13 septembrie, vânzări în stil pompieristic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Apartamentele sunt tranzacţionate la valori cu 30.000 de euro mai mici decât cele cerute de către proprietari şi dezvoltatori. Preţurile locuinţelor situate în cartierul de pe Dealul Spirii variază proporţional cu apropierea de Palatul Parlamentului.

Zona 13 septembrie este împărţită de către clienţi în trei părţi distincte, potrivit Anei-Maria Hehal, agent imobiliar House Expert. Această clasificare vizează preţurile cerute de către proprietari.

În capătul străzii 13 Septembrie, în apropierea hotelului Marriott, la intersecţia cu Şoseaua Panduri şi până la intersecţia cu Trafic Greu este considerată zona cea mai bună, preţurile având nivelul cel mai ridicat. Pe locul doi în topul preferinţelor se află zona cuprinsă între Trafic Greu şi intersecţia cu Drumul Sării, dar numai blocurile de la stradă şi al doilea rând de blocuri.

Ultima zonă importantă din punct de vedere imobiliar o reprezintă cea situată între centrul comercial Prosper şi parcul Sebastian. Aceasta este considerată drept zona cea mai ieftină. Poziţionarea blocului este de o importanţă capitală în calcularea preţului apartamentului.

„În acest cartier, apartamentele stradale sunt în medie mai scumpe cu 10.000 de euro decât celelalte”, spune Hehal. Între un etaj intermediar şi parter sau ultimul etaj există diferenţe de 15.000-25.000 de euro, exceptând cazurile apartamentelor care se pretează pentru firme. În această perioadă nu caracteristicile apartamentelor sunt cele care decid preţul de tranzacţionare al acestora.

„La două apartamente asemănătoare diferenţa de preţ poate fi şi de 30.000 de euro, dacă proprietarul doreşte să realizeze vânzarea într-un timp foarte scurt”, spune agentul House Expert.

Preţul dorit, sub 100.000 de euro

Cumpărătorii actuali au foarte puţini bani cash şi unii dintre ei alte credite de circa 30.000-50.000 de euro, motiv pentru care sunt căutate apartamentele cu preţuri de până în 100.000 de euro. „Se fac vânzări însă foarte greu şi motivul pentru acest lucru este în primul rând nesiguranţa cumpărătorilor.

După ce îi prezinţi unui client până la cinci tipuri de apartamente se poate hotărî să mai aştepte sau să amâne momentul cumpărării, aşteptând o super-ofertă”, explică Hehal. Potrivit site-ului magazinuldecase.ro preţul mediu de vânzare pentru garsoniere în zona 13 septembrie este de 50.000 de euro, 80.000 de euro pentru apartamentele de două camere, 105.000 euro pentru trei camere şi 125.000 de euro pentru patru camere.

Cele mai căutate categorii de locuinţe sunt garsonierele şi apartamentele cu două camere. Pentru vile preţurile variază în funcţie de vechimea acestora. O casă cu patru camere de 110 metri pătraţi construită în 2006 costă 200.000 de euro, în timp ce una de nouă camere din 1940, de 270 de metri pătraţi poate fi cumpărată pentru 450.000 de euro.

Proiectele noi au apărut cu predilecţie pe străzile Sabinelor şi Sirenelor. Aici, până nu demult, zona era înţesată cu mici vile vechi.

Blocurile noi, ascunse printre case vechi

Acum, dezvoltatorii au cumpărat case demolabile şi au demarat construcţia unor blocuri impozante. Hehal subliniază că oferta pe nou este destul de scumpă, comparativ cu apartamentele din blocuri vechi. Între clădirile construite înainte de anul 2000 şi constructiile noi, variaţia de preţ este de 25.000-50.000 de euro. La construcţiile noi este vorba însă şi despre o suprafaţă mai mare, în medie, cu 30 de metri pătraţi.

Unul dintre proiectele noi este Residence Le Sabine. Complexul este dezvoltat şi construit de compania Edil Domus. Lucrările au început în primavăra anului 2007.

image

Proiectele noi aşteaptă dezgheţul pieţei imobiliare  Foto: Marian Vilău

Proiectul este desfăşurat pe o suprafaţă totală de 600 de metri pătraţi, o suprafaţă construită la sol de 388 de metri pătraţi. Clădirea are două subsoluri, parter şi şase etaje, cu un total de 18 apartamente de două, trei şi patru camere şi un penthouse. Suprafeţele locuinţelor sunt cuprinse între 75 şi 189 de metri pătraţi, iar preţurile pornesc de la 1.820 euro pe metru pătrat plus TVA.

Pe strada Sirenelor, compania Imobiliara SRL are în proprietate trei loturi între case. Pe două dintre acestea încă mai poate fi găsit molozul de la casele dărâmate. În capătul străzii firma a ridicat  un bloc de locuinţe cu 34 de apartamente de două, trei şi patru camere. Locurile de parcare pentru Sirenelor Apartments sunt în număr de 37. Toate apartamentele au fost vândute.

Alături de această clădire compania dezvoltă ansambllu City Residence. Acesta va fi construit pe trei terenuri distincte şi va cuprinde clădiri de cinci etaje. Locurile de parcare necesare sunt asigurate în subsolurile imobilelor, iar parterul va adăposti parţial spaţii pentru birouri şi servicii. Investiţia totală este estimată la aproximativ 28 milioane de euro. Valoarea chiriilor este şi ea împărţită pe zone.

„O garsonieră amenajată la un nivel de lux în zona Prosper se închiriază cu aproximativ 350 de euro, iar în zona Marriott preţul cerut este de 400 de euro”, spune agentul House Expert.

O garsonieră cu amenajări la un nivel mediu se închiriază cu 270 de euro, maximum 350 în zone mai bune. Anul trecut în aceeaşi perioadă chiria era de 400-450 de euro pentru garsonierele bine amenajate şi de 300-400 de euro în rest.

Chiriile,neschimbate din aprilie

„Preţul chiriilor a scăzut constant anul acesta până în urmă cu o lună. De atunci se menţin. Cel mai mult au scăzut chiriile apartamentelor cu trei sau patru camere”, explică Hehal.

În acest moment cel mai cerut tip de apartament destinat închirierii este reprezentat de imobilele cu două camere. Motivul este simplu. Cei de la garsoniere au trecut la apartamente cu două camere, plătind chiar în unele cazuri un preţ mai bun decât anul trecut pentru o garsonieră.

Povestea cartierului tău

Dealul Spirii reprezintă suprafaţa pe care este amplasat actualmente Palatul Parlamentului. Iniţial aici se afla o plantaţie de viţă de vie cunoscută drept Dealul Lupeştilor. A fost rebotezat după doctorul Kristofi Spiridon, cunoscut şi ca Spirea, cel care a fondat în 1765 biserica fortificată Spirea Veche. Această biserică a fost demolată în 1984 pentru a face loc celebrei Case a Poporului.

Pe deal au mai fost „rase” atunci ruinele reşedinţei princiare Curtea Nouă, construită în 1776 de Alexandru Ipsilanti. Curtea Nouă a fost reşedinţa fanarioţilor până în anul 1812 când a luat foc, fiind ulterior cunoscută drept Curtea Arsă.

De pe acest deal a fost înălţat în anul 1818 un balon cu aer cald, eveniment la care a aprticipat şi prinţul Gheorghe Caragea. Pe 13 septembrie 1848 acest deal este apărat în faţa trupelor otomane de divizia de pompieri condusă de Pavel Zăgănescu. Această zi a devenit ulterior Ziua Pompierilor.

În cartier se află şi Stadionul Republicii. Acesta a fost folosit de echipa de fotbal Progresul, fostă FC Naţional. În timpul construcţiei Palatului Parlamentului stadionul a fost acoperit.

Dealul Uranus, din imediata apropiere  a devenit celebru ca urmare a acţiunilor fostului regim.  Aceasta a fost una dintre zonele distruse aproape complet de regimul condus de Nicolae Ceauşescu în cadrul proiectului ce a prevăzut apariţia Casei Poporului şi a Centrului Civic. Perioada în care au avut loc aceste distrugeri poartă denumirea ironică „Ceauşima”, prin asocierea numelui liderului comunist cu oraşul Hiroshima.

Tipuri de locuinţe: vile, case, garsoniere şi apartamente în blocuri vechi şi noi
Centre comerciale: Prosper, Kaufland, alte centre de mici dimensiuni
Transport: patru linii de autobuz
Unităţi de învăţământ: o grădiniţă, două şcoli, trei licee
Clinici şi spitale: cabinete, farmacii, spitalul clinic Theodor Burghele, Institutul ORL Prof. Dr. Dorin Hociotă
Parcuri: spaţii verzi, în apropiere Parcul Sebastian
Grad de poluare: factorii poluatori nu depăşesc limitele normale admise de legislaţia în vigoare

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite