Pentru 100 de euro, balconul devine grădină

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fiecare grădină, indiferent de dimensiune, este un loc de relaxare. De aceea, tot mai mulţi proprietari de apartamente aleg să îşi amenajeze terasele cu decoruri florale. Iar costurile unei

Fiecare grădină, indiferent de dimensiune, este un loc de relaxare. De aceea, tot mai mulţi proprietari de apartamente aleg să îşi amenajeze terasele cu decoruri florale. Iar costurile unei astfel de minigrădini de pe balcon sunt accesibile oricărui buzunar.

Dacă locuiţi într-un apartament dintr-un bloc vechi, cenuşiu şi mohorât şi vă doriţi o pată de culoare, aveţi o soluţie simplă şi ieftină. Transformarea balconului în grădină.

"O suprafaţă medie de numai şapte metri pătraţi este suficientă pentru a crea senzaţia de tablou specifică unei grădini din curte", spune preşedintele Asociaţiei Peisagiştilor din România, Alexandru Ciubotă.

Cu doar 100 de euro, preţul minim pentru o astfel de investiţie, balconul poate fi transformat dintr-un spaţiu de depozitare într-un loc de relaxare. "Cei mai mulţi proprietari de apartamente preferă plantele autohtone.

Cu un buget de 100 de euro, balconul capătă o nouă imagine prin achiziţionare de ghivece cu flori", consideră George Sidoreac, peisagist Natural Design International. Nu doar pentru amenajarea terasei de la bloc, dar şi pentru grădinile mai mari, cele mai căutate specii de flori sunt magnoliile, liliacul, hortensia şi mâna Maicii Domnului.

200 de specii diferite, oferta de pe piaţa românească

Cu un buget de 1.000 de euro, plantele menţionate pot fi înlocuite cu specii mai scumpe. În vase speciale pot fi sădiţi diverşi arbuşti, precum trandafiri, tufe în formă de copaci sau crizanteme mari. "Cele mai căutate sunt coniferele, pentru că se menţin verzi tot timpul anului", spune Sidoreac.

Bonsaii şi arţarii japonezi sunt printre cele mai scumpe achiziţii ale clienţilor români. În funcţie de vârstă, un bonsai poate costa şi 10.000 de euro. Deşi atenţia acordată aspectului propriului balcon nu este pe lista de priorităţi a celor mai mulţi dintre români, dezvoltatorii de noi ansambluri rezidenţiale încearcă să-i ademenească pe viitori proprietari cu decoruri florale.

Pentru propria grădină nu este însă obligatoriu să apelezi la un specialist. Din cele 200 de specii decorative prezente pe piaţa românească, ai de unde alege. "Cele mai spectaculoase plante sunt cele care dau o densitate mare, precum bambusul şi cele decorative prin frunze", crede Ciubotă.

Nici îngrijirea nu necesită utilaje speciale sau foarte mult timp. Cu doar 30-40 de lei, costul îngrăşământului dintr-o lună, şi o oră disponibilă pe săptămână poţi menţine frumuseţea balconului.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite