Siderurgiştilor, din nou la modă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Siderurgiştilor, din nou la modă
Siderurgiştilor, din nou la modă

Cartierul gălăţean este singurul din oraşul de pe malul Dunării în care se înregistrează, în momentul de faţă, tranzacţii imobiliare. Preţurile au înregistrat diminuări dramatice în prima jumătate a acestui an. Cel mai mult au scăzut costurile locuinţelor vechi cu două camere.

În 2007, zonele ICFRIM şi Siderurgiştilor erau cele mai cerute de cumpărători. „Din zece clienţi pe care îi aveam în trecut, şase solicitau apartamente aici“, spune Călin Marcel, director al agenţiei imobiliare Stil. A venit anul 2008 şi Galaţiul a intrat într-o adevărată frenezie imobiliară. Mulţi dezvoltatori au scos la vânzare locuinţe noi cu vedere la Dunăre. Zona Faleză a preluat uşor şefia în topul preferinţelor imobiliare ale gălăţenilor. Preţurile erau şi ele puţin mai mari decât în alte zone.

Acum, criza a readus laurii cartierului muncitoresc. Siderurgiştilor este singura regiune în care se mai încheie în prezent tranzacţii. Şi asta în ciuda faptului că blocurile sunt foarte înghesuite, iar spaţiile verzi o necunoscută. Care sunt avantajele?

O ofertă bogată de apartamente de două camere, construite între 1984 şi 1989,  la jumătate de preţ faţă de cel din 2008. Unităţile locative sunt, în cea mai mare parte, decomandate, confort unu, iar în apropiere sunt multe magazine. 

Preţuri ca în 2007

Preţurile imobilelor din Siderurgiştillor au scăzut până la nivelul de la începutul anului 2007. „Faţă de vârful de piaţă înregistrat în luna iulie anul trecut, acum preţurile sunt mai mici cu 40%“, spune Tiberiu Rus, real estate manager în cadrul  Centrului de Investiţii Imobiliare (CII).

Un apartament de două camere, în suprafaţă de 55 de metri pătraţi, costa anul trecut 230.000 de lei, respectiv 62.000 de euro. Acum, acest tip de apartament se tranzacţionează cu 140.000 de lei, respectiv 33.000 de euro.  Preţul pe metru pătrat a coborât de la 1.100 de euro până la 600 de euro. Aceste reprezintă preţuri de tranzacţionare. 

„Diferenţa între preţul de strigare şi cel de vânzare propriu-zisă este una destul de mare acum. În medie se situează la un nivel de 20-25%. Dacă proprietarii sunt presaţi, lasă şi mai mult decât atât“, adaugă Rus.

Volumul tranzacţiilor s-a înjumătăţit comparativ cu anul trecut. „Oferte sunt, dar cererea redusă a făcut ca preţurile să scadă. În această perioadă, dacă vrei să vinzi ceva, trebuie să laşi din preţ. Se caută doar apartamentele foarte ieftine“, completează Marcel. În tranzacţii sunt implicaţi doar cei care au numerar.

„În ultima lună au început să fie efectuate tranzacţii şi prin credite bancare, dar acestea nu acoperă decât jumătate din valoarea imobilului. Băncile oferă cam 50% din valoarea la care evaluează imobilul“, povesteşte Rus.

Puţine proiecte noi

Pe Faleză, apartamentele sunt cu 30% mai scumpe faţă de cele situate în Siderurgiştilor. Aici au fost grupate şi cele mai multe proiecte imobiliare noi.

Anul acesta activitatea pe segmentul rezidenţial nou s-a sistat. Nu au mai fost demarate noi construcţii, ba unele şantiere au fost chiar închise.  Cele mai importante proiecte noi sunt cele dezvoltate de către firmele Vega 93 şi Silvano Residence. Compania locală Vega 93 a dezvoltat la marginea acestui cartier o clădire de 11 etaje, cu patru tronsoane. Primele două niveluri cuprind spaţii comerciale, iar în proiect este inclusă şi o clădire de birouri.

Apartamentele de două camere au o suprafaţă construită de 80 de metri pătraţi. Proiectul dezvoltat de Vega a fost vândut în totalitate, dar reprezentanţii companiei spun că apartamente se mai găsesc încă la agenţiile imobiliare. Preţul mediu de vânzare este de 1.100 euro pe metru pătrat, dar se negociază în funcţie de modalitatea de plată. Numărul total de apartamente din acest proiect este de aproximativ 200.

Compania Silvano Residence a construit în cartier trei blocuri, în cadrul proiectului Privilege. Dintre acestea, doar o clădire a fost finalizată şi alta este în stadiul de finisaje. Blocurile au nouă etaje şi spaţii comerciale la parter. Numărul total de apartamente dezvoltat aici este 168.

image

Un alt proiect nou, de mici dimensiuni este reprezentat de o clădire a companiei Rokaconstruct. Blocul are două scări a câte cinci paliere. Cele mai multe tranzacţii în acest cartier vizează acum închirierile de pe segmentul rezidenţial. Principalii chiriaşi în Galaţi sunt angajaţii diverselor companii care au proiecte în această zonă.

Cu 15.000 de euro mai ieftin decât pe faleză

De asemenea, sunt mulţi muncitori care lucrează la Şantierul Naval sau pe alte platforme industriale. La începutul acestui an, valoarea chiriilor era similară celei de anul trecut. „În ultimele luni au avut loc ieftiniri de circa 50 de euro. Procentual, pe diverse tipuri de locuinţe chiriile s-au diminuat cu 10-15%“, spune Rus. Oferta este limitată.

Acesta este şi motivul pentru care variaţiile de preţ nu au fost mai mari de atât. Cererea cea mai mare vizează apartamentele de lux sau cele de nivel mediu-superior. Dacă pe Faleză un apartament de două camere mobilat se închiriază cu 450-500 de euro, în Siderurgiştilor un imobil similar este oferit pentru o chirie lunară de 350 de euro.

Apartamentele mobilate şi utilate au valori de închiriere medii de 250-300 de euro. „Chiriile au ajuns la un nivel de maximum 200 de euro pentru apartamentele de două-trei camere. Mai sunt persoane care cer 350 de euro, dar şansele de a semna un contract sunt minime“, completează directorul Stil.

„La apartamentele cu două camere, diferenţa de preţ dintre un apartament pe Faleză cu vedere la Dunăre şi unul în Siderurgiştilor este de aproximativ 15.000 de euro. Valoarea aceasta se dublează atunci când vorbim despre apartamente cu trei camere“, explică reprezentantul CII. Siderurgiştilor este o zonă care înglobează alte cartiere mai mici, atât în estul cât şi în vestul bulevardului omonim. Multe dintre blocurile construite aici sunt din anii ’80.

Chiriile la spaţii comerciale, minus 40%

Agitaţie este şi pe piaţa chiriilor pentru spaţii comerciale. „Pe acest segment foarte mulţi au lăsat acolo spaţii libere, în special cei care comercializau produse electronice“, spune Marcel. Chiriile pe segmentul de spaţii comerciale au scăzut cu 40%. Cele care erau oferite anul trecut cu 25 de euro pe metru pătrat, acum sunt contractate la o valoare de 15 euro. „Anul trecut mulţi au făcut extinderi ale spaţiilor deţinute, iar acum se văd nevoiţi să renunţe la tot“, explică Rus.

Piaţa terenurilor este şi ea una „moartă“, cu preţuri mai mici cu 50% faţă de anul trecut. Un metru pătrat de teren intravilan semicentral costă astăzi între 200 şi 250 de euro. Asta în condiţiile în care vârful de piaţă de anul trecut înregistra valori de 400 de euro pe metru pătrat pentru un teren cu potenţial.

„Avem clienţi, investitori, care au luat terenurile cu 350 de euro, iar acum le oferă pentru 200 de euro, pentru că altfel rămân cu sume importante blocate“, afirmă reprezentantul CII.

Povestea cartierului tău

-Industria metalurgică din Galaţi realizează 55,6% din producţia de oţel a României, 55% din cea a producţiei de laminate

image

şi 90,4 % din producţia de tablă şi benzi laminate la rece. Mai mult de jumătate din producţia metalurgică este exportată.

-Construcţiile navale sunt o altă  ramură industrială de tradiţie.

-Oraşul Galaţi, amplasat pe malul stâng al Dunării, la 80 de kilometri de Delta Dunării, are patru porturi, unul pentru transportul de persoane şi trei pentru transportul de mărfuri.

-Galaţiul este unul din cele mai mari noduri de trafic comercial din România, conectat la principalele coridoare de comunicaţie europeană pe cale fluvială la canalul Rhin-Main-Dunăre care leagă Marea Nordului de Marea Neagră.

-Actul de naştere al noului Combinat Siderurgic din Galaţi îşi are sorgintea în hotărârile celui de-al VIII-lea Congres al Partidului Comunist din 1960.

-Locul pe care va fi amplasat acesta fusese stabilit pe platoul Smârdan, între bălţile Cătuşa şi Mălina, în imediata apropiere a confluenţei Dunării cu Siretul.

-S-a stabilit că amplasarea combinatului la Galaţi prezintă numeroase avantaje economice. Posibilitatea transportului pe apă, atât al materiilor prime cât şi al produselor finite, existenţa reţelei de căi ferate şi rutiere convenabile, disponibilităţile de forţă de muncă şi, nu în ultimul rând, apropierea de resursele de alimentare cu apă şi calcar, de reţelele de energie electrică şi gaze naturale au constituit principalele atuuri.În 1968, pe porţile Combinatului a ieşit prima şarjă de oţel.

Tipuri de locuinţe:
apartamente de una până la patru camere, vechi şi noi, case şi vile
Centre comerciale: Bila în apropiere, magazine de cartier
Transport: două trasee de autobuz, două de tramvai, maxi-taxi
Unităţi de învăţământ: Liceul Auto, Liceul 10, grădiniţe de stat, şcoli generale
Clinici şi spitale: Spitalul de Copii, Spitalul Judeţean la 15 minute de mers pe jos
Parcuri: Spaţii verzi, Grădina Botanică, în apropiere, Stadionul echipei Oţelul
Grad de poluare: Apropierea de combinat şi traficul intens îl transfromă în unul dintre cartierele poluate ale oraşului

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite