Dan Ioan Popp,mai sărac cu 135 de milioane de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

"România este o economie periferică. Financiar suntem aproape de Polul Nord. Noi nu contăm, iar lucrul acesta se vede în schimburile economice şi mai ales în piaţa de capital. Iar din punctul de vedere al importanţei pe o piaţă bancară, unităţile româneşti sunt aproape inexistente".Prima zi fără ploaie pentru piaţa de capital. După furtunile ce nimiceau finanţele jucătorilor de la BVB, a apărut şi raza de lumină pe strada

Miercuri, 1 octombrie. La 16.30, după o jumătate de oră în traficul din Pipera, ne-am întâlnit cu Dan Ioan Popp în clădirea Construdava.

La sediul Impact. Până în 2006, imobilul a aparţinut chiar companiei conduse de Popp. Dar pentru 19 milioane de euro, acesta a vândut-o fondului britanic de investiţii imobiliare European Convergence Property Company, gestionat de Charlemagne Capital. Tranzacţia a reprezentat o premieră pentru piaţa românească, fiind prima încheiată cu un imobil aflat încă în faza de construcţie.

250 de case vândute în primele nouă luni

Preşedintele Impact era binedispus. Mai bine decât în ultimele luni, când doar pronunţarea cuvântului „criză“ îi micşora averea. „De la 150 de milioane, la cât era evaluată anul trecut, la doar 15 milioane, la cât a ajuns acum”, spune Popp zâmbind a pagubă.

Trece repede peste acest „mic amănunt” şi spune fără urmă de modestie că vânzările de case merg bine pentru Impact. De la începutul anului a vândut aproximativ 250 de locuinţe. Cifra este similară celei înregistrate în aceeaşi perioadă a anului trecut şi nu cu mult mai mică faţă de estimările iniţiale ale companiei. Asta pentru că Popp se aştepta încă din toamna lui 2007 la o răcire a pieţei.

Însă, după cum spune, luna ianuarie l-a surprins în mod plăcut, pentru că locuinţele s-au vândut foarte bine. „A fost mai mult decât de obicei. Dar oamenii se aşteptau la creşteri ale preţurilor, aşa cum erau obişnuiţi”, motivează el.

2,2 locuinţe livrate la mia de locuitori

Însă primul semnal că lucrurile vor lua o întorsătură mai puţin plăcută pentru dezvoltatori a venit odată cu deprecierea monedei naţionale, îşi aminteşte preşedintele Impact. „Atunci am ştiut că ne aşteaptă un an mai dificil”. După ce moneda europeană creştea într-un ritm galopant, au urmat o serie de alte lovituri. De data aceasta, comunicaţionale, legate pe de-o parte de piaţa financiară şi pe de altă parte de cea imobiliară, povesteşte Popp.

O contribuţie decisivă la micşorarea numărului de tranzacţii de pe piaţa rezidenţială a avut-o, potrivit lui Popp, tendinţa românilor de a imita. Dorinţa de a ne apropia de Vest, de Statele Unite ale Americii, a dus la ipohondrie, crede el. „Dacă eşti fanul cuiva şi el suferă, la un moment dat parcă ţi se transmite şi ţie. De fapt, tu eşti sănătos tun”. Aşa s-a întâmplat şi în România, spune Popp.

A fost o autosugestionare în sens negativ, iar starea de criză ne-am autoindus-o. „Este adevărat că facem parte dintr-un sistem mondial, dar legăturile sunt slabe. Tocmai acest lucru a făcut ca noi să nu fim afectaţi, ci doar uşor atinşi”. Iar piaţa rezidenţială nu este nici pe departe conectată cu pieţele rezidenţiale afectate de criză, crede Popp. Aici cererea este mare, iar oferta mică. Dacă în alte ţări se livrează circa zece unităţi la mia de locuitori, anul trecut, România a înregistrat o medie de doar 2,2 unităţi la mia de locuitori.

Vrea încă o universitate pentru Cluj

Dezvoltatorul cu cel mai mare număr de locuinţe livrate, circa 1.400, ar vorbi fără oprire despre case. Până şi pereţii încăperii, cu vedere la lac, în care stăm de vorbă sunt decoraţi cu două tablouri cu modele de vile din ansamblurile Impact. Ne spune însă că adevărata sa pasiune o reprezintă călătoriile. Ultimul concediu l-a petrecut în Dubai, unde a fost impresionat de infrastructura şi utilităţile de care dispuneau ansamblurile rezidenţiale.

Tocmai de aceea vrea ca proiectele pe care le are în pregătire să beneficieze de toate dotările. „Chiar şi de o universitate”, spune zâmbind. Impact are în dezvoltare la Cluj, în parteneriat public-privat, cartierul Dealul Lomb. Pe lângă cele aproximativ 6.000 de vile şi apartamente proiectate, Popp se gândeşte să construiască inclusiv o universitate.

Cu fiecare îmbunătăţire a planului cartierului din Cluj, creşte însă şi valoarea investiţiei. De la 280 de milioane de euro, suma prevăzută iniţial, developerul estimează acum un buget de 600- 650 de milioane de euro. De şase ori mai mult decât suma investită până acum în toate proiectele rezidenţiale ale companiei. 

Pe scurt

Dan Ioan Popp (49 de ani) a absolvit Facultatea de Automatică şi a intrat în afaceri la începutul anului 1990. Primul ansamblu rezidenţial construit a fost minicartierul de 40 de vile Alfa din Capitală, în 2001. De atunci a investit aproximativ 100 de milioane de euro în segmentul rezidenţial.

În prezent deţine aproape 29% din acţiunile companiei Impact, listată la BVB. Are în diverse stadii de dezvoltare trei proiecte rezidenţiale în parteneriat public-privat la Oradea şi Cluj-Napoca. Practică preţuri de vânzare între 1.200 şi 1.500 de euro fără TVA pentru locuinţele pe care le construieşte. ;

Consideră că în următoarele două luni, piaţa rezidenţială va fi luată cu asalt de cumpărătorii care au aşteptat scăderea preţurilor şi s-au grăbit să acceseze un credit până la momentul 6 octombrie. Nu crede, însă, că acesta este un motiv suficient pentru o nouă explozie a preţurilor.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite