În Vitan, o garsonieră nouă costă cât una veche

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Proprietarii locuinţelor cu o cameră din blocurile construite înainte de 1989 cer şi 75.000 de euro pentru un astfel de imobil. Şoseaua Mihai Bravu taie cartierul din estul Bucureştiului în două părţi distincte, cunoscute de agenţii imobiliari sub numele Vitanul vechi şi Vitanul nou.

Cel mai mare ansamblu rezidenţial din cartier este Confort City. El are ca termen de finalizare iunie 2009 şi conţine un total de 1.680 de unităţi locative, dispuse astfel: 528 de garsoniere, 840 de  apartamente cu două camere, 288 de locuinţe cu trei camere şi 24 de spaţii cu patru camere.

Cel mai ieftin apartament cu o cameră are o suprafaţă utilă de 34,78 metri pătraţi şi un preţ total de 55.700 de euro. Mai este disponibil şi un alt model de locuinţă cu o încăpere, cu o arie utilă mai mare cu patru metri pătraţi şi un cost de 61.500 de euro. Există de asemenea două tipuri de locuinţe cu două camere, unul de 64 metri pătraţi utili, care costă 94.900 de euro şi altul de 68,7 metri pătraţi utili, la preţul de 103.900 de euro.

Cele mai scumpe locuinţe oferite spre vânzare au trei camere, o arie utilă de 92 metri pătraţi şi un cost de 125.700 de euro. În oferta actuală, în varianta standard de finisare este inclus şi mobilierul de bucătărie, precum şi aparatajul electric. Complexul beneficiază de facilităţi precum spaţiu verde cu alei, locuri de parcare, incintă închisă şi securizată. Locuitorii ansamblului vor putea beneficia de asemenea de serviciile unei grădiniţe şi  vor avea un centru de afaceri şi cumpărături într-o zonă adiacentă.

Spaţiile de parcare nu sunt incluse în preţ. Unul dintre cele 940 de locuri terane costă 6.000 de euro. Locurile de garare subterane, în număr total de 780, costă 9.000 de euro bucata.

1.450 euro pe metru pătrat

Un alt complex din zonă, Vitan Platinum Towers, are un total de 300 de apartamente cu două – patru camere şi penthouse-uri, ce urmează a fi livrate în perioada mai – septembrie 2009. Preţul pe metru pătrat este 1.450 euro şi locuinţele se predau “la cheie”.

Spaţiile locative sunt distribuite în patru tronsoane de clădire cu regim de înălţime între 12 şi 16 etaje. Printre facilităţile oferite se numără sală de fitness, grădină, farmacie, sală de sport şi spaţii comerciale. Locurile de parcare sunt opţionale, la fel şi spaţiile de depozitare situate la subsolul clădirilor.

Vitan Residence este alcătuit din două imobile, cu regim de înălţime P+10, respectiv P+6, are o suprafaţă construită totală de aproximativ 20.000 metri pătraţi şi o amprentă la sol de 2.000 metri pătraţi. Cele 186 de apartamente ale complexului sunt împărţite în 137 de unităţi cu două camere, 23 de locuinţe cu trei camere, din care cinci în sistem duplex şi 26 de spaţii cu patru camere, dintre care şase în sistem duplex. Finisajele sunt de nivel mediu.

Preţurile apartamentelor cu două camere variază între 146.000 de euro la o suprafaţă utilă de 70 metri pătraţi şi 153.000 de euro la o arie utilă de 75 metri pătraţi. Locurile de parcare nu sunt incluse în preţ. Costul unui asemenea spaţiu situat la exterior este 9.520 euro. Sunt disponibile şi garaje individuale compartimentate, cu o arie utilă între 20 şi 30 metri pătraţi, la preţuri cuprinse între 23.800 şi 29.750 euro, cu TVA inclus.Termenul de finalizare pentru întreg ansamblul este octombrie 2009.

Mod de contractare

La Confort City, modalităţile de plată diferă în funcţie de tipul apartamentului. Astfel, la garsoniere avansul este de 25% din suma totală, la apartamentele cu două camere valoarea sa este de 20%, iar la trei camere de 15%. Restul sumelor se achită la final.

Complexul Vitan Platinum Towers oferă mai multe metode de plată, printre care şi varianta în care cumpărătorul achită un avans de 25%, urmând ca restul să se plătească la predarea apartamentului.

Preţurile menţionate pentru ansamblul Vitan Residence sunt valabile pentru modalitatea de plată standard, adică 25% avans şi 75% la semnarea contractului de vânzare – cumpărare, fără plăţi intermediare. În măsura în care se poate achita un avans mai mare de 25% sau se plătesc rate intermediare, dezvoltatorul poate oferi discounturi.

Ce mai poţi alege?

Cartierul este împărţit de Şoseaua Mihai Bravu în două zone distincte. Astfel, Vitanul Vechi se întinde spre Splaiul Unirii, strada Fizicienilor, bulevardele Râmnicu – Vâlcea şi  Râmnicu – Sărat, în timp ce Vitanul Nou are ca repere principale Mallul Vitan şi străzile Foişorului şi Zizin.

 „Apartamentele din zona Vitanului Vechi sunt mai ieftine faţă de cele din Vitanul Nou“, spune Armando Stămulescu, consilier imobiliar la Rasig Group. De exemplu, garsonierele din zona veche a cartierului se vând la preţuri cuprinse între 50.000 şi 55.000 de euro, cu suprafeţe între 27 şi 32 metri pătraţi.

În zona nouă a mallului, spaţiile de acest tip sunt mai mari ca suprafaţă, ajungând până la 42 metri pătraţi şi se vând cu sume cuprinse între 75.000 si 85.000 Euro, în funcţie de poziţia şi tipul blocului (de garsoniere sau  mixt). Diferenţierea se face simţită şi la celelalte tipuri de apartamente construite înainte de 1989.

La două camere, preţurile variază între 90.000 de euro la o arie de maximum 57 metri pătraţi  în zona veche şi 125.000 de euro în partea nouă a cartierului, unde ariile ating şi 62 metri pătraţi. O locuinţă cu trei camere şi 68 metri pătraţi costă 110.00 euro în Vitanul Vechi şi 160.000 de euro în Vitanul Nou. La patru camere, suprafeţele variază între 80 şi 104 metri pătraţi, iar costurile între 130.000 şi 185.000 de euro.

Cele două zone ale Vitanului se mai deosebesc şi prin anul de construcţie al blocurilor comuniste. Astfel, în partea veche  clădirile sunt ridicate între 1970 şi 1986, iar în zona nouă începând cu 1988.

Localizare: estul Bucureştiului, delimitat de Splaiul Unirii, strada Nerva Traian, Calea Dudeşti şi bulevardele Octavian Goga, Camil Ressu şi Theodor Pallady

Tipuri de locuinţe: garsoniere şi apartamente cu două – patru camere în blocuri construite înainte de 1989 şi ansambluri rezidenţiale noi

Centre Comerciale: Vitan Mall, Real, Vitantis Shopping Center, Mr. Bricolage, magazine de cartier

Transport în comun: şapte linii de tramvai, cinci trasee de autobuz, magistrala 1 de metrou

Unităţi de învăţământ: şase grădiniţe, şase şcoli generale, un club sportiv şcolar, două grupuri şcolare construcţii montaj, Liceul Teoretic Decebal

Clinici şi spitale: spitalul de recuperare neuromotorie pentru copii

Parcuri: nu există decât mici spaţii verzi

Grad de poluare: În luna august, s-a constatat depăşirea valorii limită zilnică la pulberile în suspensie la staţiile Berceni şi Mihai Bravu.

Povestea cartierului tău

Pe locul Vitanului de astăzi se aflau, spre sfârşitul secolului al XVII – lea, un sat-mahala şi o câmpie unde-şi păşteau vitele orăşenii mărginaşi. A doua jumătate a secolului al XIX – lea aduce o extindere semnificativă a Bucureştiului, prin care sunt incluse în oraş satele din împrejurimi, inclusiv Izvorul Nou, Târca şi Vitan.

Râul Dâmboviţa, limita de sud a cartierului, “făcea să dârdâie zidurile Curţii Domneşti, să dezghioace podurile, să bată în colina mănăstirii Radu Vodă şi apoi, după ce acoperea cu apă toate mahalalele de aici, o lua la vale şi se revărsa cu mulţumire de pagubele ce pricinuise bieţilor bucureşteni pe câmpia Vitanului, ducând cu dânsa buturugi, învelişuri, grinzi de case şi alte lucruri”, se arată în lucrarea “Bucureştii din trecut şi de astăzi” scrisă de Colonel Popescu-Lumină.

Calea Văcăreşti leagă cartierele Vitan şi Berceni. Pe această arteră,s-a ridicat până în 1986 mănăstirea Văcăreşti. Transformată în anii 1800 în închisoare pentru deţinuţi politici, mănăstirea a fost dărâmată de autorităţile comuniste. Legenda spune că Nicolae Ceauşescu, întemniţat în vremea tinereţii sale în penitenciarul Văcăreşti, a insistat în mod deosebit pentru demolarea lăcaşului de cult, în ciuda încercărilor mai multor oameni de cultură de a salva clădirea.

În anii 1800 transformarea mănăstirilor în închisori era o adevărată modă. “Excelenţa sa generalul Lüders (…) face cunoscut Căimăcămiei că pentru aşezarea arestanţilor politici şi a roţii de caraulă, găsind îndemânatecă mânăstirea Văcăreşti, a poruncit să se mute acolo cei arestaţi în mânăstirea Plumbuita”, scrie într-o notă semnată de Constantin Cantacuzino.


Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite