Tranzacţii timide în Satu Mare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
26.000 de euro costă un apartament cu două camere în cartierul 14 Mai
26.000 de euro costă un apartament cu două camere în cartierul 14 Mai

În oraşul de pe Someş, proprietăţile imobiliare, case şi apartamente, s-au ieftinit, în unele cazuri, chiar şi cu 40% faţă de anul 2008. Vânzările sunt însă la un nivel scăzut. Nici zonele din vestul ţării nu au fost ocolite de criza de pe piaţa imobiliară, însă aici zona tranzacţiilor este susţinută, chiar dacă timid, de românii care muncesc în străinătate.

În Satu Mare, se poate observa, la nivelul anului trecut, o scădere semnificativă a numărului tranzacţiilor care au avut ca obiecte proprietăţi imobiliare.

Din acest punct de vedere, oraşul se înscrie în trendul general naţional. „Şi aici, ca în mai toate oraşele mari ale ţării, stocul de locuinţe scoase spre vânzare se află într-un dezechilibru total în raport cu numărul cererilor, situaţie total diferită faţă de anul 2007, spre exemplu", spune Maria Hudac, administrator al agenţiei locale Maria Imobiliare.

Profilul clientului de criză

Cei care mai cumpără, totuşi, în această perioadă, terenuri şi case în Satu Mare sau în împrejurimi, sunt în general tineri care muncesc în străinătate, mai ales cei din Germania şi Austria. Potrivit consultanţilor imobiliari, o statistică locală, realizată la nivelul anului trecut, arată că mai mult de jumătate din tranzacţii au reprezentat achiziţii realizate de astfel de persoane.

Un exemplu relevant îl constituie cazul lui Claudiu Szegely, care şi-a investit toate economiile realizate în ultimii zece ani în trei terenuri, o garsonieră şi un apartament cu două camere.

Acesta îşi motivează decizia de a investi în imobiliare invocând faptul că, deşi traversăm o perioadă de criză, aceste proprietăţi pot genera venituri mai mari decât dobânzile acordate de bănci la depozite. „Dacă aş vinde acum, aş pierde bani, deoarece preţurile au scăzut comparativ cu momentul la care am cumpărat eu, însă de pe urma chiriei realizez venituri suplimentare decente", spune tânărul sătmărean.

Preţuri cu 30-40% mai mici

Analizând, comparativ, oferte din 2007, 2008 şi 2009, se poate observa că, anul trecut, proprietăţile au avut preţuri de tranzacţionare cu până la 40% mai mici faţă de valorile înregistrate în urmă cu doi-trei ani. Experţii locali anticipează că, pe parcursul anului 2010, piaţa sătmăreană nu va înregistra creşteri.

No title

Dacă vorbim de apartamente vechi, pe acest segment preţurile pornesc, în prezent, de la 26.000 de euro, pentru o locuinţă cu două camere, cu suprafaţa totală de 49 de metri pătraţi, situată la parter, în zona 14 Mai, în timp ce, pentru unul cu trei camere, cei interesaţi vor scoate din buzunar cel puţin 42.000 de euro, pentru o locuinţă cu suprafaţa de 95 de metri pătraţi, aflată în cartierul Micro 16.

Case pe pământ, de la 55.000 de euro

Preţurile caselor pe pământ pornesc de la aproximativ 55.000 de euro, cum este cazul locuinţelor din complexul rezidenţial Dorolţ. Cu această sumă puteţi achiziţiona aici o casă cu două dormitoare, un living, două băi, bucătărie, garaj, dar şi 750 de metri pătraţi de teren care completează proprietatea.

Pentru cei cu mai multă dare de mână în această perioadă, contra sumei de 135.000 de euro, există proprietăţi, cum este cazul uneia localizate în zona Păuleşti, construite din cărămidă, cu cinci camere, trei băi, demisol, două garaje, dar şi un teren aferent de 600 de metri pătraţi.
Comparativ, în centrul oraşului, o casă cu cinci camere, trei băi, subsol şi un teren aferent de 400 de metri pătraţi, costă, în prezent, 275.000 de euro.

Chiriile, mai mici cu 30%

Nici piaţa chiriilor nu a fost ocolită de efectele crizei, astfel că, potrivit Mirelei Hudac, această zonă a înregistrat, anul trecut, descreşteri de aproximativ 20-30% ale preţurilor cerute de proprietari, comparativ cu anul 2008.

Concret, în prezent, pentru un apartament cu două camere, situat în centrul vechi al oraşului, cu gresie, faianţă şi parchet, chiriaşii plătesc, în medie, 150-200 euro pe lună. Comparativ, cei care doresc să închirieze o proprietate similară, dar localizată în centrul nou, vor plăti lunar aproximativ 250 de euro.

Pentru un apartament cu trei camere, în funcţie de zonă, preţurile chiriilor sunt cuprinse între 180 de euro pe lună, în cazul unei locuinţe situate în zona Piaţa De Vechituri, aflată în imobil nou şi 300 de euro pe lună în cazul uneia din centrul oraşului, cu cuprafaţa de 100 de metri pătraţi. Totuşi, deşi chiriile sunt mai mici comparativ cu oraşe mai mari,precum Bucureşti, Constanţa sau Cluj-Napoca, efortul financiar al chiriaşilor este, aici, la fel de mare. Motivul este simplu: chiriile sunt mai mici cu 50-80% faţă de oraşele mai mari, dar la fel sunt şi salariile, astfel că raportul venituri-cheltuieli se păstrează.

Blocaj total pe piaţa terenurilor

Potrivit consultanţilor imobiliari locali, cel mai afectat segment în ceea ce priveşte tranzacţiile este cel al terenurilor. În 2009, s-au încheiat cu aproape 80 % mai puţine contracte de vânzare-cumpărare comparativ cu 2008. Şi aici preţurile au scăzut semnificativ, astfel că un teren intravilan cu suprafaţa de 500 de metri pătraţi, care, în 2008, costa aproximativ 35.000 de euro, are acum un preţ de strigare de 21.000 de euro. Valoarea chiar mai poate fi puţin negociată, potrivit agenţilor imobiliari.

O altă ofertă prezintă o proprietate cu suprafaţa de 965 de metri pătraţi, cu acces la toate utilităţile, la un preţ de 22.000 de euro, în timp ce o parcelă similară a fost tranzacţionată, la începutul lui 2008, cu 33.000 de euro.

- Tipuri de locuinţe: garsoniere, apartamente cu două, trei şi patru camere, case şi vile.
- Centre comerciale: Armonia, Someşul,Carrefour, Flanco.
- Transport: 20 de linii de autobuz, o line specială pentru elevi.
- Unităţi de învăţământ: 25 de grădiniţe, 15 şcoli generale, 18 licee, colegii naţionale şi grupuri şcolare industriale, cinci universităţi.
- Sănătate: spitalul judeţean, clinici private, cabinete medicale.
- Grad de poluare: În 2009 nu s-au depăşit limitele maxime admise.

No title

Tinerii care muncesc în străinătate sunt principalii investitori din zonă

Povestea cartierului tău

Satu Mare este reşedinţa judeţului omonim. Potrivit recensământului din 2002, populaţia oraşului era de 115.142 locuitori. Oraşul se află în nord-vestul ţării, pe râul Someş, la 13 kilometri de graniţa cu Ungaria şi 27de kilometri de graniţa cu Ucraina.

Datorită privilegiilor economice şi comerciale primite începând cu secolul al XIII-lea, Satu Mare devine un însemnat centru al breslelor meşteşugăreşti. Secolul al XVIII-lea marchează debutul unui intens proces de urbanizare a oraşului, din această perioadă datând câteva edificii reprezentative: primăria veche, hanul, o cazarmă, biserica greco-catolică, biserica reformată.

În anul 1823 se înfiinţează Comisia de sistematizare a oraşului, care controlează şi dirijează întreaga activitate edilitară, iar în 1844 se intensifică lucrările de pavare a oraşului începute în 1805.

Fiind la intersecţia drumurilor comerciale, Satu Mare devine un important nod feroviar. În 1871 se construieşte linia ferată Satu Mare - Carei, în 1872 linia Satu Mare - Sighetu Marmaţiei, în 1894 linia Satu Mare - Baia Mare, iar după 1900 liniile ferate care legau oraşul Satu Mare de diverse localităţi ale judeţului.

Marile întreprinderi din oraş prosperă în perioada interbelică, iar municipalitatea realizează importante investiţii în căi de comunicaţie, şcoli, spitale, construcţii publice, uzine comunale.

Sistemul bancar şi comerţul se dezvoltă în paralel, astfel că în 1929 se înfiinţează Camera de Comerţ şi Industrie şi Bursa de marfuri, care au ca membri 25 de societăţi comerciale anonime şi 75 de firme industriale şi de producţie, iar în 1930 existau deja 33 de bănci.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite