Brigitte Schmitt vrea să crească portofoliul DTZ cu 300%

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Brigitte Schmitt vrea să crească portofoliul DTZ cu 300%
Brigitte Schmitt vrea să crească portofoliul DTZ cu 300%

Departamentul de property management al companiei se află în negocieri cu proprietari de malluri şi parcuri industriale din centrul şi nordul ţării, dar şi din Capitală. Managementul proprietăţii este o nişă pe care multe companii imobiliare pariază în această perioadă. DTZ Echinox are obiective îndrăzneţe pentru 2010.

Septembrie 2009. Un moment în care cea mai des întâlnită strategie la nivelul real estate-ului internaţional înseamnă precauţie şi aşteptare.

În ciuda tendinţei generale, acesta este momentul în care Brigitte Schmitt a decis să părăsească piaţa germană pentru cea românească. După 11 ani în care a lucrat pentru ECE Projektmanagement, unul dintre cei mai mari dezvoltatori de centre comerciale din Europa, ea s-a alăturat echipei DTZ Echinox, ca director al departamentului de property management.

În cea de-a treia săptămână petrecută în cadrul companiei locale de consultanţă imobiliară, Brigitte Schmitt se arată gata de atac de pe noua sa poziţie. Iese dintr-o întrunire şi vine direct la interviu.

În mod neaşteptat, răspunde la majoritatea întrebărilor în română. Propoziţiile se intercalează pe alocuri cu fraze în engleză, atunci când exprimarea devine mai greoaie. Născută la Timişoara, Brigitte Schmitt şi-a petrecut primii 15 ai din viaţă în România, unde a şi studiat. Abia în 1980 a plecat în Germania, alături de familie.

Manager de malluri timp de 11 ani

Real estate-ul nu a fost cea dintâi direcţie pe care a ales-o în cariera sa. Primul job în acest domeniu l-a avut la 31 de ani, când a început să lucreze pentru un mic dezvoltator german de locuinţe. A petrecut acolo trei ani, după care a hotărât că este momentul să meargă mai departe.

A început atunci să lucreze într-un domeniu distinct al real estate-ului, şi anume managementul de centre comerciale. A făcut această trecere în 1998, când a acceptat un post în cadrul ECE Projektmanagement.

După o experienţă de mai bine de un deceniu, identifică cu uşurinţă cea mai mare provocare ce poate fi întâmpinată în acest domeniu: aducerea pe linia de plutire a unui centru comercial care a scăzut în valoare – ca rulaj, dar şi ca valoare de piaţă. Imaginea se strică foarte repede, dar se reface foarte greu. Atunci când reuşeşti însă să o repari, satisfacţia este foarte mare.

O ţară mai palpitantă

De ce România? Şi de ce acum? Toate sunt întrebări fireşti când te afli faţă în faţă cu o femeie care a decis s-o ia de la capăt într-un moment pe care puţini l-ar vedea ca oportun, într-o piaţă ce se luptă pentru supravieţuire. „Mi s-a părut mai palpitant”, răspunde ea simplu.

Pe ultimul post pe care l-a avut, cel de manager de centre comerciale în cadrul ECE, a făcut cam tot ce se putea face, a fost pusă în mai toate situaţiile pe care le putea întâmpina în această funcţie. A decis astfel să meargă spre ceva mai provocator. Iar România părea să întrunească toate cerinţele ei, fiind o piaţă „cu totul diferită” faţă de ceea ce cunoştea ea. Consideră că unul dintre avantajele majore ale pieţei locale constă în faptul că este departe de a fi saturată, ceea ce conferă o libertate mult mai mare de mişcare.

image

„Cred că pe piaţa locală este foarte mult de făcut, ceea ce nu se poate spune despre alte pieţe, mai dezvoltate”, spune Schmitt. Este de părere că acesta este un pas înainte în cariera sa şi pentru că activitatea de property managent presupune o arie mai diversificată de activităţi comparativ cu cea de manager al unui singur centru comercial. 

De două ori mai multe proprietăţi în 2010

Poziţia ocupată de Brigitte Schmitt este una strategică. Asta dacă ţinem cont de faptul că property managementul este una dintre nişele pe exploatarea căreia pariază multe dintre companiile imobiliare autohtone în această peroadă dificilă. DTZ Echinox nu face excepţie. Anul acesta, departamentul de profil al companiei a înregistrat o evoluţuţie sensibil mai bună decât cea de anul trecut. Astfel, ponderea adusă de activităţile de property management în cifra de afaceri a companiei a depăşit pragul de 10% pentru anul în curs, rezultatele din 2008 situându-se sub acest nivel.

Lucrurile nu se opresc aici. Unul dintre obiectivele pe anul viitor constă în dublarea numărului de proprietăţi aflate în administrare din portofoliul companiei. Momentan, acesta numără două clădiri de birouri (EvoCenter One şi Băneasa Business Center) şi două centre comerciale (Iris Shopping Center şi Macromall Braşov).

Toate acestea au o suprafaţă cumulată de aproape 73.000 de metri pătraţi. Ca volum, previziunile de creştere sunt încă şi mai îndrăzneţe: „Ar trebui să adăugăm încă 250.000 de metri pătraţi până la sfârşitul primului semestru al anului viitor”, spune Schmitt. În acest context, un alt obiectiv important al companiei constă în creşterea cotei de piaţă deţinute de aceasta pe segmentul de property management. „Suntem în negoceri cu malluri şi parcuri industriale din Bucureşti, dar şi din mijlocul ţării şi din partea de nord”, spune reprezentanta DTZ.

În septembrie anul viitor se va face lumină

Toate acestea sunt cu siguranţă obiective îndrăzneţe, dată fiind situaţia actuală a real estate-ului românesc. „Este criză, asta o ştim cu toţii. Dar eu cred că piaţa, nu doar cea de retail, îşi va reveni de anul viitor, începând cu septembrie. Atunci va începe să lucreze tot ce a fost investit în economie. Va reveni şi optimismul, care la ora actuală lipseşte”, subliniază Schmitt. Ea crede că piaţa românească se află în faza unui nou început, ca urmare a crizei economice.

Asta va duce la un viitor stadiu de dezvoltare în care vor supravieţui numai proiectele bune, cu o localizare favorabilă şi o finanţare stabilă. Una dintre schimbările ce se vor resimţi în perioada următoare va fi reprezentată de un simţ mult mai acentuat al riscului în ceea ce priveşte investiţiile în imobiliare.

Ca urmare, acest gen de afaceri vor căpăta o abordare pe termen lung, spre deosebire de evoluţia pieţei din ultimii ani. „Pe segmentul centrelor comerciale, este încă loc pentru proiecte bune. Cele care se află momentan în stand-by vor fi livrate doi-trei ani mai târziu şi vor trebui să lupte pentru cota lor de piaţă”, subliniază Schmitt. Acestea vor beneficia însă de avantajul unor facilităţi şi tehnici moderne, prin care vor reuşi să atragă clienţii.

O piaţă a chiriaşilor

Reprezentanta DTZ crede că, în momentul de faţă, piaţa are mare nevoie de consultanţă de calitate şi că îi răsplăteşte din plin pe aceia care sunt dispuşi să ofere mai mult decât cere un contract şi care deţin know-how-ul necesar dezvoltării unei pieţe aflate abia la început. Pentru a dobândi o poziţie solidă într-un mediu de business din ce în ce mai competitiv, companiile de consultanţă trebuie să-şi reevalueze şi să-şi adapteze strategiile, astfel încât să îmbunătă‚ească calitatea proprietăţilor pe care le au sub administrare. Flexibilitatea este o necesitate în această abordare.

Într-un asemenea context, serviciile de property management ocupă un loc din ce în ce mai important. Până acum, au fost mulţi dezvoltatori care au crezut că îşi pot administra singuri clădiile pe care le-au construit. Pe măsură ce timpul a trecut însă, şi-au dat seama că au nevoie de un management activ, care să se ocupe îndeaproape de evoluţia specifică a activităţii din fiecare complex în parte. Care este cea mai mare provocare în property management în momentul de faţă?

Prima dintre ele, spune Schmitt, este găsirea chiriaşilor potriviţi, care să rămână în spaţiul îchiriat pentru o perioadă cât mai îndelungată.

Pe scurt

S-a născut în Timişoara, într-o familie de şvabi din Banat. A locuit în România până în 1980, după care a plecat în Germania. Aici şi-a dat bacalaureatul şi a absolvit facultatea de economie. A urmat apoi un curs de real estate la Camera de Comerţ din Nürnberg. A făcut şcoala de traduceri pentru engleză şi spaniolă.

Are două fiice gemene, în vârstă de 19 ani, care au rămas în Germania. Brigitte Schmitt spune că, pentru moment, depărtarea de familie nu este o problemă, atât ea, cât şi fetele vizitându-se suficient de des.

Una dintre pasiunile salle este joggingul, atunci când are timp. Îi place, de asemenea, să citească şi să călătorească. Unul dintre oraşele lumii care a impresionat-o în mod deosebit până acum este Lisabona.

Un lucru ce o impresionează la România de azi este arhitectura clădirilor vechi.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite