Târgovişte, case la preţuri domneşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Târgovişte, case  la preţuri domneşti
Târgovişte, case la preţuri domneşti

Vilele de la ieşirea din oraş au, chiar şi după ieftiniri substanţiale, preţuri peste cele din Capitală. Tranzacţiile s-au redus chiar şi cu 80%. Singurii proprietari care acceptă să vândă sunt cei presaţi de bănci.

Ieşirea din Târgovişte şi legătura cu Aninoasa este înţesată de vile cât mai impunătoare. Agenţii imobiliari locali numesc zona „Beverly Hills“.

Pe drumul care duce spre Mânăstirea Dealu, o parte dintre afaceriştii locali şi-au încercat norocul. Au pus cărămidă peste cărămidă, sperând să primească înapoi alte cărămizi.

De data aceasta, cărămizi de bani. Pariul a fost unul hazardat. Pe capul acestor antrepenori a picat criza. Vor rămâne, aşadar, doar cu ce au câştigat din vânzările anilor precedenţi. În 2009 au apelat la reduceri de preţuri care încă îi mai sperie.

„Anul trecut vindeam casele din proiect cu 200.000 de euro. Acum, acestea costă 110.000“, spune dezvoltatorul ansamblului Monteign.

Mirajul caselor

Contrucţiile noi împânzezc oraşul Târgovişte. Arterele care asigură ieşirea din oraş sunt împodobite cu vile maiestuoase. Ansamblul Monteign a fost conceput pentru a cuprinde 30 de case şi patru blocuri cu două etaje. O primă fază a complexului a fost finalizată, la ieşirea spre Mânăstirea Dealu.

Au fost vândute 13 case. O a doua fază este în lucru acum, la ieşirea spre Sinaia. Au fost finalizate cinci case aici. Un câştig substanţial ar mai putea fi adus de vânzarea apartamentelor din blocuri. Casele, în schimb, se ieftinesc pe zi ce trece. Acestea au suprafeţe de 180 de metri pătraţi. Preţul include şi terenul.

Căpşunari investitori

Alt proiect de acest tip este Vasiliatis Residence. Acesta ar trebui să cuprindă, în mod ideal, 168 de case. Până acum au fost finalizate doar zece.

Locuinţele sunt de două tipuri şi au suprafeţe de 171, respectiv 174 de metri pătraţi. Preţurile de vânzare sunt de 130.000 de euro, după ce au bifat o ieftinire de 30%. Un grup de investitori spanioli îşi doreşte să ridice, înspre Prisaca, 29 de vile şi duplexuri. Complexul Cervantes va cuprinde patru tipuri de locuinţe: Quijote, Dulcinea, Sancho II, Sancho III.

Casele vor fi personalizate în funcţie de cerinţele clienţilor. „Sunt diverşi antrepenori spanioli, atraşi aici de localnici, care au lucrat în Spania în anii anteriori“, explică Nicolae Şorlea, agent imobiliar în cadrul companiei Mala.

Spaţii generoase în apartamentele noi

Blocurile noi au suprafeţe chiar şi duble faţă de imobilele construite înainte de 1989. În ansamblul Romarta Rezidenţial, o garsonieră are o suprafaţă construită între 60 şi 90 de metri pătraţi. Apartamentele cu trei camere au maximum 153 de metri pătraţi.

Preţul este, însă, unul pe măsură: 1.000 de euro metrul pătrat. Şi asta, după ieftiniri. Inclus în preţ este şi locul de parcare. Proiectul a fost demarat la sfârşitul anului 2007, iar recepţia ar urma să aibă loc luna aceasta. Numărul total de apartamente este de 68, iar până acum au fost vândute doar 20% dintre aceste unităţi.

Extinderea campusului şi a Universităţii Valahia a încins şi dezvoltatorii imobiliari. Class Park este un proiect ce urmează să fie dezvoltat în această zonă. Proiectul urmează să cuprindă şase blocuri. Până acum, doar o clădire a fost construită, în proporţie de 80%. „Se va construi în funcţie de cerere“, spune Ioana Luca, reprezentant al dezvoltatorului. Nicolae Şorlea estimează că preţul mediu de vânzare a locuinţelor de aici este de 42.000 de euro, pentru apartamente de două camere. Preţurile iniţiale erau de aproximativ 70.000 de euro.

Vânzări la limita inferioară

Agenţia imobiliară Mala intermediase anul trecut 500 de tranzacţii cu locuinţe. Acum, după jumătate de an, în actele companiei figurează doar 82 de contracte. „Când aud la ce nivel au ajuns preţurile, clienţii preferă mai degrabă să închirieze. Vând doar cei forţaţi de bănci, fie persoane care au luat imobilele pe credit, fie oameni de afaceri cărora le-au mers prost vânzările anul acesta“, spune Şorlea. 

Apartamente confort doi cu îmbunătăţiri, pentru care anul trecut obţineai uşor 40.000 de euro, anul acesta au fost vândute cu 26.000 de euro, în trei rate, potrivit agentului local. Terenurile au rămas atractive şi anul acesta, în special cele destinate unor investiţii comerciale. Acestea sunt oferite la preţuri cuprinse între 200 şi 400 de euro, iar cele pentru case au valori între 90 şi 150 de euro metrul pătrat. Negocierile se fac doar până la 10% din preţul cerut.

Chiriile pentru garsoniere sunt cuprinse între 80 şi 100 de euro, iar pentru două camere, în funcţie de dotările şi de anul de construcţie a imobilului, preţul cerut variază între 120 şi 200 de euro.

Tipuri de locuinţe:
apartamente de una până la patru camere, vechi şi noi, case şi vile
Centre comerciale: Dedeman deţine cel mai mare magazin la nivel local. Alte centre comerciale sunt deţinute de firme locale
Transport: doisprezece trasee de autobuz
Unităţi de învăţământ: Universitatea Valahia este cea mai mare unitate de învăţământ la nivel local, cu 11.000 de studenţi
Clinici şi spitale: Spitalul Mânăstirea Dealu, Spitalul Judeţean
Parcuri: Parcul Chindia cu grădina zoologică, Pacul Mitropoliei, spaţii verzi

Povestea cartierului tău

Prima menţiune a oraşului, la 1396, a fost făcută de cruciatul bavarez Johann Schiltberger. Acesta a vizitat oraşul cu ocazia pregătirilor pentru lupta de la Nicopole.

În timpul domniei lui Mircea cel Bătrân, oraşul a devenit principala reşedinţă domnească a Ţării Româneşti. Tot în timpul acestui domnitor, a fost refăcută Curtea Domnească, ale cărei ruine împrejmuiesc astăzi Turnul Chindiei. Turnul Chindiei a fost construit în timpul lui Vlad Ţepeş.

Târgovişte a fost capitala Ţării Româneşti între 1396 şi 1714. După toate probabilităţile, aici a activat primul meşter tipograf din Ţara Românească, Macarie, care a tipărit, începând cu anul 1508, primele trei cărţi în limba slavonă.

În timpul lui Mihai Viteazu, localitatea Târgovişte a fost ocupată de turcii lui Sinan Paşa, care au fortificat zona centrală. În octombrie 1595, trupele creştine ale Ungariei şi ale lui Mihai Viteazul au eliberat oraşul, ce a suferit însă mari pagube.

Târgovişte a fost locul execuţiei lui Nicolae Ceauşescu.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite