Ahmet Buyukhanli se reorientează către lux

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Centrul operaţiunilor grupului turc Buyukhanli este, fără îndoială, în Istanbul. Bucureştiul este, de altfel, primul şi singurul oraş străin în care developerul a decis să se extindă, prin demararea proiectului Cosmopolis. În plină criză a imobiliarului autohton, următoarea sa mutare este un proiect destinat clasei superioare, în interiorul Capitalei. Pe piaţa autohtonă, primul pas al grupului Buyukhanli este proiectul-gigant

Dimineaţă, în jur de ora 9 şi jumătate, nu departe de staţia de metrou Pipera. Drumul până la showroomul şi şantierul Cosmopolis nu ar dura, în condiţii normale, mai mult de 15 minute cu maşina. Lucru firesc pentru Bucureşti, respectarea orei stabilite pentru interviu depinde însă de capriciile traficului...

De-a lungul şoselei Pipera-Tunari, maşina este ghidată pe drumul cel bun de panourile publicitare de culoare verde. Din loc în loc, acestea anunţă, cu o candoare încărcată de aşteptare, apropierea de „primul oraş european din România”. Maşina rulează pe şoseaua îngustă, printre vilele aruncate în dezordine de-o parte şi de alta. Trecem în sfârşit pe şoseaua de centură, unde tirurile se târăsc leneş pe ambele benzi, împiedicându-se din când în când de obstacole nevăzute.

 O oază de civilizaţie, la doar un kilometru depărtare de centura sugrumată ce-şi croieşte anevoie drum prin câmp, este destul de greu de imaginat.    
   
Odată ajunşi – cu doar câteva minute întârziere! – la adresa indicată, lucrurile arată ceva mai altfel. Construcţia primelor clădiri din ansamblul Cosmopolis este în plină desfăşurare. Spaţiul larg, brăzdat din loc în loc de verdeaţă, îţi dă totuşi o senzaţie de linişte care face din frustrarea acumulată pe drum o amintire tot mai ştearsă.

Poziţionarea a afectat preţurile

În faţa lui  Buyukhanli, o întrebare este imposibil de evitat. De ce a ales un ansamblu de asemenea dimensiuni? „Era nevoie de un proiect mai mare”, spune, simplu, reprezentantul dezvoltatorului turc în ţara noastră. „La sfârşitul lui 2006 luasem deja decizia de a mă muta aici, aşa că trebuia să merite”, adaugă apoi, mai în glumă, mai în serios.

 Nu se teme, totuşi, de un insucces, având în vedere poziţionarea ansamblului? Câtuşi de puţin. „Atunci când un oraş se extinde, de obicei suferă din pricina traficului pentru o vreme”, crede Buyukhanli. Optimismul său este dat de o viziune pe termen lung.

 „În 5-10 ani, zona Pipera va fi un cartier de birouri, iar aceasta va deveni o zonă rezidenţială”, prevede omul de afaceri. Există deja o intensă activitate de construcţii în Pipera, iar lucrurile vor evolua atât de mult încât „nici măcar Cosmopolis nu va mai fi de ajuns”, crede Buyukhanli.

Singura precizare care se impune aici este că, de obicei, aceste lucruri nu se întâmplă peste noapte, ci de-a lungul timpului. Totul e să ai răbdarea necesară. Până atunci însă, el va continua să construiască – şi să vândă! – în Pipera.

Nu se declară totuşi total neafectat de poziţionarea proiectului. Recunoaşte că aceasta le-a „afectat strategia de stabilire a preţurilor”, care sunt în momentul de faţă sub 1.200 de euro metrul pătrat. Un nivel cât se poate de rezonabil comparativ cu alte ansambluri dezvoltate în Bucureşti. Calmul său în ceea ce priveşte activitatea grupului Buyukhanli în România se menţine chiar şi când în discuţie este pomenită mult-temuta „criză”.

România are suficientă cerere de locuinţe

Forţa decisivă în depăşirea acestui moment dificil vor fi instituţiile financiare, crede el. Chiar dacă, în momentul de faţă, politica adoptată de către bănci este creşterea dobânzilor, lucrurile se vor schimba, însă în timp.

Pe termen lung, piaţa autohtonă se bucură de condiţii favorabile pentru dezvoltare. „România are un bun potenţial de creştere şi suficientă cerere”, ţine să precizeze Buyukhanli. Acesta estimează că piaţa îşi va reveni în următorii doi ani, însă „totul depinde de sectorul financiar”.

Este pe punctul de a cumpăra un alt teren

Cu această perspectivă de viitor, afacerile grupului turc în România nu se opresc la proiectul Cosmopolis – şi aşa un efort financiar considerabil. „În Bucureşti suntem pe punctul de a încheia o tranzacţie pentru un teren destinat unui proiect rezidenţial”, recunoaşte Buyukhanli.

Nu vrea să vorbească despre valoarea investiţiei, întrucât ansamblul este încă la stadiul de concept. Este vorba însă de un proiect rezidenţial de mai mici dimensiuni, format din 48 de unităţi locative, destinat clasei superioare a populaţiei. Cu siguranţă, un concept net diferit faţă de Cosmopolis. „Atunci când este o criză, este mai bine să faci proiecte de lux”, motivează reprezentantul companiei.

Nu este însă vorba de o schimbare de strategie la nivel de grup. Atâta doar că terenul pe care îl vor achiziţiona este pretabil pentru o dezvoltare rezidenţială de acest tip.

Terenurile, mai ieftine decât în Istanbul

Deocamdată, planurile de viitor ale companiei pe piaţa autohtonă se limitează la Capitală. „Pentru moment, aş dori să pun accentul pe piaţa din Bucureşti”, spune, rezervat, reprezentantul developerului turc. Bucureştiul este, de altfel, singurul oraş în afara ţării natale, în care familia sa intenţionează să desfăşoare operaţiuni. Ba chiar, Ahmet Buyukhanli nu se sfieşte să afirme: „În momentul de faţă, prefer să fac afaceri în România decât în Turcia”.

O afirmaţie pe cât de categorică, pe atât de surprinzătoare la prima vedere - Istanbulul este momentan unul dintre oraşele lumii cu cea mai mare dezvoltare imobiliară anunţată pentru următorii ani. Cum îşi motivează omul de afaceri turc alegerea? În Istanbul, deşi este, într-adevăr, foarte mult potenţial de creştere a segmentului rezidenţial. Aici există, însă, de asemenea, şi mult mai multă concurenţă. Ceea ce duce, desigur, şi la preţuri mai mari ale terenurilor.

Petrece în România 2-3 zile pe săptămână

Preferinţa pentru România a lui Ahmet Buyukhanli poate fi explicată însă şi din perspectivă personală. Acesta vede deja Bucureştiul - unde petrece, în medie, cam 2-3 zile pe săptămână - ca o a doua casă, după Istanbul. Deşi îi place să călătorească, spune totuşi că este mulţumit că este aici şi că nu i-ar plăcea să locuiască în nicio altă ţară. „În alte locuri mă plictisesc, vreau doar să vin înapoi”, recunoaşte omul de afaceri. Este chiar de părere că, faţă de ţara sa natală, „în Bucureşti, viaţa este mai uşoară”.

 „Istanbulul este un oraş mai mare şi, economic vorbind, mai bogat. Şi din punct de vedere social (baruri, cluburi, locuri de petrecere a timpului liber etc.), acesta are mai mult de oferit. În acelaşi timp însă, este şi un oraş mult mai scump, în care este mai greu de trăit”, spune Buyukhanli. Faptul că o bună parte din timp este plecat nu este o problemă. Lucrurile sunt uşurate însă de faptul că soţia şi cele două fiice, de şapte şi nouă ani, vin deseori în vizită, în weekenduri sau în vacanţe. 

Preferă un business de familie

S-ar putea spune că, în materie de business, Ahmet Buyukhanli este pe deplin mulţumit cu unde este şi ceea ce face. Spune că s-a simţit întotdeauna atras de real estate, afacerea familiei sale. A început să lucreze în cadrul acesteia încă din ultimii ani de liceu, însă la afaceri serioase a trecut abia după absolvirea universităţii, în 1993-1994.

 „Când am început să lucrez, eram deja partener”, îşi aminteşte. Pe deplin implicat în ceea ce face acum, omul de afaceri spune că nu se gândeşte la înfiinţarea unui business pe cont propriu. Însăşi perspectiva i se pare ciudată, nelalocul ei. „O afacere de familie, în care ne sprijinim reciproc, în care împreună suntem mai puternici”, îşi enumeră clar preferinţele. Nici la real-estate, domeniul care l-a consacrat în lumea business-ului, nu se gândeşte să renunţe.

Totuşi, dacă ar fi să aleagă orice altceva, i-ar plăcea să fie investitor pe bursă. Are deja cunoştinţe solide legate de acest domeniu, familia sa având în Turcia şi o firmă de brokeraj. În plus, nu se teme de riscuri.

„Dacă eşti disciplinat şi nu te bazezi doar pe zvonuri, acest business nu este un joc de noroc”, spune. O filozofie ce se poate aplica cu uşurinţă, în toate afacerile familiei sale.

Pe scurt:

S-a născut în 1971, în Ankara. A studiat Administrarea Afacerilor la o universitate americană, în Akron. A făcut primii doi ani în SUA, după care s-a transferat în Turcia, la Universitatea Marmara. Tot aici a început şi un master în administrarea afacerilor, însă nu şi-a dat examenul final.

Face parte dintr-o familie cunoscută în Turcia, care a început să activeze în domeniul construcţiilor încă din 1953. În Istanbul, compania familiei are în pregătire patru proiecte rezidenţiale de mari dimensiuni. De asemenea, Buyukhanli Group mai operează şi două hoteluri în Antalia, fiecare cu o valoare de 30-35 milioane de euro.

Pasiunile sale sunt sporturile, precum water-skiul, înotul, skiul. Îi place să navigheze, mai ales pe iahtul familiei. În timpul liber, îi place să călătorească, să exploreze.

A venit pentru prima oară în România în 1997, ca să schieze, după care a revenit în 2001. Abia după această a doua vizită a început să studieze piaţa, iar în 2003 a venit cu gândul de a demara afacerile aici. Nu a reuşit însă să încheie o tranzacţie atunci, iar până la achiziţionarea terenului de 100 de hectare destinat proiectului Cosmopolis au mai trecut trei ani.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite