Andrei Sulyok îşi coordonează viaţa şi afacerile după principiul „Totul sau nimic“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe  managerul Lindab România criza economică nu îl sperie. Şi-a pus tot sufletul în această companie şi este convins că piaţa îşi va reveni în 2010. Andrei Sulyok a început de jos. Chiar foarte de jos, dacă ţinem cont de faptul că primul lui loc de muncă a fost într-o mină.

Nu a coborât efectiv în subteran, dar, în acte, era angajat ca miner la Cavnic. Şi asta pentru că, la fel ca mai toţi sportivii din anii ‘80, trebuia să aibă şi o activitate în producţie. De fapt, meseria lui era fotbalul. A apărat şuturile unor fotbalişti din generaţia de aur, în calitate de portar al lotului naţional de juniori din care făceau parte Gică Popescu şi Ioan Ovidiu Sabău.

image

Pasiunea pentru sportul rege l-a urmărit şi în timpul Facultăţii de Electromecanică din Baia Mare, unde a dat examen de admitere mai mult ca să scape de armată. „Electromecanica tehnologică era chiar vârful de lance la vremea aceea, însă eu nu mă vedeam lucrând ca inginer. Îmi doream să fac ceva mai apropiat de sufletul meu. Poate să fiu antrenor de fotbal”, spune Sulyok. A intrat pe teren până la 26 de ani, când „şi-a atârnat ghetele în cui”, deşi visa la o carieră de antrenor. 

În scurt timp a început să facă distribuţie de încălţăminte cu ajutorul mătuşii lui, care lucra la o fabrică de profil din Baia Mare. Încet-încet a devenit cunoscut şi a încheiat parteneriate şi cu alţi producători din toată ţara, de la care cumpăra produse pe care le revindea în Baia Mare.

A renunţat complet la fotbal, pentru că, spune el, „sunt genul de om căruia îi place să se concentreze asupra unui singur obiectiv. Îmi place să joc la un singur capăt, nu la două sau la trei.”

Om al schimbării

A vândut pantofi, cosmetice, obiecte de papetărie şi bitter suedez până în 1994. Expoziţia Tibco din acel an i-a schimbat viaţa. A venit la târg pentru a căuta parteneri de afaceri. Aici i-a întâlnit pe reprezentanţii Lindab din Ungaria. De la ei a aflat că grupul doreşte să se extindă în România. L-a contactat pe directorul general şi au stabilit o întâlnire la sediul firmei-mamă.

„Am plecat pe ideea unui joint-venture. Dar după câteva discuţii şi nişte importuri făcute pe firma mea, în România, cu produse Lindab, mi-am dat seama că nu se pune problema unei asocieri”, spune Andrei Sulyok. După doar câteva luni, a primit propunerea de a fi directorul executiv al Lindab România. „Am fost primul angajat. Şi pentru ceva timp, şi singurul. Eram şi director, şi vânzător, şi declarant vamal, şi secretară, şi femeie de serviciu”, povesteşte el.

Noua poziţie a adus multe schimbări în viaţa lui, atât din punct de vedere profesional, cât şi personal. Pe lângă faptul că a trebuit să se mute din Baia Mare în Cluj, momentul lansării Lindab în România a coincis cu perioada în care ar fi trebuit să se afle în luna de miere cu prima lui soţie.

Sediul firmei era într-un depozit de la Floreşti, în mijlocul câmpului, pe drumul între Cluj şi Oradea. „Condiţiile de atunci nu se mai pot concepe în zilele noastre. Nu aveam telefon fix sau mobil, fax sau calculatoare. Comunicam prin pagere. Începeam şi terminam fiecare zi la oficiul poştal de unde trimiteam şi primeam faxuri”, îşi aminteşte Sulyok.

30 de angajaţi puşi pe liber în 2008

Când firma s-a mutat în Bucureşti, unde aveau cei mai mulţi clienţi, vechii angajaţi au preferat să rămână în oraşul de baştină. În anul 1997, Andrei Sulyok a devenit bucureştean cu acte în regulă. A închiriat pentru Lindab un depozit în complexul Doraly şi a luat-o iarăşi de la capăt. I-a luat doar doi ani să propulseze firma în topul celor mai cunoscute companii din ţară. În anul 2008, Lindab România a avut o cifră de afaceri de peste 70 milioane de euro şi 150 de angajaţi.

Ultimele trei luni din anul 2008 au însemnat pentru companie o stagnare a creşterii. Cifra de afaceri de anul trecut nu a depăşit-o pe cea din 2007, contrar estimărilor optimiste.

Primele măsuri anticriză, cauzate în principal de scăderea cererii, au fost aplicate încă din luna noiembrie a anului trecut. Andrei

image

Sulyok a revizuit în primul rând bugetele de cheltuieli, apoi a concediat 30 de angajaţi. Acum în fabrică se lucrează într-un singur schimb. Sfatul către firmele-partenere de distribuţie este să nu cumpere cantităţi mari de produse cu care să rămână pe stoc.

Criza economică „cerne” valorile

Andrei Sulyok crede că oricum criza este benefică pentru economie. Jucătorii din piaţă vor fi triaţi, explică el: „Cei care au făcut afaceri după ureche, fără un plan de afaceri bine pus la punct, care urmăreau doar obiective pe termen scurt, vor fi primii care vor da faliment”. Vor fi în pericol şi firmele care şi-au bazat activitatea pe credite şi leasing-uri. În plus, spune el, vor avea loc multe preluări de companii. „Şi Lindab stă cu ochii pe competitori şi este deschis la discuţii pentru preluarea altor firme”, recunoaşte Sulyok.

Pe scurt:

image

Andrei Sulyok s-a născut pe 10 octombrie 1967. A urmat cursurile unei şcoli din Baia Mare, iar liceul l-a început la zi şi l-a încheiat la seral. Nu se laudă cu absolvirea de facultăţi şi masterate, ci cu experienţa de viaţă şi cu diplomele obţinute de compania Lindab România pe care o conduce de 15 ani.

Este pasionat de sport, şi în special de fotbal şi schi. Echipa preferată de fotbal este Arsenal Londra,  iar din România nu mai are favoriţi. „Poate dacă Becali vinde Steaua o să revin la sentimentele de odinioară”, spune el.

Este la a treia căsătorie. Are o fetiţă, Andreea, de un an şi cinci luni. Mai aşteaptă un copil, care speră să fie băieţel.

Locuieşte într-o casă din Otopeni. Nu îşi doreşte o reşedinţă de vacanţă, pentru că vrea să îşi păstreze libertatea cu privire la destinaţia de concediu. „Casa de vacanţă te obligă să mergi mereu în acelaşi loc”, crede el.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite