350.000 de euro, investiţia într-o pensiune din Deltă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Perioada medie de amortizare este de patru-cinci ani. Dacă ştie să-şi promoveze afacerea, proprietarul îşi poate recupera cheltuielile într-un timp chiar şi de două ori mai

Perioada medie de amortizare este de patru-cinci ani. Dacă ştie să-şi promoveze afacerea, proprietarul îşi poate recupera cheltuielile într-un timp chiar şi de două ori mai scurt

Pentru a valorifica la maximum potenţialul turistic al unei zone, dezvoltarea unei pensiuni este o opţiune ce primează adesea. Nu toate regiunile ţării sunt însă la fel de atractive din punctul de vedere al rentabilităţii unei investiţii. Departe de a fi pe deplin exploatată din punct de vedere turistic, Delta Dunării oferă oportunităţi semnificative.

Ioana Manole, administratorul agenţiei imobiliare tulcene Casa Ioana, consideră că investiţia într-o pensiune în Delta Dunării poate fi una cât se poate de profitabilă. De aceeaşi părere este şi analistul imobiliar Liviu Ureche. Acesta subliniază că, în general, ratele de rentabilitate ale pensiunilor din Deltă sunt foarte bune.

Singura condiţie pentru succesul unei asemenea afaceri este ca investitorul să ştie nu doar să-şi "construiască", dar şi să-şi vândă businessul. "Dacă o pensiune este promovată aşa cum trebuie, se câştigă foarte bine", subliniază Ioana Manole.

45 de euro pe metru pătrat, cel mai ieftin teren intravilan

Aceasta precizează că, într-un caz ideal, în care promovarea unei unităţi turistice din Deltă este făcută aşa cum trebuie, investiţia iniţială poate fi recuperată şi într-un an şi jumătate. În mod obişnuit însă, adaugă Ureche, perioada medie de amortizare a investiţiei este de patru-cinci ani - în funcţie, desigur, şi de tipul acesteia.

La rândul său, Laura Lungu, administratorul agenţiei Gamma House, subliniază că perioada de amortizare variază în funcţie de fiecare caz în parte şi depinde de rulajul pe care îl va avea unitatea turistică.

Şi aceasta din urmă precizează că succesul unei pensiuni în Deltă nu vine însă oricum. Secretul unei investiţii profitabile într-o pensiune în Deltă constă în primul rând în serviciile pe care le oferă - care trebuie să fie "cât mai vaste, mai bune, mai prompte".

Cât costă dezvoltarea unei unităţi turistice în Deltă? Costurile de achiziţie a unui lot de 1.500 de metri pătraţi pot varia de la 67.500 de euro până la 150.000 de euro.

Aceasta, în condiţiile în care, potrivit Ioanei Manole, preţurile pentru terenurile intravilane din Deltă variază în general între 45 şi 80 de euro metrul pătrat, în timp ce media pentru extravilan este de circa 10 euro metrul pătrat. În acelaşi timp, precizează Laura Lungu, terenurile din zona 0 a Deltei (localitatea Crişan) pot ajunge şi la 100 de euro metrul pătrat.

Pe lângă costurile de achiziţie a terenului, trebuie luate în calcul, desigur, şi cheltuielile destinate construcţiei efective. Potrivit Ioanei Manole, o pensiune poate fi ridicată cu circa 200.000 de euro.

Rezultă deci o investiţie totală de aproximativ 350.00 de euro. Un avantaj în plus pentru cei care iau în calcul dezvoltarea unei pensiuni în Deltă este şi faptul că, odată ce au terenul necesar, aceştia pot apela şi la fonduri Phare pentru finanţarea construcţiei.

O zonă căutată şi iarna

Deşi cheltuielile pot varia, este fără îndoială că o investiţie în zona Deltei este una avantajoasă pe termen lung. Aceasta deoarece, în opinia lui Ureche, regiunea este departe de a fi saturată din punctul de vedere al unităţilor turistice.

Laura Lungu precizează că, pe timpul verii, gradul de ocupare a unei pensiuni este de aproape 100%. Atractivitatea zonei nu se reduce însă doar la sezonul estival. Liviu Ureche arată că astfel de unităţi au grade bune de ocupare chiar şi în timpul iernii.

Activitatea turistică din zonă este una intensă, existând cerere chiar şi din partea locuitorilor din localităţile din apropiere. "Oamenii vin pentru că sunt condiţii bune, mâncarea e bună şi ieftină", precizează Ioana Manole. Dezvoltarea Deltei pe viitor se anunţă a fi şi mai intensă, în condiţiile în care, precizează Laura Lungu, atenţia locuitorilor şi a autorităţilor se îndreaptă din ce în ce mai mult spre turism.

Fără cabane în stil montan!

Un proiect de hotărâre de guvern elaborat de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Locuinţelor şi supus dezbaterii publice luna trecută prevede interzicerea construcţiei hotelurilor cu mai mult de 20 de camere şi a pensiunilor şi motelurilor cu mai mult de zece camere. În acelaşi timp, înălţimea maximă admisă a construcţiilor va fi de 10 metri.

De asemenea, proiectul prevede utilizarea unor materiale de construcţii tradiţionale (ceamur, chirpici, paiantă), în timp ce betonul armat sau metalul pot fi folosite doar la construcţiile publice de mari dimensiuni.

Finisajele exterioare ale construcţiilor vor trebui să fie de culoare albă în proporţie de minimum 80%, în vreme ce culorile tari, necaracteristice zonei, vor fi interzise. Vor fi interzise, de asemenea, acele construcţii cu faţade din lemn, cu aspect montan, ce intră în contradicţie cu valorile arhitecturale ale zonei.

Trend imobiliar

În prezent, numărul unităţilor turistice din Delta Dunării este insuficient în comparaţie cu cererea venită din partea turiştilor. Pe timpul verii, majoritatea pensiunilor au un grad de ocupare ce tinde spre 100%, cereri de cazare existând şi în celelalte perioade ale anului.

Delta este o destinaţie căutată nu doar de români, ci şi de străini, dată fiind unicitatea acestui obiectiv. În momentul de faţă însă, doar 15% din turiştii ce vizitează Delta sunt străini, în parte din cauza accesului dificil în zonă, dar şi ca urmare a deficienţelor de promovare a zonei pe plan internaţional.

Tarifele de cazare în zona Deltei variază între 100 şi 150 RON pentru o cameră de două persoane.

100 de euro/mp preţul maxim al unui teren, în "zona 0 a Deltei", localitatea Crişan

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite