Tunari, noua ţintă rezidenţială

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tunari, noua  ţintă rezidenţială
Tunari, noua ţintă rezidenţială

Comuna ilfoveană va avea, în doar doi ani, de două ori mai multe locuinţe faţă de nivelul actual. Premisele de dezvoltare a zonei şi lipsa altor variante în împrejurimi fac din această localitate următorul pol de dezvoltare din Nordul Capitalei.

Acum, în Tunari trăiesc 4.000 de persoane. Satul nu are mai mult de 1.500 de case. Asta este însă doar o situaţie temporară. Pe un gard, un afiş mare anunţă că urmează să se dezvolte un proiect nou. O sută de metri mai departe, pe dreapta, un complex e aproape finalizat. Alte două ansambluri rezidenţiale sunt vizibile pasagerilor din avioanele care trec pe deasupra la fiecare zece minute.

Cu toate că dezvoltatorii prezenţi cu proiecte în zonă spun că, în maximum doi ani, vor dubla numărul de locuinţe din zestrea imobiliară a Tunariului, nu se lucrează intens la niciun ansamblu.

Paznici plictisiţi stau la intrarea fiecărui complex şi numără câinii care se mai aventurează să treacă strada făcând slalom printre maşini. Developerii stau deocamdată la birouri, undeva în inima Capitalei, şi numără casele pe care le-ar mai putea construi în Tunari. „Nu se poate vorbi despre dezvoltatori mari interesaţi de această zonă”, spun reprezentanţii Primăriei Tunari.

Practic, sunt doar patru dezvoltatori care şi-au încercat norocul aici.

Cel mai mic complex, 36 de vile

Unii dintre ei au cumpărat loturi mari de teren şi sunt pregătiţi oricând de atac.

Pe mulţi îi împiedică doar o semnătură. Stau după autorizaţii. Alţii mai testează piaţa sau vor să construiască într-un „mod înţelept”. O parte dintre aceste proiecte au fost deja demarate. În total, investitorii imobiliari din Tunari promit să îmbogăţească satul cu 512 vile noi.

O parte dintre ele sunt cu două etaje, mari, şi au curţi spaţioase. Altele sunt mai simple, case lipite unele de altele, după proiecte îndrăzneţe copiate de afară. Ar putea găzdui o mare parte din populaţia actuală a comunei. Vilele nu sunt însă singurele proiecte. Vor fi dezvoltate de asemenea şi blocuri de dimensiuni mici, care vor cuprinde aproximativ 430 de apartamente. Cel mai mare complex de apartamente va avea 255 de unităţi, iar la capitolul vile, lider va fi un proiect cu 114 locuinţe.

Ieşirea spre Dimieni este cartierul general al persoanelor fizice care îşi construiesc case în regie proprie. Tot aici, şi unii mici dezvoltatori locali şi-au încercat norocul. Cu succes.

85.000 de euro pentru o vilă

Un principiu economic spune că preţul corect pentru ca o tranzacţie să se realizeze este determinat de echilibrul dintre cerere şi ofertă. În Tunari, acest cost se pare că este 85.000 de euro pentru o vilă duplex, în suprafaţă de 170 de metri pătraţi construiţi. Casele au fost puse în vânzare de către un mic dezvoltator local, care a construit iniţial şase asemenea locuinţe, într-un miniansamblu denumit Ideal Residence. Le-a vândut imediat, prin intermediul agenţiei Premium Imobiliare.  Succesul înregistrat l-a determinat pe dezvoltator să meargă mai departe.

„Până la urmă, au ajuns să facă şase asemenea miniansambluri şi încă mai construiesc. Au vândut tot până acum”, spune Adriana Cioara, agent în cadrul Premium Imobiliare. South Pacific este unul dintre dezvoltatorii mari din zonă. Au cinci proiecte în diverse stadii. Sydney, Melbourne şi Adelaide cuprind case construite în mare măsură. Darwin şi Avalon sunt acum doar nişte hârtii prin birourile autorităţilor. „Din aceste proiecte pe care le-am dezvoltat până acum, aproximativ 70% sunt vândute”, spune Mike Hapoianu, manager de vânzări South Pacific Construcţii.

Tipuri de locuinţe: vile, case, locuinţe vechi de una până la patru camere
Centre comerciale: în apropiere zona Comercială Băneasa, magazine comunale
Transport: opt linii de autobuz, două trasee de maxi-taxi
Unităţi de învăţământ: o şcoală şi o grădiniţă
Clinici şi spitale: un dispensar
Parcuri: spaţii verzi, Pădurea Tunari, la câteva minute cu maşina pădurea Băneasa şi Grădina Zoologică
Grad de poluare: zgomot de la avioane, agenţii poluatori nu au depăşit normele în vigoare

Proprietarii locali de terenuri mizează pe dezvoltare

Compania South Pacific a mizat pe un tip nou de vile, în care mai multe unităţi sunt grupate în aceeaşi clădire. În complexul Melbourne vor fi construite 71 de vile repartizate în opt clădiri. Sydney este unul dintre proiectele cele mai avansate ale companiei. Acesta cuprinde 25 de clădiri cu câte patru locuinţe şi o clădire cu două case.

În total, în acest ansamblu sunt 102 vile. Adelaide este un proiect localizat în imediata apropiere a complexului Sydney. Lucrările au fost demarate de ceva timp. Urmează ca aici să fie construite 173 de apartamente localizate în nouă blocuri de câte două etaje. Preţurile depind de fiecare imobil în parte, acestea fiind personalizate în funcţie de clienţi. Cea mai ieftină locuinţă costă 70.000 de euro, iar cea mai scumpă ajunge la 200.000 de euro. Suprafeţele construite variază între 60 şi 250 de metri pătraţi, la care se adaugă şi grădina aferentă.

Compania Southern Cross va demara în Tunari un proiect mixt, Oakland Homes, care va cuprinde 95 de vile.

Testează piaţa cu 95 de vile

Chiar dacă aceste case există acum doar în stadiu de proiect, au fost clienţi dispuşi să dea şi 10.000 de euro pentru a şi le rezerva. „S-au rezervat o parte dintre aceste case. S-a plătit chiar şi avans pentru unele. Demararea proiectului depinde doar de data la care vom avea toate autorizaţiile”, spune Cristina Bughiu, manager vânzări Southern Cross.

Pe lângă acest complex, compania doreşte să facă toate demersurile pentru alte două proiecte, Mayfair Residence şi Parklane Residence. Primul va cuprinde un mix de apartamente, duplexuri şi aproximativ 20 de vile cu două etaje. Ultimul va fi un ansamblu exclusiv de vile. Bughiu estimează un număr de 74 de unităţi.  „Terenurile au fost cumpărate în urmă cu mai mulţi ani, iar într-o lună dorim să începem lucrările propriu-zise”, spune Bughiu. Preţul vilelor este de aproximativ 100.000 de euro, plus TVA.

Temerari locali

Ion Marian este un proprietar local de terenuri, pe care le-a achiziţionat de-a lungul timpului. Anul acesta, le-a scos la vânzare, dar preţurile oferite au fost, în opinia sa, mult prea mici. S-a gândit aşadar că ar putea să vină cu o ofertă imobiliară inedită.

A negociat cu patru companii de construcţii cele mai ieftine variante de case. Este hotărât acum să dezvolte trei tipuri de case cu structuri de beton, metal sau lemn, cu preţuri adaptabile mai multor tipuri de clienţi.

Casele de lemn au două etaje şi costă între 65.000 şi 70.000 de euro. Au o amprentă la sol de 50 de metri pătraţi. Alexandra Residence va cuprinde între 114 şi 200 de case. Terenul deţinut de Ion Marian are o suprafaţă de 85.000 de metri pătraţi. Lucările vor demara în momentul în care investitorul din Tunari va avea 50 de rezervări, primul pas urmând să-l reprezinte aducerea utilităţilor. Până acum, 34 de persoane au rezervat case la aceste preţuri.

Povestea cartierului tău

Prima atestare documentară a acestei zone datează din anul 1702. O tradiţie veche arată că această comună şi-a luat numele de la o veche fabrică de tunuri de cireşari, construită nu departe de Linia de Centură. Până în anul 1987, comuna Tunari era formată din satele Tunari şi Dimieni. Înainte de 1989, localitatea Dimieni a fost demolată, iar locuitorii strămutaţi în comuna Otopeni. După 1989, o parte dintre cei strămutaţi au revenit pe locurile natale.

Biserica din sat, cea mai veche clădire, a fost construită în anul 1702 de doamna Marica Brâncoveanu. Stilul arhiectonic este cel brâncovenesc.

Comuna a reprezentat un loc în care s-au dus mai multe lupte în cele două războaie mondiale. În cinstea eroilor a fost înălţat, în centrul comunei, un ansamblu comemorativ, format dintr-o statuie reprezentând un soldat, pe al cărei soclu sunt înscrise numele celor căzuţi în luptă. Statuia este încadrată de două tunuri.

La recensământul din 2002, populaţia comunei Tunari era de 3.804 de locuitori, dintre care 3.717 erau etnici români, un etnic maghiar, 80 de etnici romi, doi etnici turci, un etnic sârb şi trei persoane de altă etnie.

Principalele surse de apă sunt lacul de agrement Pasărea şi balta Tunari. Comuna este cunoscută şi printre pescarii amatori. Balta Tunari se află dincolo de cartierele de vile din Pipera. Nu este o baltă prea îngrijită, dar pot fi pescuiţi aici caraşi, lostriţe şi ghiborţi.

Comuna are şi o echipă de fotbal, CS Tunari, înscrisă în Liga a III-a. Printre adversari se numără echipe precum Viitorul Însurăţei, AS Domneşti sau Partizanul Merei.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite