Ana Ghidu joacă la bursa construcţiilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Managerul pe România al Ibiza Construct îşi foloseşte intuiţia pentru a alege cel mai bun moment în care angajatorul său spaniol să demareze construcţia unui nou cartier rezidenţial. Îi place să fie cu un pas înaintea tuturor, să simtă momentul. Spune că perioada de criză va trece cât de curând. Îşi bazează afimaţia pe un „al şaselea simţ”.

Într-un birou de aproximativ 15 metri pătraţi îşi petrece în jur de 12 ore pe zi managerul uneia dintre companiile dezvoltatoare importante din Bucureşti.

Ana Ghidu, director pentru România al Ibiza Construct 2000, gestionează afaceri de sute de milioane de euro dintr-o clădire situată chiar într-unul dintre complexurile rezidenţiale finalizate de compania spaniolă în Bucureşti.

„Îmi place să le fiu alături oamenilor care au cumpărat locuinţe aici,” spune ea. Este ferm convinsă că Ibiza Sol este un complex căruia nu „îi lipseşte absolut nimic”.

Acesta este al cincilea proiect al companiei în România. La finalizarea celorlalte, Ana Ghidu a avut senzaţia că era loc de mai bine, că se putea face mai mult, că se putea aduce un plus în privinţa conceptului şi a facilităţilor.

În Ibiza Sol spaniolii au investit 68 milioane euro. Complexul este format din 14 vile cu 304 apartamente cărora li se adaugă o grădină interioară de 12.000 metri pătraţi, două piscine cu jacuzzi, sală fitness şi un club pentru copii.

„Facilităţile sunt principala diferenţă care recomandă Ibiza Sol. Nu finisajele sunt cele mai importante, pentru că acestea pot fi schimbate rapid de către orice proprietar sau constructor”, spune Ghidu. Întregul concept a fost gândit în Spania şi chiar dacă a fost adaptat pe parcurs, ideile de bază au rămas aceleaşi. Toate apartamentele au deschidere spre centru, iar zona de zi dă spre interior.

Creditarea îşi va reveni din vară

Toţi locatarii au acces la piscină şi la spaţii de relaxare. „Iniţial am fi vrut ca în locul celor două clădiri multifuncţionale să fie spaţii comerciale, dar nu am vrut să perturbăm liniştea locatarilor. Asta se poate face şi ulterior, dacă rezidenţii doresc acest lucru. Aşa că am făcut spaţiu de joacă sau de petreceri care poate fi transformat în grădiniţă”, detaliază Ana Ghidu una dintre schimbările prin care a trecut conceptul iniţial al Ibiza Sol. 

Deşi complexul este finalizat încă din 2008, s-au vândut până acum doar aproximativ 35% dintre apartamente, dar cu toate acestea directoarea companiei dezvoltatoare este optimistă.

Ana Ghidu crede că „în luna iunie se va debloca piaţa creditului şi vor reîncepe vânzările. Oricât am avea risc de ţară să ne împrumutăm  la dobânzi mai mari comparativ cu alte ţări, tot ne vom împrumuta. România nu a avut niciodată dobânzi mici oricum, astfel încât nu asta e problema, ci incertitudinea, ideea că este posibil să fie foarte rău, idee indusă şi propagată la nesfârşit. Sunt tot felul de teorii care au dăunat pieţei şi nimeni nu are cheia ieşirii din criză. Nu cred că sunt explicate nici mecanismele prin care s-a ajuns aici. Dar oamenii au nevoie de case şi se vor sătura să aştepte”. 

În aceste condiţii, Ghidu este ferm convinsă că unităţile locative din Ibiza Sol nu vor rămâne neocupate, mai ales că pot fi şi închiriate. Costul pe metru pătrat variază între 1.450 de euro, în cazul locuinţelor situate la mansardă, şi 1.600 de euro pentru cele de la parter.

Ana Ghidu crede că „preţul pe metru pătrat e relativ. Problema e ce primeşti în banii aştia şi ce facilităţi ai când vii seara acasă”. Cel mai scump este un apartament la parter, cu grădină de 85 de metri pătraţi, care costă 343.000 de euro, iar cel mai ieftin este un apartament la mansardă, cu o terasă de 40 de metri pătraţi  şi pentru care dezvoltatorul cere 200.000 de euro.

Noile proiecte, amânate

image

Ibiza a investit în România în jur de 100 milioane de euro. Ultimul proiect a fost cel mai scump, iar pentru ridicarea lui investitorii au apelat şi la finanţare bancară. Primul, Ibiza Rezidenţial, cel cu care spaniolii au testat piaţa,  a costat 3 milioane de euro şi cele 18 vile au fost finalizate în două etape.

Cel de-al doilea, Ibiza Club, cu un total de 16 vile, a fost livrat doi ani mai târziu, în 2005, şi s-au investit în el 4 milioane de euro. Ibiza Golf, cu 38 vile, şi Ibiza Light, cu 36 vile, au fost terminate în 2006 şi 2007 şi au necesitat aproximativ 17 milioane de euro. Dar spaniolii nu s-au oprit aici. Au mai dat 44 milioane de euro pe un teren de 27 de hectare în Voluntari, pe care, în viitor, se vor face tot locuinţe şi spaţii comerciale.

Mai au alte cinci terenuri în Bucureşti, pe care se va construi atunci „când va fi momentul propice”, după cum spune Ana Ghidu. Cel mai important element în luarea unei decizii este îmbunătăţirea situaţiei economice internaţionale. Managerul Ibiza Construct amână ziua în care va decide demararea lucrărilor pe aceste suprafeţe, chiar şi cu riscul ca preţul materialelor de construcţii să crească.

„Este adevărat că au scăzut costurile pentru unele materiale, raportat la anul trecut, dar nu pentru toate, ci doar pentru cele de structură. Scăderea este temporară, pentru că producătorii îşi vor ajusta capacităţile de producţie şi se va crea un echilibru între cerere şi ofertă”, consideră ea.

Cunoaşterea pieţei, esenţială pentru succes

Ana Ghidu este la curent cu tot ce se întâmplă în piaţa construcţiilor şi în domeniile conexe. Nici nu ar putea fi altfel, pentru că, până la urmă, ea răspunde pentru decizia de a demara noi lucrări, aflate acum în fază de proiect. „Responsabilitatea este majoră în Ibiza Construct. Trebuie sa fii convins că mai bine de atât nu se puteau cheltui banii, trebuie să se vadă pe ce s-au dus toate sumele. Să se citească brandul fără a fi scris pe etichetă”, descrie ea unul dintre principiile după care îşi coordonează deciziile.

Cu toate acestea, nu ar putea lucra într-o firmă în care ar trebui să urmeze un program strict, cu o fişă a postului bine determinată. Preferă să aibă responsabilităţi, să se implice. „Nu ştiu  cînd trece ziua, când se duc anotimpurile, sărbătorile, dar asta îmi place”, se destăinuie Ana Ghidu.

Are în subordine 40 de angajaţi, inclusiv personalul din şantier, dar şi mulţi colaboratori. Şi asta pentru că Ibiza Construct lucrează cu subantreprize, pentru că nu au vrut să fie mai mult decât sunt, adică dezvoltatori. Se ocupă în schimb de tot ce înseamnă resurse financiare şi supraveghere. Responsabilităţi care îi revin Anei Ghidu.

image

Trebuie să fii convins că mai bine de atât nu se puteau cheltui banii, trebuie să se vadă pe ce s-au dus sumele. Să se citească brandul fără a fi scris pe etichetă

image
image

Dacă în primii ani toată lumea voia să plece de la bloc la vilă, acum nu mai e aşa. Apartamentele sunt viitorul. Comunitatea contează.

image



Pe scurt

image

- Ana Ghidu s-a născut pe 15 februarie 1963. A urmat cursurile Institutului Politehnic Bucureşti, Facultatea Utilajul şi Tehnologia Sudurii – Construcţii Metal, pentru că în acele vremuri nu credea că are prea multe opţiuni. O a doua alegere ar fi putut fi ASE, dar nu a putut învăţa economia politică, din care se dădea probă de examen la admitere. Deşi nu a avut o pasiune pentru tehnică, la absolvire s-a trezit inginer la Centrala de Construcţii Industriale Bucureşti.

După un an la reprezentanţa din Frankfurt a firmei Ghepard, doi ani la Rotary Construct, alţi doi la Romanoexport şi încă doi la Restaurări „Carpaţi”, a văzut un anunţ de angajare al Ibiza Construct. Atuul ei a fost faptul că ştia spaniolă. După câteva luni a ajuns omul de încredere al companiei în România.

- Nu i-a plăcut în Germania, nu vrea să emigreze acolo. De fapt, nu ar pleca deloc din România. A văzut Spania de multe ori, Italia, Grecia, Turcia, iar acum este în concediu în America. Cu toate astea, a rămas la aceeaşi părere: „E drăguţ să vezi şi alte stiluri de viaţă, dar tot mai bine e la noi”.

- Se consideră o persoană destul de rece la prima vedere, care aşteaptă prea mult de la toată lumea, de la copilul ei, de la ea însăşi. „Întotdeauna mi-am dorit să intuiesc ce vor ceilalţi din jurul meu. Să fiu pregătită, să am un pas înainte. Intuiesc oamenii. Mi-ar fi plăcut să fiu agent de bursă. Să vinzi, să cumperi, să simţi momentul.”

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite