Turnişor, stindardul dezvoltării sibiene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primele blocuri noi din oraşul de pe râul Cibin au apărut la ieşirea spre Alba Iulia. După patru ani, investitorii se concentrează pe aceeaşi zonă.Investiţiile din Turnişor sunt făcute, în cele mai multe cazuri, de către dezvoltatori locali. Aceştia au cumpărat în trecut terenuri la preţuri minime.

Unul dintre principalele motive pentru care acest cartier a devenit o adevărată bornă a investiţiilor imobiliare sibiene este reprezentat de infrastructura existentă ca urmare a prezenţei unor foste hale din perioada comunistă. Terenurile de la marginea oraşului beneficiau astfel de reţele de canalizare sau de gaz curent încă dinainte ca aici să fie demarate proiecte imobiliare.

Un alt factor care a sporit atractivitatea pentru investitori a fost amplasarea la ieşirea spre Alba-Iulia. În plus, aeroportul este la o distanţă pe care o parcurgi în mai puţin de cinci minute cu maşina. Nici distanţa până în zona centrală a oraşului nu este prea mare, respectiv maximum zece minute de mers cu maşina.

Primul dezvoltator din zonă a fost compania deţinută de Constantin Trihenea, actualul prefect al judeţului. Acesta a construit prin intermediul firmei Conelt un proiect compus din 17 vile şi două blocuri. Succesul acestui proiect a determinat compania să mai anunţe anul trecut intenţia de a veni în piaţă cu un alt complex, format, de această dată, doar din blocuri.

Blocajul pieţei imobiliare a impus însă amânarea acestor investiţii. Ansamblul Neppendorf II prevedea construirea a 255 de locuinţe, pe o suprafaţă de peste 18.000 de metri pătraţi. Practic, ar fi fost vorba despre un complex format din blocuri cu patru etaje şi mansarde.

Locuinţele noi costă cât cele vechi

Apartamentele vechi se vând foarte greu în această perioadă în Sibiu. Şi asta pentru că noile construcţii au adus pe piaţă o ofertă bogată de locuinţe, la preţuri comparabile cu cele ale apartamentelor vechi, cu suprafeţe mai mari. „Dacă în urmă cu doi ani, în zona Valea Aurie-Ştrand, un apartament cu două camere de 60 de metri pătraţi se vindea cu 60.000 de euro, acum valoarea acestuia a coborât sub 50.000 de euro.

Cu banii aceştia poţi cumpăra oricând un apartament nou”, spune Nicu Răduleţ, managerul agenţiei imobiliare locale Răduleţ&Adam Co. Scăderile de preţ înregistrate la apartamentele vechi în ultimele două luni au variat între 20 şi 30%. „Majoritatea clienţilor sunt mici directori în diverse companii din Sibiu”, explică Răduleţ.

Turnişorul e o zonă de trafic, care promite a se dezvolta şi în continuare, atât pe segmentul rezidenţial, cât şi pe cel comercial. Dezvoltatorii care au construit aici sunt antreprenori locali care au achiziţionat terenurile cu mult timp în urmă, la preţuri foarte mici. Să concurezi cu aceşti dezvoltatori devine astfel dificil, pentru că acum preţ de achiziţie a terenului este mult mai mare. „Companiile care au proiecte acum în acest cartier au achiziţionat terenul pentru o marcă germană pe metru pătrat.

Acum, preţul de tranzacţionare variază între 400 şi 600 de euro pe metru pătrat”, spune Răduleţ. În primele trei luni ale acestui an, tranzacţiile au fost pur şi simplu moarte în Sibiu.

Anotimpul norocoşilor

„Clienţii mai degrabă au făcut o analiză de piaţă, au pândit momentul. Au fost şi sunt încă foarte pretenţioşi”, spune Sergiu Dordea, agent imobiliar Intermed Casa. Au început să cumpere propriu-zis de-abia în ultimele două săptămâni. Au fost vizate în special apartamentele vechi.

Clienţii au căutat acum preţuri cât mai mici, zone bune şi spaţiu construit cât mai mare. Mulţi dintre ei au avut noroc. „Sunt mulţi vânzători prinşi acum la înghesuială. Anul trecut în această perioadă un apartament decomandat confort unu, de 60 de metri pătraţi, era tranzacţionat la valori cuprinse între 58.000 şi 63.000 de euro. Acum, preţul de strigare este de 45.000 de euro, dar se negociază serios”, spune Dordea.

Negocierea este cuvântul de ordine şi pe segmentul chiriilor. „Pe segmentul spaţiilor comerciale, multe firme s-au reorganizat sau au dat faliment, făcând ca în piaţă să existe o supraofertă şi, implicit, preţuri mult mai mici. În medie, scăderile la chirii au fost de 25%”, explică agentul Intermed.

Ogorului, strada speranţei investitorilor

Anul trecut un apartament „bun” se închiria cu 300 de euro. Acum negocierile pornesc de la 250 de euro. Pe segmentul de terenuri nu se tranzacţionează nimic. Este preconizată o scădere a preţului acestora de până la 50% în 2009. În imediata apropiere a proiectului Neppendorf se află strada Ogorului.

Printre case sărăcăcioase au răsărit vile la cele mai noi standarde. Primul proiect dezvoltat aici aparţine firmei de construcţii Con-a, deţinută de omul de afaceri Mircea Bulboacă. Ansamblul de case Dalia–Turnişor are o suprafaţă de 4.300 de metri pătraţi şi cuprinde 28 de case. Aceasta reprezintă prima investiţie imobiliară a companiei Con-a.

Cel mai important proiect din această zonă aparţine însă firmei Alma Grup, care şi-a propus să dezvolte aici un ansamblu de 310 locuinţe.  Complexul va cuprinde blocuri de patru şi şase etaje. „Dezvoltatorul Alma a avut o politică de marketing ceva mai agresivă. În cadrul proiectului pot fi cumpărate locuinţe şi pentru 25.000 de euro, dar în acelaşi timp şi pentru 60.000 de euro”, spune Răduleţ.

Pe masa consilierilor locali mai aşteaptă aprobarea şi alte proiecte în zonă. Doi investitori privaţi au cerut avizul pentru construcţia a două blocuri care ar urma să cuprindă 65 de locuinţe şi tot atâtea locuri de parcare. Tot aici ar fi urmat să fie localizat şi proiectul Neppendorf II.

Transport în comun: şase linii de autobuz
Unităţi de învăţământ: nu există
Clinici şi spitale: nu există
Parcuri: nu există
Grad de poluare: Traficul intens de pe şoseaua spre Alba Iulia, care străbate cartierul, este principalul factor de poluare din zonă
Centre comerciale: Plus, Metro, Trident, Flanco, Alcomsib
Tipuri de locuinţe: garsoniere şi apartamente în blocuri noi şi construite înainte de 1989, vile



Povestea cartierului tău

Turnişor, în limba germană Neppendorf sau Steppendorf iar în maghiară Kistoron, este în prezent un cartier al municipiului Sibiu. Anterior, acesta a fost un sat dezvoltat de saşi şi atestat documentar încă din 1327.

Localitatea a fost incorporată municipiului Sibiu după cel de-al doilea război mondial. În anii 1980, în cadrul politicii de sistematizare iniţiate de autorităţile comuniste, o parte a caselor săseşti au fost demolate şi înlocuite cu blocuri din materiale prefabricate.

1336 este anul primei atestări scrise a cartierului Turnişor. Menţiunea apare într-un înscris al capitulului catedralei Transilvaniei. Zona are însă un istoric mult mai vechi. Cu ocazia construirii unei cazarme, în anul 1896, s-a descoperit un vas cu denari imperiali romani din prima jumătate a secolului III, potrivit Repertoriului Arheologic al judeţului Sibiu.

Ipoteza după care turnul bisericii luterane ar fi clădit pe substrucţii romane a fost contrazisă de cercetările arheologice întreprinse în anul 1986, care au demonstrat că biserica a fost o bazilică romanică a cărei construcţie a început la sfârşitul secolului XII şi s-a finalizat în prima jumătate a secolului XIII.

În cursul secolului XV, bazilica romanică suferă mari distrugeri, probabil în timpul campaniilor turceşti. Lucrări de refacere sunt menţionate în secolul XVI, în 1752 şi 1762, pentru ca aspectul actual să se datoreze masivelor lucrări din anul 1781.

Biserica era încă înconjurată în secolul al XIX-lea de o curtină cu traiect neregulat, ridicată probabil în secolele XIII-XIV, aproximativ pe perimetrul actualei împrejmuiri, în care se mai disting pe anumite tronsoane urme ale vechiului zid.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite