Alejandro Solano pune frână dezvoltării proiectelor rezidenţiale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Planurile Hercesa pentru piaţa locală cuprind trei proiecte rezidenţiale de amploare, cu un total de 5.300 de locuinţe. Pentru moment însă, compania spaniolă continuă dezvoltarea a doar 420 de apartamente, a căror construcţie a început deja. Primele două faze din totalul de 1400 de apartamente ale ansamblului Vivenda cumulează o investiţie totală de 50 de milioane de euro.

Mijlocul unei zile de luni, la sediul developerului spaniol Hercesa, după un slalom printre străduţele ce se intersectează cu bulevardul Carol Davila.

Alejandro Solano, directorul companiei, soseşte cu câteva minute peste ora stabilită. Ne invită în sala de şedinţe, unde ocupă un loc prielnic pentru fotografii. Se supune, apoi, puţin precaut, „interogatoriului” obişnuit pe timp de criză. „Ce e cel mai important la prezenţa noastră în România nu este reprezentat atât de mult de banii pe care vrem să-i investim, ci de faptul că intenţionăm să rămânem aici”, lansează el o filozofie cât se poate de oportună la momentul acesta.

Strategia Hercesa evită asumarea riscurilor 

Deşi are anunţate proiecte de peste 5.000 de locuinţe, developerul spaniol îşi concentrează deocamdată eforturile pe dezvoltarea a puţin peste 400 dintre acestea. Solano spune că proiectele vor fi construite încetul cu încetul, fază cu fază, pentru a evita situaţia unei supraoferte. De altfel, susţine el, intenţia iniţială a companiei a fost chiar aceea de a dezvolta proiecte în măsura în care aceastea erau absorbite de către cerere. „Încă de la început, am aşteptat ca piaţa însăşi să ne ghideze. Acesta este modul în care facem lucrurile – conservator, fără a ne asuma riscuri”, spune Solano.

Aşa se explică faptul că planurile companiei spaniole arată multă precauţie în condiţiile actuale de piaţă. Când vine vorba despre proiectele aflate momentan în dezvoltare, directorul Hercesa aduce în discuţie ansamblul rezidenţial Vivenda. Lansat pe piaţă în august 2007, acesta urma să cuprindă 1.400 de unităţi locative. Nu vorbeşte acum decât de primele două faze ale acestui proiect, aflate momentan în construcţie, ce cumulează circa 420 de locuinţe.

Dacă la cea dintâi vor începe curând lucrările de finisaje în interiorul apartamente, structura celei de-a doua va fi terminată în aproximativ trei săptămâni. Primele 142 de unităţi locative vor fi finalizate în decembrie anul acesta, în timp ce următoarele 280 de unităţi vor fi livrate între februarie şi mai anul viitor. „Avem un angajament faţă de clienţi să începem să livrăm în februarie 2010, dar credem că am putea să facem acest lucru înainte de termen, în decembrie 2009”, spune Alejandro Solano.

70 de locuinţe, planul de vânzări pentru 2009

Directorul Hercesa crede că finalizarea construcţiilor înainte de deadline ar fi o mutare bună într-o piaţă care, recunoaşte el, „n-a avut chiar cea mai bună imagine în ultimul timp”. Îşi doreşte ca, prin aceasta, să transmită un mesaj pozitiv clienţilor – actuali şi potenţiali.

image

Pentru moment, au fost deja contractate circa 355 de locuinţe – prima fază în 2007, iar cea mai mare parte dintr-a doua pe parcursul lui 2008. La modul ideal, developerul ar trebui să reuşească să vândă restul de aproape 70 de unităţi până în februarie anul viitor, când va începe livrarea celei de-a doua tranşe de locuinţe. În condiţiile actuale ale pieţei, chiar şi un asemenea obiectiv, fără îndoială modest, pare dificil de realizat. În luna ianuarie a acestui an, compania a reuşit să vândă doar patru apartamente.

Solano se declară însă optimist cu privire la evoluţia contractărilor pe parcursul lui 2009. În ceea ce priveşte demararea următoarelor faze ale proiectului Vivenda, acesta se află, la fel ca majoritatea developerilor din piaţă, în expectativă. Continuarea proiectului „depinde foarte mult de evoluţia pieţei. Vom construi în funcţie de cererea din piaţă – dacă este nevoie de mai multe locuinţe, le vom aduce pe piaţă; dacă nu, le vom lăsa în stand-by”, spune directorul Hercesa. Acesta adaugă că o a treia fază ar putea fi demarată în cursul acestui an numai în cazul în care în piaţă ar apărea schimbări notabile.

Estellas şi Ghencea depind de evoluţia pieţei

Aceeaşi stare de expectativă se menţine şi în privinţa celorlalte două proiecte rezidenţiale de anvergură anunţate de către developerul spaniol - Estellas, cu 3.200 de unităţi, şi Ghencea, cu 700. „Lucrăm la aceste proiecte. Vor fi demarate în momentul în care piaţa va începe să aibă... simptome mai bune”, spune Solano căutând cuvintele potrivite, cu mâinile adâncite în buzunare.

Deşi planurile iniţiale ale companiei vizau începerea lucrărilor la cele două complexuri în 2009, acest lucru nu se va mai întâmpla decât în cazul în care situaţia actuală din piaţă se va schimba substanţial. Pentru moment, nimic nu e sigur – nici măcar valorile investiţiilor în cele două ansambluri, estimate iniţial la 300 de milioane de euro pentru proiectul din Ghencea şi 70 de milioane de euro pentru cel din Orhideelor (Estellas). Solano recunoaşte că aceste sume ar putea suporta nişte modificări, de vreme ce şi piaţa se schimbă atât de mult.

Apart-hotelurile, o alternativă sigură

În acest context dificil pentru piaţa rezidenţială, directorul companiei intenţionează să-şi concentreze eforturile pe  un alt segment. Planurile prevăd dezvoltarea a două apart-hoteluri – hotel Cişmigiu, ce va cuprinde 67 de apartamente, şi Hotel Mircea Vodă, cu 122 de unităţi de cazare.

„Vom începe construcţia la aceste două proiecte probabil în primul semestru al anului”, spune directorul Hercesa.

image

Deocamdată, compania se află în negocieri cu mai multe bănci româneşti pentru obţinerea finanţării necesare. Investiţia în Hotel Cişmigiu se ridică la 7 milioane de euro, iar cea în Hotel Mircea Vodă, la 10 milioane de euro. Solano crede că astfel de proiecte reprezintă o alternativă mai sigură în condiţiile actuale de piaţă. „În momentul de faţă, trebuie să admitem un lucru: cererea de pe piaţa rezidenţială este pe linia de aşteptare, pentru că băncile nu acordă credite şi oamenii sunt mai reticenţi”, spune el.

În această situaţie, apart-hotelurile reprezintă o soluţie de criză, mai ales în Bucureşti, unde există un deficit de ofertă pe segmentul hotelier de business, potrivit lui Solano.

Pe scurt

Alejandro Solano Gallego are 29 de ani, a urmat facultatea de Administrarea Afacerilor în Spania, pe care a terminat-o în Finlanda. A absolvit apoi un master în Noi Tehnologii, în Marea Britanie.

A venit pentru prima oară în România în 2004. Primul său job ca expat este cel de manager al sucursalei locale a Hercesa. Consideră că România este „foarte diferită” de ţările vest europene pe care le-a vizitat, care seamănă foarte tare între ele. Crede că poate învăţa mai mult din aceste diferenţe.

Printre pasiunile sale se numără cititul şi vizionarea filmelor. Îi place, de asemenea, să călătorească – în România, merge

image

în Munţii Apuseni. Una dintre ţările favorite dintre cele pe care le-a vizitat este Islanda.

Dacă ar fi să aleagă o altă ţară în care să lucreze, în aară de România, ar alege, cel mai probabil, Islanda. Ca domeniu, în afară de imobiliare, ar opta pentru noi tehnologii.

17 milioane de euro reprezintă valoarea investiţiilor pe segmentul hotelier.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite