar unul dintre blocuri avea structura ridicată până la etajul doi. Altfel, ar fi amânat demararea proiectului până la clarificarea condiţiilor economice. Momentul lansării următorului complex rezidenţial depinde de cum va evolua piaţa şi de finanţările pe care le vor putea obţine. „Nu suntem atât de pesimişti încât să spunem, cum declară alţii, că nu vom mai începe să construim nimic în următorii doi ani“, spune preşedintele Adama.

Preferă totuşi să se axeze deocamdată pe finalizarea proiectelor deja începute, lucru pentru care dispune de resurse financiare indiferent de cât de prost ar evolua  vânzările. „Chiar dacă băncile sunt dispuse să ne dea finanţări, trebuie să fim siguri că vom putea vinde pentru a putea da aceste sume înapoi“, explică Flusberg decizia luată.

Vânzări în creştere

Deocamdată preferă să stea în expectativă, cu toate că vânzările au început să crească. Dacă în ianuarie şi februarie a încheiat 5 contracte, iar în aprilie 20, în luna mai deja a înregistrat 30 de vânzări. „Poate este prea devreme să spun că piaţa îşi revine, dar măcar nu mai e îngheţată“, spune David Flusberg.

Oricum, este mulţumit că măcar s-a ajuns la un nivel al tranzacţiilor în care proiectele devin sustenabile. În plus, semnalele care vin din străinătate sunt pozitive, spune absolventul uneia dintre cele mai mari universităţi din lume, respectiv Harvard. Flusberg vede programul Prima Casă ca pe un pas înainte, chiar dacă iniţiativa nu va fi suficientă pentru relansarea economiei. „Măcar va încuraja băncile să dea din nou credite, iar oamenii îşi vor recăpăta optimismul, vor simţi că pot din nou să cumpere“, spune el. 

Gata cu extremele

Este ferm convins că piaţa va începe din nou să crească, chiar dacă nu va mai ajunge la nivelul din 2008, ci poate undeva la jumătatea acelor valori. Flusberg spune că va fi greu de trecut peste această etapă de scădere, dar apoi piaţa va intra pe

image

un făgaş cu adevărat normal, nu ca până acum, când lucrurile se situau la extreme: creştere nebunească, tranzacţii şi preţuri haotice, urmate brusc de o îngheţare totală.

„Profiturile de 40-50% pe an ale constructorilor oricum nu erau sănătoase. Acum profitul va fi de 15% şi tot va fi foarte bine“, detaliază el. Este sigur că în această perioadă multe companii vor da faliment, pentru că nu vor avea puterea finaciară să reziste încă un an sau doi.

Avantajul este că vor apărea noi oportunităţi pentru cei care au ştiut să îşi gestioneze afacerile. În plus, se va curăţa piaţa şi se va reduce competiţia. Mai mult decât atât, susţine israelianul, există pe piaţă proiecte făcute pe baza unor credite cu privire la care băncile vor fi nevoite să recunoască faptul că s-au transformat în eşecuri.

Şi vor avea nevoie de developeri care să le preia şi să le continue. Adama este şi ea interesată de preluarea unor astfel de lucrări, dar preferă să aştepte momentul când acest lucru va putea fi făcut fără a investi sume prea mari. „Banii sunt foarte importanţi în această perioadă, astfel încât vrem să păstrăm un control cât mai mare asupra lor. Preferăm să păstrăm banii pe care îi avem pentru finalizarea propriilor proiecte, nu este inteligent să îi blocăm acum în noi investiţii“, detaliază preşedintele Adama.

Criza a venit la momentul oportun

Optimismul legat de evoluţia propriei afaceri provine şi din faptul că a remarcat că cererea de case şi birouri este în continuare mai mare decât oferta. Deşi s-au anunţat în ultimii ani multe proiecte, puţine au fost efectiv construite. Flusberg crede că este bine că a intervenit acum criza, înainte să se înceapă şi mai multe construcţii.

„Oricum, multe dintre şantierele acum goale erau investiţii speculative, bazate pe credite. Ţara ar fi fost şi mai rău lovită dacă această criză venea peste un an. Este adevărat că a venit un pic prea devreme pentru unii, dar nu a distrus oportunităţile adevărate, gândite pe termen lung“, explică el.

Planuri pe termen lung

Majoritatea proiectelor pentru România au fost gândite de către David Flusberg şi cei doi parteneri ai lui pentru a aduce profit pe termen lung. Tocmai de aceea au şi făcut cele mai mari investiţii aici, şi nu în Turcia, Ucraina sau Moldova, celelalte ţări în care Adama are operaţiuni.

Pe termen scurt, cei mai mulţi bani i-au câştigat în Turcia, unde criza economică a lovit destul de puţin. Au cumpărat proiecte la pachet pe care le-au finalizat şi le-au vândut în cea mai mare parte cu preţuri de patru-cinci ori mai mari. În România, au preferat să cumpere terenuri pe care plănuiesc să construiască în viitor. Nu ştiu exact când, poate şi peste zece ani.

Au terenuri în zone bune, în oraşe, nu în afara lor. Bucureşti, Cluj, Ploieşti, Braşov, Iaşi, Bacău, Suceava, Timişoara, Arad, Oradea sunt municipiile în care David Flusberg a investit, doar în achiziţia de terenuri, aproximativ 200 de milioane de euro. Alţi 100 de milioane de euro au mers către ridicarea clădirilor Adama.

Pe scurt

David Flusberg a venit pentru prima oară în România în 2004, invitat de către doi prieteni. După două săptămâni a decis împreună cu aceştia că România reprezintă o oportunitate. S-a întors la New York, şi-a dat demisia de la firma de consultanţă la care lucra şi s-a hotărât să se mute aici. A închiriat un apartament, care vreme de doi ani a fost şi locuinţă şi birou. Avea doi angajaţi: o secretară şi un şofer. Acum are peste 100 de oameni în subordine, dar crede că  „succesul sau dimensiunea unei companii nu se măsoară în funcţie de numărul angajaţilor“.

În România se simte binevenit, nu ca un străin. Acum, România este pentru el „acasă“,  nu America. Când s-a mutat în Bucureşti, nu ştia limba română şi i-a fost destul de greu să se descurce şi să se acomodeze. Dar a privit România iniţial doar ca pe o oportunitate de afaceri. Era o atmosferă de „Vest sălbatic“, îşi aminteşte el. „Puteai să faci ce vrei, să cumperi ceva şi apoi să vinzi dublu în anul următor.

Dar lucrurile au început să se stabilizeze într-o oarecare măsură, chiar dacă totuşi continuau să evolueze cu o viteză nebunească. Pentru un  investitor serios, România devenea atractivă. Nu mai era chiar atât de riscant ca la începutul anilor 2000, când puteai să cumperi ceva cu un act în perfectă regulă şi apoi să afli că totuşi acel lucru nu-ţi aparţinea“. 

David Flusberg s-a născut pe 25 septembrie 1975. A absolvit Universitatea Harvard. A lucrat apoi pentru o firmă de consultanţă în afaceri din New York. Este căsătorit cu o româncă şi are un băieţel de trei luni. Este pasionat de scuba diving şi de călătorii. Nu se plânge că nu are timp liber şi nu se consideră un „workaholic“. Adama nu este o responsabilitate copleşitoare, indiferent de deciziile pe care trebuie să şi le asume. Oricum, toate hotărârile importante le ia împreună cu cei doi parteneri, Dvir Cohen-Hoshen şi Isaac Cohen-Hoshen.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite