Vânzările de locuinţe noi decolează în Aurel Vlaicu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vânzările de locuinţe noi decolează în Aurel Vlaicu
Vânzările de locuinţe noi decolează în Aurel Vlaicu

Unul dintre proiectele din cartierul arădean are până acum peste 783 de apartamente construite. Cererea a fost neaşteptat de mare, astfel că toate locuinţele au fost deja vândute. Dacă te interesează să investeşti în imobiliarul din Arad, este indicat să mergi la ieşirea spre Nădlac, în apropiere de Zona Industrială Vest.

Citeşte alte detalii despre piaţa imobiliară din Vest:
Timişoara: Cum pescuiesc dezvoltatorii imobiliari clienţi în apele tuburi ale crizei
Timişoara: Dezvoltatorii imobiliari rămân cu casele noi pe stoc


Mai e posibil ca în 2009 să anunţi o creştere a numărului de tranzacţii imobiliare? Mulţi ar spune că nu. Cei de la Ared, o companie de construcţii arădeană, probabil ar zâmbi încrezători. Ei au încasat mai mult anul acesta decât în 2008, fără a ceda la preţ.

Dacă în 2008 bifau o medie de 21 de apartamente vândute lunar, anul acesta stau chiar mai bine. Excluzând duminicile, zi de zi compania a încheiat câte un contract de vânzare, potrivit directorului de marketing Florin Moş. La baza creşterii de 25% a vânzărilor stă sistemul de plată în rate direct la dezvoltator. Pe listele de preţuri au apărut totuşi mici modificări în sens negativ. Ele nu au fost însă dictate de către dezvoltator, ci au rezultat în urma reducerii TVA-ului de la 19% la 5%.

Ţinta retailerilor

Cartierul Aurel Vlaicu este primul în care au apărut, în Arad, blocuri noi. „Clădirile celor de la Ared sunt construite în apropierea cimitirului, pe spaţiul vechilor hale UTA“, spune Monica Platon, manager al agenţiei imobiliare locale Euromon. Ansamblul are acces la două bulevarde, este lipit de un magazin Penny Market, iar la 700 de metri va fi construit viitorul mall Atrium Center.

Nu faci mai mult de cinci minute, cu maşina, până în centru. Potenţialul mare de dezvoltare al zonei i-a atras şi pe dezvoltatorii de malluri. De asemenea, accesul  facil la servicii publice  de transport, sănătate sau educaţie este unul dintre atuurile zonei. Aici sunt construcţii noi în două mari proiecte. În afară de cel dezvoltat de Ared, mai există unul, edificat de compania Amarad.

Proiectul celor de la Ared vizează construcţia a 16 blocuri de la cinci până la zece etaje. Ansamblul va cuprinde un total de 1.204 apartamente noi. În primă etapă au fost dezvoltate blocurile de dimensiuni mai mici, iar după sucesul înregistrat, construcţiile companiei au luat avânt.

Florin Moş spune că se lucrează în paralel la trei blocuri noi. Până acum au fost construite şi vândute 783 de apartamente şi se doreşte să mai fie dezvoltate alte 421 de unităţi. În spatele blocurilor, compania mai deţine hale de circa 100 de metri pătraţi pentru închiriat, depozitare, prezentare sau spaţii comerciale. În blocurile de cinci etaje,  apartamentele sunt mai mici decât în restul clădirilor din ansamblu.

O garsonieră are în medie 50 de metri pătraţi construiţi, iar suprafeţele apartamentelor de două camere variază între 70 şi 108 metri pătraţi. Suprafaţa maximă a unui apartament cu trei camere este de 135 de metri pătraţi. Acestea sunt cele mai scumpe şi se comercializează la 82.000 de euro. Cele mai ieftine sunt garsonierele, la un preţ de 26.635 de euro.

Care criză?

Cei care au achiziţionat locuinţe aici au început deja să valorifice aceste proprietăţi. „Noi am dat în chirie apartamene noi în proiectul RED 1 pentru 300 de euro lunar“, spune Monica Platon.

Compania de construcţii Amarad a dezvoltat în cartier un bloc de opt etaje. Proiectul este de fapt o scară de bloc ridicată înaine de 1989, pe care compania a finalizat-o. Apartamentele s-au vândut, în ciuda situaţiei economice nefavorabile. „În mare parte, ieftinirile au fost dictate de reducerea TVA-ului la tranzacţii. Am mai operat şi noi pe alocuri anumite discounturi“, spune Ioan Pârvu, director comercial Amarad. Scara construită de companie are 33 de apartamente.

Un apartament cu patru camere are o suprafaţă utilă de 99 de metri pătraţi şi 158 de metri pătraţi construiţi. Cele cu trei camere au 80 de metri pătraţi utili, de două camere – 60 de metri pătraţi utili, iar garsonierele au 40 de metri pătraţi utili.

„Am lucrat aici fără credite, doar din banii noştri“, se mândreşte Pârvu. Pe metru pătrat, preţul mediu de vânzare a fost în jurul valorii de 600 de euro. „Noi am ales să ne încadrăm în valorile reale“, precizează directorul comercial al Amarad. Alte trei scări ale acestui bloc sunt edificate de companii locale de construcţii, de asemenea pe proiecte moştenite din anii 1990. Constructorii au fost ICIM Arad şi Conar.

Anul acesta au fost vânzări numeroase pe segmentul nou, iar companiile au mers în general pe aceleaşi preţuri ca în 2008.

 Preţul mediu pe segmentul nou variază între 600 şi 690 de euro pe metru pătrat. „Nu e însă deloc ieftin pentru Arad. În Aurel Vlaicu s-au vândut totuşi, deoarece a existat posibilitatea achiziţiei în rate“, spune Platon.

Chiriile rămân baza

Pe segmentul de apartamente vechi, au existat şi oferte de 22.000 de euro pentru imobile de două camere, confort doi, spaţiile fiind destul de mici.

„S-a vândut puţin per ansamblu. Faţă de anii precedenţi putem spune că a fost un dezastru. Noi am realizat doar două vânzări. Chiriile au reprezentat baza pentru toţi agenţii“, mărturiseşte directoarea Euromon.

Mulţi agenţi au fost nevoiţi să închidă afacerea anul acesta, dar încă mai vând. De data aceasta, activitatea prestată este una la negru, potrivit Monicăi Platon. „Din ce am vândut noi, un singur apartament a fost nou. L-am tranzacţionat cu 55.000 de euro. Unul a fost un apartament vechi din 1980. De o lună şi jumătate, activitatea imobiliară a început să mai mişte“, spune Platon.

Arădenii pariază pe terenurile agricole

Aurel Vlaicu este un cartier foarte căutat pentru chirii deoarece este apropiat de Zona Industrială Vest şi de ieşirea spre Nădlac, spre graniţă. Chiriile au scăzut mult anul acesta ca valoare. La garsoniere, de exemplu, se porneşte de la 60 de euro pe lună şi se merge până la maximum 130 de euro. Un apartament de lux cu trei camere se închiriază cu 350 de euro.

„Dacă anul trecut un apartament cu trei camere ultramodern era închiriat cu 500-600 de euro, acum e foarte greu să mai obţii şi 350 de euro“, declară Platon. Printre chiriaşi sunt şi mulţi studenţi italieni. Ei sunt cei care ajung să plătească şi 300-350 de euro pe segmentul de lux.

Extravilanul, la mare căutare

„Terenuri noi nu am reuşit să vindem, dar au mai fost tranzacţii în piaţă“, mărturiseşte Monica Platon. Terenurile mici se vând foarte greu acum, pentru că proprietarii încă ţin la preţ, spre deosebire de alte oraşe mari din zonă, precum Oradea sau Timişoara. Sunt încheiate în schimb multe tranzacţii mari cu terenuri agricole. De asemenea, se arendează suprafeţe mari. „Terenurile agricole au rămas la preţurile de anul trecut, deoarece majoritatea proprietarilor sunt cetăţeni străini care au reuşit să comaseze aici terenuri, iar acum ei fac comparaţii cu pieţele de origine, motiv pentru care preţurile cerute sunt mari“, explică Platon.

Povestea cartierului tău

U.T.A reprezintă iniţialele pentru Uzina Textilă Arad. Iniţial, aceasta a purtat denumirea de Întreprinderea Textilă. Istoria acestei instituţii emblematice pentru oraş, şi în egală măsură pentru cartierul Aurel Vlaicu, este strâns legată de viaţa baronului Francisc Neuman. Famila acestuia a pus bazele uneia dintre primele afaceri de succes din Arad, Fabrica de drojdie „Fraţii Neuman”. Spiritul pentru afaceri şi contribuţia economică adusă Aradului a adus familiei Neuman înnobilarea.

Întreprinderea Textilă Arad a fost înfiinţată la începutul anilor 1900. Afacerea nu a fost afectată nici de primul război mondial, nici de criza economică din anii 1930, transformând-o în cea mai mare companie din Ardeal. Baronul Francisc Neuman fusese trimis să studieze ingineria textilă în Anglia. Când a revenit în ţară a preluat el întregul business, o uzină cu peste 2.000 de angajaţi.

După al doilea război mondial îi vine ideea de a înfiinţa un club de fotbal. A construit un stadion, a adus gazon din Anglia, a comandat echipamente similare celor purtate de echipa sa favorită, Arsenal Londra şi aşa a pus bazele unei legende a fotbalului autohton: echipa UTA Arad. Clubul a fost prezent timp de 34 de ediţii în primul eşalon al fotbalului românesc, a câştigat de şase ori titlul de campioană şi de două ori Cupa României.

În anul 1970, UTA a jucat în cupele europene, unde a trecut de deţinătoarea Cupei Campionilor. În anul următor, a ajuns în sferturile de finală ale Cupei UEFA, fiind eliminată în acea fază de Tottenham Hotspurs. Echipa de fotbal este supranumită şi „Bătrâna Doamnă”.

Tipuri de locuinţe: apartamente noi şi vechi de una până la patru camere, vile, case
Centre comerciale: Penny, în apropiere Profi. La ieşirea din cartier, în compelxul Armonia, sunt magazine Carrefour, Bricostore sau Flanco
Transport: majoritatea liniilor de transport în comun  intersectează în diverse puncte Calea Aurel Vlaicu
Unităţi de învăţământ: şcoali generale, grădiniţe, Liceul de Artă Sabin Drăgoi, Grupul Şcolar Industrial de Transporturi Feroviare, secţii ale Universităţii de Stat Aurel Vlaicu
Clinici şi spitale: oraşul are doar două mari spitale în zona centrală
Parcuri: spaţii verzi, Stadion UTA
Grad de poluare: agenţii poluatori nu au depăşit normele în vigoare

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite