Florin Popa supraveghează dezvoltatorii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Managing partnerul companiei de project management Vitalis Consulting este convins că până la sfârşitul anului segmentul construcţiilor va începe din nou să crească.Project management. Un domeniu care pentru Florin Popa a însemnat o idee care i-a adus, după trei ani de activitate, o cifră de afaceri de peste 1,6 milioane de euro

La 28 de ani, Florin Popa este managing partner al uneia dintre cele mai importante companii de project management, cost control şi consultanţă în construcţii din România, Vitalis Consulting.

„Nu mă consider încă ajuns în vârful piramidei, ci prefer să mă compar cu firmele puternice din acest domeniu, firme care au un istoric, nu cu cei care sunt la acelaşi nivel cu mine, sau la un nivel inferior“, spune Florin Popa. Ştie că are doi concurenţi puternici pe piaţă, reprezentanţe ale unor companii străine şi care activează în domeniu de peste câţiva zeci de ani.

De la angajat la patron

Cariera lui în afaceri a pornit după ce a lucrat ca simplu angajat într-o firmă internaţională de consultanţă. Când s-a schimbat managementul acelei firme a hotărât să plece la o firmă de amenajări interioare, ca project manager. După mai puţin  de un an şi jumătate şi-a luat inima în dinţi şi i-a propus şefului lui să facă afaceri împreună. Şi până la urmă au bătut palma. În oraş, la o bere. Tot atunci au ales şi numele vitoarei companii.

Patru luni mai târziu, în mai 2007, Florin Popa înregistra la Registrul Comerţului firma Vitalis Consulting. Vitalis nu era un nume nou, ci a aparţinut unei companii falimentare din ţara natală a partenerului lui Florin Popa, Franţa. Nu a crezut în ghinion nici măcar o clipă. Era un nume care avea rezonanţă şi care era convins că îi va aduce noroc, indiferent ce se întâmplase cu prima firmă care îl deţinuse. Şi chiar aşa a şi fost.

„La început eram angajaţi în firmă doar eu şi fata de la recepţie pe care o recrutasem dintre foştii mei colegi“, îşi aminteşte managerul Vitalis. Carmen Grigore ocupă acum poziţia numărul doi în firmă ca putere de decizie. Au mai venit în timp alţi 15 oameni. „Până la urmă nu este important să ai nenumăraţi angajaţi. Cei pe care îi ai trebuie să fie profesionişti şi să creezi un liant între ei“, explică Florin Popa. 

Recomandările, cea mai bună reclamă

image

Primul client al Vitalis Consulting a fost HP. Americanii nu au avut încredere totală încă de la început. Aveau de dezvoltat o clădire în trei faze. Le-au acordat celor de la Vitalis contractul pentru prima dintre ele. După finalizare au realizat că obţinuseră exact ce şi-au dorit. Încheierea contractului de project management şi pentru celelalte două faze a devenit ceva de la sine înţeles. Cei de la HP le-au adus următorii clienţi.

„O astfel de afacere se bazează pe recomandări şi de aceea este important ca fiecărui client să îi oferi servicii de calitate“, crede Florin Popa. Compania are deja 40-50 clienţi, printre care Cefin, Fabian, SAP, Adama. „Reprezentanţii Adama ne-au plimbat o lună şi jumătate prin diverse şantiere până să ne dea un prim proiect în Pipera. Acum avem cinci lucrări de la ei“, îşi aminteşte Florin Popa.

Iniţial, compania se ocupa doar de feet-out project management. Preluau o clădire deja construită, pe care o reamenajau. În timp, Florin Popa şi-a dat seama că poate face mai mult decât atât. Acum se ocupă de tot ce înseamnă coordonarea unui proiect: achiziţie de teren, obţinerea autorizaţiilor de construcţie, ridicarea clădirii şi chiar amenajarea ei.

„Noi suntem de fapt ochii şi urechile clienţilor noştri“, descrie Florin Popa, în câteva cuvinte, esenţa afacerii de care se ocupă. Un project manager alege firma de construcţii şi arhitecţii, are grijă ca lucrarea să se înscrie în buget, să fie folosite materialele de construcţie cele mai indicate şi supraveghează calitatea lucrării.

Un astfel de serviciu costă aproximativ 3-5% din valoarea proiectului, sumă negociabilă în funcţie de mărimea investiţiei. Cel mai mare proiect coordonat de Vitalis Consulting a valorat 130 milioane euro. În total, în cei trei ani de la înfiinţare, Florin Popa a încheiat contracte de peste un miliard de euro.

Bani pentru zile negre

Chiar dacă anul 2009 nu a început promiţător pentru firmele de construcţii, partner managerul Vitalis Consulting rămâne optimist. „Afacerea merge bine, nu e ca anul trecut, dar cu câteva mutări inteligente putem să mergem mai departe fără probleme“, crede Popa. Este adevărat că nu se aştepta ca dezvoltatorii să intre în panică şi să suspende proiectele, dar cu toatea astea, chiar şi în perioada boom-ului în construcţii a preferat să menţină cheltuielile sub control.

„Multe companii şi‑au mărit echipa şi s-au mutat în sedii grandioase pentru a impresiona. Noi nu am făcut asta. La urma urmei, într-o firmă de consultanţă creierul este cel care contează. Am avut grijă să avem cheltuieli mici şi am pus bani deoparte pentru o perioadă de şase-opt luni, pentru cazul în care nu aş mai avea nici un proiect. Asta îmi dă o libertate pe care o altă companie nu o are“, descrie el deciziile luate. Oricum este convins că piaţa se va debloca, pentru că devoltatorii îşi fac în general planuri pe termen lung, iar terenurile achiziţionate de către aceştia nu vor mai rămâne mult timp goale.

Nu vrea să dea un termen exact pentru că „e ca şi cum te-ai uita într-un glob de cristal“, spune el. Dar completează cu explicaţia optimismului care îl caracterizează: „La început a fost o panică ce a determinat stagnarea. Dar, uşor-uşor, dezvoltatorii vor reîncepe să construiască, mai ales în condiţiile în care băncile dau semnale pozitive, pentru că este mai simplu pentru ei să apeleze la împrumuturi decât să investească banii proprii. Doar că acum vom vorbi de credite mai mici, de 10-12 milioane de euro, nu de 40-50 milioane de euro.“

Astfel, este ferm convins că spre sfârşitul anului vor apărea noi şantiere, mai ales în condiţiile în care a semnat în ultima perioadă nouă contracte de project management . Florin Popa are şi o explicaţie pentru stagnarea din piaţă: „Este un cerc vicios. De exemplu, în cazul complexurilor comerciale, dezvoltatorii nu au curaj să ridice pe banii lor pentru că sunt speriaţi că nu vor închiria spaţiile, iar magazinelor le e frică să închirieze de teamă că nu vor avea cumpărători.“

Un nou start-up?

Managerul Vitalis nu îşi face griji pentru succesul afacerii sale. Mai mult decât atât, a deschis o filială în Ucraina şi una în Moldova. A vrut să se extindă în primul rând pentru a fi la îndemâna clienţilor care au proiecte şi în aceste două ţări, aşa cum este cazul companiei Adama. „La început, am avut câteva probleme, cum ar fi faptul că nu avem o reţea de birouri, că suntem o companie locală, nu internaţională, fapt care dă senzaţia de putere“, povesteşte Florin Popa.

Acestui „handicap“ i s-a adăugat şi cel al vârstei lui. Cei care auzeau că are doar 26-27 de ani îl priveau cu neîncredere. „Oamenii cred că tinereţea este un handicap, ei vor să vadă la masa de negocieri un om cărunt. Dar contează în primul rând oamenii pe care îi ai lângă tine“, spune Popa. Reuşita lui constă tocmai în faptul că a ştiut să aleagă cei mai buni oameni de teren şi a găsit un liant prin care să îi facă să colaboreze între ei. La 28 de ani, are subalterni şefi de şantier cu peste 20 de ani de experienţă şi arhitecţi cu 10-13 ani vechime.

„Ei ştiu care sunt întrebările care trebuie puse pe un şantier şi tot ei ştiu care sunt răspunsurile“, spune Florin Popa. Recunoaşte că a avut noroc cu oamenii pe care i-a angajat, pentru că pe unii dintre ei îi cunoştea deja, crease o relaţie de prietenie.Stă la birou peste 12 ore pe zi. Când nu are întâlniri, se documentează. Vrea să fie la curent cu tot ce se întâmplă în piaţă şi, în plus, chiar îi place ceea ce face. „Îmi place pur şi simplu să lucrez şi pun suflet în ceea ce fac“, ni se destăinuie el.

image

Cheia succesului este ca fiecare client să se simtă cel mai important. Nu trebuie să existe cuvântul NU într-o relaţie de afaceri.

image


Florin Popa
managing partner
Vitalis Consulting

image

Oamenii cred că tinereţea este un handicap, ei vor să vadă la masa de negocieri un om cărunt. Dar contează în primul rând oamenii pe care îi ai lângă tine.

image


Florin Popa
managing partner
Vitalis Consulting

Pe scurt

Florin Popa a urmat cursurile Facultăţii Tehnice de Construcţii, secţia Inginerie urbană şi dezvoltare regională. „Am dat admitere la această facultate pentru că era aproape de casă şi, pentru că, trebuie să recunosc, nu prea mă omoram cu şcoala“, povesteşte el amuzat. Spune că oricum a făcut o facultate pentru că diploma „dă bine“, şi nu pentru că ar fi crezut vreodată că acele cursuri îi vor fi utile în practică. Nu a aplicat prea des ce a învăţat la facultate, pentru că ajunge pe şantier doar ocazional.

Este născut pe 22 septembrie şi, din acest motiv, nu ştie ce zodie e, data fiind la graniţa dintre fecioară şi balanţă, iar după o introspecţie a constatat că are trăsături din ambele zodii. Îi plac animalele, dar din păcate stă la birou toată ziua şi nu are timp să aibă grijă de un patruped. A avut un câine pe care l-a dat din acest motiv unui prieten, dar pe care îl vizitează săptămânal. Deşi nu este căsătorit, îşi iubeşte foarte mult prietena cu care împarte totul de nouă ani şi care în decembrie îi va dărui un copil.

Nu e microbist. Singurul lucru pe care îl ştie despre acest domeniu este că, la un moment dat, Gigi Becali a stat la închisoare. În schimb, merge la pescuit o dată pe lună cu colegii şi este înnebunit după mare. Destinaţia favorită este Grecia, iar anul trecut s-a simţit ca în Rai la hotelul Adam şi Eva din Belek, unde fiecare turist este tratat „ca şi cum ar fi singurul om de pe pământ“, îşi aminteşte el.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite