Catherine Martin identifică primele semnale de stabilizare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Directoarea departamentului de imobiliare şi construcţii din cadrul Deloitte România traversează declinul pieţei autohtone cu zâmbetul pe buze. Se află în cel mai bun loc pentru dezvoltarea sa profesională. Catherine Martin crede că, într-o anumită măsură, ce a fost mai rău a trecut. În opinia sa, piaţa locală se află la începutul procesului de stabilizare.

Lucrează în imobiliare de 14 ani de zile şi nu se imaginează optând prea curând pentru un alt domeniu. Are experienţa profesională a crizei imobiliare din Franţa, la mijlocul anilor 1990, dar şi pe cea a boom-ului din Belgia anilor 2000.

De la începutul anului trecut, lucrează în cadrul Deloitte România, unde se ocupă cu dezvoltarea departamentului responsabil cu două dintre domeniile cele mai afectate de criză: imobiliare şi construcţii. Decizia de a se muta în România pentru a-şi dezvolta cariera în real estate era cât se poate de firească la vremea respectivă. Imobiliarul autohton părea să se fi înscris pentru o bună bucată de vreme pe o direcţie ascendentă.

„A fost cea mai grea decizie pe care am luat-o în viaţa mea. Nu o regret, pentru că, din punct de vedere profesional, aceasta este o piaţă interesantă”, spune Catherine Martin.

Următorul pas: profesionalizarea

Un an şi jumătate după ce a venit aici, lucrurile au evoluat rapid. Şi contrar aşteptărilor multora. Tranzacţiile au îngheţat, preţurile au scăzut, aparent fără un ecou real în piaţă. Din destinaţia predilectă pentru oamenii de afaceri, România s-a transformat, din nou, în Cenuşăreasă. Aşa că, pe tot parcursul discuţiei cu Catherine Martin, o întrebare pluteşte discret în aer: de ce se află încă aici? Apoi, în succesiune firească, o alta: de ce acum? Răspunde zâmbind, cu o voce calmă, aparent imperturbabilă.

„Nu sunt dezamăgită. Am venit aici pentru potenţialul pieţei şi cred că există multe provocări foarte interesante”, ne asigură. România este, pentru moment, un loc care o fascinează din punct de vedere profesional.

Simte că aici poate aduce servicii cu adevărat de valoare clienţilor săi. „Este un moment foarte interesant să te afli aici, se întâmplă o mulţime de lucruri. Poate că nu au loc tranzacţii, însă există încă oameni motivaţi să dezvolte proiecte”, adaugă. Crede că piaţa trece momentan printr-un proces de dezvoltare, chiar dacă nu în sensul devenit obişnuit până acum. „Este timpul pentru profesionalizarea pieţei.

Când am venit aici, la începutul lui 2008, era foarte dificil să convingi oamenii că au nevoie de consultanţă, pentru că se descurcau bine şi nu vedeau valoarea adăugată a acestor servicii. Acum o văd. Acesta este un avantaj pentru noi”, subli­niază reprezentanta Deloitte.

Şi totuşi… se mişcă!

Din punctul de vedere al evoluţiei pieţei în perioada următoare, reprezentanta Deloitte se menţine optimistă. „Oamenii se pot plânge, însă adevărul este că lucrurile se mişcă”, spune ea. Are o perspectivă diferită asupra pieţei la ora actuală, dat fiind că vorbeşte de pe poziţia cuiva care a activat pe o piaţă matură precum cea franceză.

„Am trecut prin nişte crize în imobiliare, aşa că nu sunt descurajată de ele. Am lucrat 14 ani în domeniul acesta şi am avut întotdeauna o slujbă”, afirmă, sigură pe sine. Recunoaşte însă că recesiunea actuală are un impact foarte mare asupra psihologiei jucătorilor din piaţă, fie ei cumpărători sau vânzători. Ideea generală de acum, că totul este mohorât, nu ajută la depăşirea acestei perioade. Este imperios necesar ca oamenii să-şi schimbe modul de a vedea lucrurile.

Pentru Catherine Martin, faptul că lucrurile vor reintra pe făgaşul normal este o certitudine. „Cred că ne aflăm la începutul perioadei de stabilizare a pieţei”, afirmă ea. În momentul de faţă, există două tipuri de dezvoltatori, argumentează. Sunt, pe de o parte, cei presaţi de faptul că trebuie să restituie împrumuturile la bănci.

Aceştia ar putea să scadă preţurile la apartamentele pe care le au deja în construcţie, pentru a putea vinde. Pe de altă parte însă, cea mai mare parte a dezvoltatorilor au decis să-şi amâne proiectele deja anunţate. Acest fapt va duce la o încetinire semnificativă a ritmului livrărilor de locuinţe noi în 2009 şi 2010.

image

Chiar în cazul în care acest gen de dezvoltatori mai au încă apartamente de vândut în alte proiecte, ei se arată destul de reticenţi la ideea de a scădea preţurile. Majoritatea se gândesc că o asemenea măsură n-ar fi de ajutor în impulsionarea vânzărilor. Aceasta deoarece cauza problemei ar rămâne neschimbată: cererea reală de locuinţe ar fi în continuare foarte scăzută, din cauza dificultăţilor de finanţare şi a lipsei de încredere a potenţialilor cumpărători.

În aceste condiţii, atunci când vine vorba de achiziţia unui apartament nou, clienţii se află într-o poziţie mult mai bună comparativ cu anul trecut, spre exemplu. „Dacă vrei să cumperi un apartament astăzi, ai o mare putere de negociere. Marjele de negociere cu developerii sunt mult mai mari”, subliniază Martin.

Aproape de pragul de jos

Aceasta spune că, în opinia sa, piaţa a cunoscut, la modul general, o depreciere a preţurilor cu 30-40%. Per total, crede ea, piaţa va scădea cu aproximativ 40-50%. „În multe cazuri, ne aflăm deja acolo”, punctează reprezentanta Deloitte. Aceasta nu exclude totuşi posibilitatea ca în unele cazuri să existe scăderi ceva mai mari decât atât sau ca unii developeri să vândă la preţuri mult mai mici pentru a-şi putea achita împrumuturile la bănci.

Per ansamblu însă, tendinţa generală a developerilor în momentul de faţă nu este atât de mult reducerea preţurilor. Developerii au venit deja cu soluţii alternative la această variantă, cum ar fi ratele la dezvoltator sau posibilitatea de a închiria apartamentul înainte de a încheia un contract de cumpărare. Acestea par a fi nişte metode mai eficiente pentru a impulsiona cumpărătorii în momentul de faţă. „Cred că cea mai bună soluţie este să recapeţi încrederea oamenilor în piaţă”, subliniază Martin.

Supravieţuirea celui mai adaptabil

Reprezentanta Deloitte recunoaşte că, în momentul de faţă, România suferă mult mai mult impactul crizei în comparaţie cu ţările vest europene. În alte pieţe mai mature, preţurile au scăzut, însă nu atât de mult ca aici. Aceasta precizează însă că România este încă o piaţă în curs de dezvoltare, în care nu au existat, până acum, achiziţii sau preluări majore de portofolii.

image


Martin crede că un astfel de moment va veni cu siguranţă. Vor exista jucători interesaţi să facă achiziţii majore pe piaţa autohtonă, pentru că acum sunt şi o mulţime de proprietăţi de calitate gata să fie vândute.

Până de curând, a fost foarte dificil pentru investitorii majori să intre pe piaţa românească, pentru simplul motiv că nu existau destule proprietăţi. Mulţi au fost nevoiţi să achiziţioneze încă din stadiul de proiect, deşi acesta nu era tiparul lor de business, doar pentru că au văzut potenţialul pieţei.

Acum, România începe să aibă mai multe proprietăţi generatoare de venit. Aşa că reprezintă o destinaţie chiar mai interesantă decât până acum. Motivul pentru care deocamdată nu se văd mişcări majore în piaţă este că, pentru moment, investitorii străini au şansa de a investi, la acelaşi randament ca şi aici, într-o piaţă vestică, unde riscurile sunt mult mai scăzute.

Chiar şi în acest context dificil, Martin nu se gândeşte să părăsească prea curând piaţa autohtonă. „Îmi plac provocările şi cred că mi-am găsit un drum destul de clar. Nu sunt deloc pesimistă, pentru că aceasta este evoluţia firească a pieţei”, afirmă ea. Ba chiar, adaugă, toate aceste dificultăţi vor fi cele care vor face diferenţa între jucătorii din piaţă.

Reprezentanta Deloitte aduce aici în discuţie concluzia analizei întreprinse de companie asupra mediului local de afaceri: „câştigătoare” vor fi nu cele mai puternice companii, ci acelea cu cea mai mare capacitate de adaptare la noile condiţii de piaţă.

Încrederea pe care o are în România se vădeşte şi în aspiraţiile ceva mai îndepărtate pe care le are pentru viaţa sa profesională. Se gândeşte la valorificarea potenţialului de business al unui segment al pieţei locale. „Dacă ar fi să văd o schimbare majoră în cariera mea, aceasta ar fi: să-mi dezvolt propria afacere aici”, mărturiseşte Martin.

Pe scurt

Este de origine franceză, s-a născut în Thionsville, aproape de graniţa estică a Franţei cu Luxemburg. A absolvit Şcoala de Afaceri în Paris şi a obţinut o diplomă în Financial Engineering în cadrul Lyon Business School.

Şi-a început cariera la un fond de private equity, Relconseil. Primul job în real estate l-a avut la 26 de ani. În 1996 s-a angajat la Goldman Sacks, pentru a se ocupa de managementul câtorva portofolii de împrumuturi neperformante. În 1999 s-a mutat în Belgia, unde a lucrat pentru divizia de real estate a ING.

Spune că nu are nicio idee despre unde o să fie peste doi-trei ani. Se concentrează întotdeauna asupra prezentului, nu este o persoană „carieristă”, deşi recunoaşte că poate da această impresie. Obiectivul său este să găsească întotdeauna un echilibru între viaţa personală şi cea profesională.

Este căsătorită, are două fete, de zece, respectiv opt ani, şi un băiat de cinci ani. În general, în weekenduri îşi petrece timpul alături de familia ei. Pentru a-şi menţine viaţa de familie în echilibru, mizează foarte mult pe organizare.

Munca îi consumă foarte mult timp şi energie, însă consideră că tocmai aceste aspecte o fac şi atât de interesantă şi îi aduc atâtea satisfacţii.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite